INTERVIU CU IRIS BALOTĂ

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Pentru mine, comunitatea înseamnă mult mai mult decât un grup de oameni cu interese comune. Comunitatea înseamnă familie, înseamnă locul în care știu că mă pot întoarce oricând și in care mă regăsesc cu adevărat. Într-o comunitate înveți despre tine ca om, înveți să-i accepți pe ceilalți așa cum sunt și să aduci o schimbare în mai bine alături de ei.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Să ne pese, să ne ascultăm și susținem reciproc, să comunicăm, să ne acceptăm așa cum suntem și să învățăm să lucrăm împreună pentru a face comunitatea un loc mai bun.

Cum ti-ai ales activitățile extrașcolare și cine te-a susținut?

De când mă știu, mi-a plăcut să mă implic în activități de tot felul, să încerc lucruri noi și să ies din zona mea de confort. Așa că atunci când am intrat la liceu mi-a fost destul de ușor să-mi aleg activitățile extrașcolare pentru că știam că vreau să încerc cât mai multe. Se pare că alegerile mele au fost cele corecte pentru că mi-au adus cele mai mari împliniri și satisfacții. Am avut ocazia să cunosc și să lucrez cu oameni foarte talentați și implicați, atât în Clubul Treivirgulăpaișpe, cât și în Media HDu.

Cât despre susținere, nu aș fi putut ajunge să fac toate acestea fără încurajările părinților mei, sfaturile prietenilor și colegilor și, nu în ultimul rând, fără îndrumarea profesorilor și a mentorului meu, domnul profesor Dănuț Solcan. Le mulțumesc și le sunt recunoscătoare.

Studiezi acum ce ce ți-ai dorit să studiezi?

În prezent, sunt elevă în clasa a 11-a la Colegiul Național “Bogdan Petriceicu Hasdeu”, la profilul Științe ale Naturii. Din punctul meu de vedere este un profil complex, care îți stârnește setea de cunoaștere cu fiecare zi ce trece. Îl recomand tuturor pasionaților de științe exacte, pentru că aici au parte cu adevărat de pregatirea și îndrumarea necesară unei cariere în acest domeniu. Cu siguranță, daca aș fi pusă din nou în fața acestei alegeri, decizia ar fi aceeași.

Cum te ajută școala și activitățile extrașcolare să devii omul care ești acum?

Știu că nu aș fi putut ajunge omul care sunt acum fără mentorii, profesorii și părinții mei care m-au ghidat și susținut în toată această perioadă și cărora le sunt recunoscătoare. Am găsit în școală și în cluburile din care fac parte locul perfect pentru dezvoltarea mea: trupa de teatru m-a ajutat să scap de fricile pe care le aveam, departamentul de public speaking mi-a dat curajul să îmi expun propriile idei și principii, proiectul Media HDu mi-a oferit șansa de a deprinde arta comunicării, iar în Clubul Interact Buzău mi-am dezvoltat abilitățile de organizare, colaborare și socializare.

 

Care este impactul pe care activitatea ta extrașcolară îl creează în comunitatea locală?

Când sunt întrebată de impactul în comunitatea locală, nu pot să mă gândesc decât la proiectele Media HDu și boomerang podcast. Oamenii din comunitatea noastră au de împărtășit experiența și rezultatele remarcabile ale muncii lor, sunt modele de urmat atât din punct de vedere profesional cât și în plan personal. Podcasturile realizate împreună cu ei ne inspiră și ne motivează să continuăm.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Vreau să cred că am reușit să contribui cu o schimbare în comunitatea buzoiană în momentul în care am pășit alături de colegii mei pe scena Teatrului George Ciprian. Brainstorm. O piesă despre adolescenți, jucată de adolescenți, cu momente din viața adolescenților, dar adresată tuturor. Aici ne-am pus viețile pe tavă, am plâns, am glumit, iar am plâns, iar am glumit, toate astea îmbinate cu informații legate de transformările care au loc în creierul nostru în perioada adolescenței. Astfel, am reușit să ne aducem colegii la teatru, deschizându-le orizonturile către această frumoasă lume. Am prieteni care mi-au mărturisit că au început să frecventeze teatrul datorită piesei noastre. Faptul că generația tânără începe să meargă la teatru nu poate decât să mă bucure pentru că, din punctul meu de vedere, aceasta este schimbarea de care avem nevoie.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Voi începe, desigur, cu cele 3 proiecte din care deja fac parte: Clubul Interact Buzău, unde mandatul acesta ocup funcția de vicepreședinte, este un ONG al liceenilor din comunitatea noastră care vrea să aducă un impact prin proiectele gândite și realizate chiar de ei;

Clubul Treivirgulăpaișpe, unde sunt președinte, care le oferă elevilor Hasdeului oportunitatea de a se descoperi pe ei înșiși prin prisma tuturor departamentelor lui: teatru, public speaking, filmmaking, foto, digital art, desen, eseu, unde recent am lansat site-ul revistei: inagora.ro (check it out), și nu în ultimul rând, voluntariat.

Media HDu, “copilul” nostru care a ajuns la vârsta de doi ani și care bucură de atunci publicul cu podcasturile lui. Dar mai mult decât atât, le oferă șansa elevilor să învețe deprinderi în comunicare și, de ce nu, în editare video și audio.

Proiectul “Buzăul Citește” care are mare succes atât în rândul elevilor, cât și al profesorilor.

Și nu în ultimul rând, cele două festivaluri de teatru ale Buzăului: festivalul “Buzău Iubește Teatrul” și festivalul “Săptămâna Teatrului Tânăr”, pentru că: ce este mai frumos decât teatrul?

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Consider că doamna Anca Florea, profesor și director adjunct al colegiului nostru, este persoana potrivită pentru a fi nominalizată. Îmbină cu succes activitatea organizatorică specifică funcției pe care o ocupă cu munca de profesor și implicarea activă în dezvoltarea cluburilor 3,14 și Media HDu.

De asemenea, vreau să o recomand pe Maria Dinu, studentă în ultimul de licență la Facultatea de Litere, Universitatea din București. Pe Maria am cunoscut-o prin intermediul activităților cluburilor colegiului nostru, ea fiind un model demn de urmat al generației ei.

Și nu în ultimul rând, doresc să o recomand pe prietena și colega mea, Alexia Antemir, secretar al Clubului Interact Buzau, coordonator al departamentului de public speaking și membru al Clubului de Debate. Alexia este o persoană foarte implicată în problemele comunității noastre.

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.