INTERVIU CU MARIA RADU

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Pentru mine comunitatea este mai mult decât un simplu grup de oameni care locuiesc în aceeași zonă geografică sau care au aceleași trăsături comune. Comunitatea înseamnă un sentiment profund de apartenență și solidaritate. Nu este vorba doar despre a fi înconjurați de cei care sunt similari cu noi, ci mai degrabă despre a fi împreună pentru un scop comun, pentru a ne susține reciproc și pentru a crea oportunități pentru ceilalți. Comunitatea mea este alcătuită din “femei care rezolvă treburi”, indiferent dacă acestea sunt colegele mele din organizația nonprofit, alte persoane cu inițiativă sau angajați în instituții publice. Acești oameni sunt cei care mă inspiră și care nu ezită să își ofere ajutorul atunci când este nevoie. Ei sunt cei care își asumă responsabilitatea și sunt gata să pună mâna la treabă pentru binele comun. Într-un sens mai larg, comunitatea pentru mine înseamnă legături puternice și relații autentice, bazate pe încredere și sprijin reciproc. Este un loc unde fiecare individ este valorizat și respectat, iar colaborarea și solidaritatea sunt promovate în beneficiul tuturor.

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

Activitatea mea profesională actuală de Coordonator al Centrului de Artă Aluniș, organizație nonprofit, este rezultatul unei căutări îndelungate și a unei combinații fericite de șansă și pregătire profesională. Încă de la începuturi, mi-am dorit să mă implic în zona de lobby și ONG-uri, fiind atrasă de potențialul de a aduce schimbări pozitive în viața celor din jurul meu. Mi-am dorit o carieră într-un domeniu creativ, din sfera științelor sociale. Alegerea mea s-a îndreptat către un domeniu care să îmbine creativitatea cu structura, iar comunicarea și relațiile publice, formarea mea de bază, au reprezentat exact ceea ce căutam. Am fost susținută la început de către părinți, chiar dacă cu reticență pentru că la acea vreme domeniul era la începuturi în România. Apoi am găsit susținere și inspirație în grupul de prietene și mai nou în colegele mele.

