Activism civic în practică

Sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local

Perioada de implementare: Aprilie 2021 – Decembrie 2022

Proiectul este conceput pentru a genera prin consultare, activare comunitară și formare la nivel local, schimbări relevante în cinci comunități și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii cheie ale autorităților publice locale.

Ne propunem să dezvoltăm un program pilot ce (1) identifică nevoile și prioritățile la nivel local în urma unui proces de consultare publică (sondaje și focus grupuri), (2) activează, conectează și formează un nucleu civic la nivelul comunității și (3) derulează un program extins de leadership și formare pentru a (4) iniția campanii la nivel local (acțiuni civice, petiții, audieri, activități de advocacy, dar și participare la ședințe publice, dezbateri organizate, etc.) și  monitoriza autoritățile publice locale pentru a promova decizii de investiții și servicii publice de care să beneficieze comunitatea unde are loc intervenția.

Proiectul își propune astfel să răspundă unei nevoi din ce în ce mai apăsătoare la nivelul societății din România– sprijinirea cetățenilor activi și stimularea implicării acestora în activități de tip watchdog și monitorizare în raport cu autoritățile publice, urmărind creșterea eficienței și transparenței politicilor și serviciilor publice.

Lucrăm împreună cu patru parteneri locali în cinci comunități urbane din Timișoara, Reșița, Buzău, Râmnicu Vâlcea și București Sector 1.

Proiectul este derulat de Asociația Centrul Român de Politici Europene în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundația Comunitară Timișoara și beneficiază de o finanțare în valoare de 146.312 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.