INTERVIU CU LAURA SAVA

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Oamenii care mă pot influența și pe care îi pot influența în cel mai facil mod – direct sau indirect, prin activitatea pe care o desfășor. Profesia pe care o am necesită interacțiunea cu sute de persoane, copii, părinți, profesori – ei sunt “comunitatea” mea. Astfel, am descoperit că majoritatea problemelor care țin de educație pe plan local și național au impact asupra mea. Mai mult, în calitate de părinte a trei copiii și membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Național B.P. Hasdeu, mi-am asumat faptul că rolul pe care îl joc în comunitate este profund legat de educarea tinerilor.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Cunosc și apreciez foarte mult activitățile pe care le desfășoară Clubul 3,14 de la Hasdeu sub îndrumarea domnului profesor Solcan. De asemenea, Clubul Interact Buzău desfășoară multe acțiuni cu impact în rândul tinerilor buzoieni. Apreciez și inițiativele de promovare a Ținutului Buzăului și de dezvoltare a turismului în zona noastră.
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

Am urmat cursurile Liceului Pedagogic din Buzău, așa că încă de atunci am știut că voi lucra în preajma copiilor. Părinții mei erau cadre didactice, așa că de mică am început să înțeleg ce presupune această carieră. Ei sunt cei care m-au încurajat să urmez acest parcurs profesional.

Faci acum ce ai visat să faci?
Nu se pune problema ca la 15, 16 ani să fi visat că voi avea propriul meu After School – conceptul în sine era mult prea nou pentru România. Știam doar că mă înțeleg foarte bine cu copiii și că îmi este natural să le câștig încrederea, să dezvoltăm o relație de prietenie. Și acum fac același lucru, toți copiii cu care lucrez îmi sunt foarte apropiați, așa că în mare măsură, pot considera că mi-am realizat visul de a face din ceea ce mă pricep o meserie – un stil de viață.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
Ca orice copil “împins de la spate” de părinți, nu am considerat atunci că Liceul Pedagogic este locul care mă va forma în totalitate pentru viitorul meu. Cu toate aceste, mai târziu am înțeles cât de importanți au fost anii de liceu și experiențele acumulate în timpul acestora. Cursurile Universității din București nu au făcut altceva decât să întregească și să definitiveze o temelie foarte rezistentă care era deja formată în mare măsură.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

În cei 16 ani de activitate am lucrat cu sute de copii – misiunea fiind întotdeauna aceeași, a le arăta că atunci când vine vorba de educație, lucrurile se pot face și altfel, și mai ales mai bine. Limba engleza descoperită prin joc, muzică și teatru, temele realizate în mod atractiv și creativ au dus la o abordare relaxată din partea copiilor a unor programe destul de stufoase. Impactul meu, și al Smart After School, este reprezentat de copiii noștri, cu un bagaj de cunoștințe atât de valoroase, care ridică nivelul și valoarea claselor, a generațiilor de școlari buzoieni. O țară se poate salva prin educație – cu toții știm asta. Eu și echipa mea credem că modelarea minții și caracterului copiilor prin artă, jocuri, mișcare, prin interacțiunea cu voluntari internaționali și vorbitori nativi de limbă engleză – activități pe care le desfășurăm în centrul nostru – reprezintă un mod important prin care vom reuși să creștem calitatea viitoarelor generații. Confirmarea vine sub forma “absolvenților” Smart – adolescenți și tineri capabili și implicați, în care am deplină încredere că vor realiza lucruri minunate. Pe măsură ce copiii mei au crescut, am înțeles cât de mare este dorința acestei generații să producă schimbare. Centrul nostru și-a deschis mereu ușile pentru inițiativele tinerilor buzoieni, devenind astfel sală de repetiții pentru muzică, teatru sau dans, centru de ședințe pentru asociațiile liceenilor sau pur și simplu locul perfect pentru “brainstorming”. Sunt mândră că am oferit resursele necesare (inclusiv libertatea de a inova) pentru a-i ajuta pe tineri să învețe ce înseamnă implicarea civică.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

În 2008 am luat decizia înființării After School-ului (primului din oraș) ca urmare a dorinței de a completa educația copilului meu care începea atunci în clasa I. În calitate de profesor, dar și de părinte, aveam nevoie de altceva pentru copiii mei. Am pornit la drum cu ei și cu un grup de părinți care au crezut în ceea ce sperăm eu ca voi realiza. Acum suntem o familie mare. Între timp, copiii care ne-au călcat pragul au terminat facultăți de top, din țară sau străinătate, sunt la licee renumite și obțin rezultate remarcabile în activitatea lor. Deși fiecare și-a urmat pasiunile și a fost modelat de diferite experiențe, ce îi leagă pe toți “absolvenții” Smart sunt valorile pe care am reușit să le insuflăm – de la curiozitate și dorința de învățare permanentă, la abilitatea de a discerne lucrurile valoroase de non-valori. Sunt sigură că vor păstra întotdeauna dragi amintirile făcute aici, de la scenetele de Crăciun în limba engleză pentru care repetăm săptămâni în șir sau tradiția noastră de a începe ziua cu o “pastilă” de muzică și “știați că?”, până la excursiile sau taberele de aventură. Sunt foarte bucuroasă că unii dintre ei s-au întors în echipa Smart, sub formă de voluntari, și împărtășesc din experiențele lor celor mici.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Să ne facem treaba cât de bine putem – să devenim cea mai bună versiune a noastră. E adevărat că o comunitate puternică este una în care implicarea fiecărui membru depășește sfera de interes personală – suntem uniți atunci când ne pasă (și luăm acțiune) de cât de bine merg lucrurile pentru cei din jur. Dar cred că un prim pas necesar este ca fiecare să încerce să devină un profesionist în domeniul său – pentru ca mai apoi, plasând respectul pentru ceilalți membri ai comunității în centrul activității sale, impactul muncii fiecăruia să se răsfrângă asupra celor din jur.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.
Simona Râșcanu, coordonatoarea Centrului Educațional Pitagora care reușește să crească valoarea în educația de performanță a multor tineri buzoieni. Monica Ionescu, profesor de engleză la Colegiul Național Hasdeu, pentru modul în care știe să susțină aspirațiile tinerilor prin activitățile în care se implică. Adela Stoica, inspector principal de poliție, în cadrul Serviciului de Investigații Criminale pentru meritele sale profesionale ce se traduc prin creșterea siguranței în comunitate locală.

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.