Faci acum ce ai visat să faci?
Da, sunt într-adevăr implicată acum în ceea ce am visat să fac și chiar în mult mai mult decât mi-am imaginat vreodată. Ceea ce găsesc cel mai fascinant în meseria mea este versatilitatea ei. Cea mai fruoasă parte a meseriei mele este că îmi dă ocazia să explorez frecvent diferite domenii, să mă confrunt cu anumite prejudecăți pe care le aveam, să descopăr mentalități complet diferite de a mea. Este o călătorie facinată prin tradiții, istorie, uneori pe ulițe sau poteci de-a dreptul, care mă forțează să învăț permanent și să fiu creativă în găsirea soluțiilor. Să fiu implicată în fiecare etapă a unui proiect, de la concepere și scriere până la implementare, este una dintre cele mai pline de satisfacție aspecte ale activității mele.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Studiile universitare m-au învățat ce și unde să caut, o anumită structură și bazele meseriei mele. Din acea perioadă îmi trag perseverența, abilitatea de a găsi soluții în situații de criză sau limită și adaptabilitatea. Am învățat că dacă vreau mai mult este nevoie de studiu individual, pasiune și multă dedicare. Școala primară și gimnazială m-au învățat, din păcate prin exemplu de așa nu, empatia, blândețea, cooperarea și importanța ascultării celuilalt. Am învățat din propriile experiențe și din observarea celor din jur că înțelegerea și sprijinul reciproc sunt fundamentale în construirea unei comunități sau a unei echipe de succes.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Alături de colegele mele am reușit să revitalizăm turismul în zona Aluniș atât prin promovarea acesteia cât și prin demersurile de protejare a patrimoniului natural și revitalizare a patrimoniului cultural. Prin inițiativele noastre, am reușit să creăm o ofertă turistică atractivă pentru publicul larg, care în același timp respectă specificul și autenticitatea zonei.Am pus în aplicare exemple de bună practică pentru turismul responsabil, implicând comunitatea locală în procesul de dezvoltare și promovare a destinației. În acest sens, am creat locuri de muncă pentru localnici, am revitalizat meșteșugurile tradiționale și am oferit oportunități de generare a veniturilor suplimentare. De asemenea, prin proiectele noastre, am avut un impact direct asupra vieții copiilor din zona Valea Buzăului și a celor aflați în situații vulnerabile. Am organizat zeci de tabere și sute de ateliere de meșteșuguri gratuite, oferindu-le acestora șanse de învățare, dezvoltare personală și acces la experiențe noi și inspiraționale. În ansamblu, eforturile noastre au contribuit la animarea culturală și economică a zonei, consolidând legăturile comunității și promovând sustenabilitatea și bunăstarea pe termen lung pentru locuitorii acestei regiuni.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Unul dintre momentele memorabile în care am contribuit la o schimbare semnificativă în comunitatea buzoiană a fost deschiderea Școlii de Olărit de la Colți. Acest proiect a reprezentat rezultatul a doi ani de muncă susținută în echipă și a suferit modificări pe parcurs pentru a se adapta cât mai bine nevoilor și dorințelor comunității locale. Motivația mea pentru implicarea în acest proiect a fost alimentată de dorința de a oferi ceva semnificativ comunității și de a aduce schimbări pozitive în viața celor din jur. Prin deschiderea Școlii de Olărit, am dat startul unei serii de ateliere și tabere de artă și meșteșuguri gratuite pentru copiii aflați în situații de vulnerabilitate și pentru cei de pe Valea Buzăului. Proiectul a avut un impact economic și social semnificativ. Am reușit să creăm locuri de muncă pentru femeile din comunitate, oferindu-le astfel posibilitatea de a-și câștiga existența și de a contribui la dezvoltarea localității lor. De asemenea, deschiderea Școlii de Olărit a creat o atracție turistică în zonă, atrăgând vizitatori și promovând meșteșugurile tradiționale locale. Chiar dacă pe parcursul implementării proiectului am întâmpinat dificultăți și provocări, motivul meu de a continua a fost reprezentat de schimbările reale și palpabile pe care le-am observat în viața beneficiarilor noștri, în special în rândul femeilor care au fost angajate și care au dobândit o sursă de venit stabilă și o stare de împlinire personală. Aceste rezultate m-au motivat să depășesc obstacolele și să mă implic în continuare în proiecte care aduc beneficii comunității.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Să ascultăm mai mult, să găsim punctele comune și nu cele care ne diferențiază, să prioritizăm nevoile colective în favoarea celor individuale. Prin înțelegerea și empatizarea cu perspectivele altora, putem construi relații mai puternice și mai profunde în comunitatea noastră. Cred foarte tare în puterea exemplului. Este important să ne amintim că schimbările în comunitate încep cu fiecare individ și că fiecare contribuție contează. Nu este nevoie să începi o revoluție de unul singur, important e să începi de undeva și să faci acel gest oricât de mic este el. Prin acțiuni mici și constante, putem construi o comunitate mai implicată, mai unită și mai prosperă pentru toți membrii săi.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Privesc cu admirație și bucurie la inițiativele din Buzău, am și câteva preferate. Dar pentru că este luna femeii prefer să nominalizez câteva dintre doamnele cu inițiativă din județ pe care le apreciez și cărora le sunt recunoscătoare pentru ajutor, susținere sau inspirație: colegele mele de la Centrul de Artă Aluniș, care aduc o contribuție semnificativă la dezvoltarea comunității locale, Irina Tirdea de la Ținutul Buzăului, un exemplu de forță, bun simț și perseverență, Oana Ristea, biolog la Apele Române și voluntar de frunte la Ajungem Mari, un specialist dedicat și om cu suflet mare, doamna Doina Ciobanu, doctor în istorie și etno-arheolog, un profesor și expert cald și mereu dispus să-i învețe pe ceilalți, Narcisa Dumitru de la Asociația Valea Nișcovului și HONEY – Agenție de Comunicare, model de profesionist în domeniu și om cu o profundă înțelegere a comunității, Miruna Matei, director al școlii din Pănătău, profesor implicat și om de nădejde, Claudia Ichim, psiholog clinician, și Aura Cășaru de la Zestrea Bisoceană.

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.