INTERVIU CU FLORIANA ANTON

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Traind in strainatate de peste 25 de ani (in 29 martie 1999 am plecat din Buzau la Montreal), comunitatea e un safe place, unde pot sa fiu eu insusi. Comunitatea este formata din doamna de la Boromir care si-o aduce aminte pe mamaie si desertul ei favorit, prietenul bun care imi povesteste despre tanti Frusina de la Policiori si toti oamenii minunati care se implica in proiecte de suflet cum ar fi Alunis si Zestrea Bisoceana. Comunitatea este aceea care are radacini comune si are grija ca viitorul sa fie bun si roditor pentru toti membrii ei

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

O comunitate unita este o comunitate unde oamenii au incredere unul in celalalt. Cand ne intalnim trebuie sa avem rabdare si sa fim atentionati cu ceilalti, sa fim axati pe solutii. Atunci energia pozitiva va da aripi la fiecare membru din comunitate pentru a fi mai implinit si fericit. Mi se intampla de multe ori sa imaginez o idee din strainatate aplicata in comunitatile noastre, pentru ameliora viata celor dragi.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Am inceput colectia mea de port popular in timpul pandemiei cu costume din Tinutul Padurenilor, Hunedoara – locul de nastere al bunicului meu Lascut Lucaci. Acest port ma fascineaza si este foarte arhaic, putin mai diferit – la fel ca mine. Am continuat prin a ma documenta despre portul popular din mai multe zone etnografice si am ales costume care ma intrigau sau pur si simplu ma bucurau prin croi, schema cromatica si efectul ansamblului complet. Am avut marea oportunitate de a prezenta costumele mele la Geneva in cadrul Natiunilor Unite, si in evenimente organizate cu ocazia Martisorului de Misiunea republicii Moldova si Misiunea Romaniei la Natiunile Unite. Colectia mea are un scop precis – aceea de a promova portul popular romanesc, de a-l face cunoscut. Tocmai astazi am fost la Lyon la un targ de textile, am fost întâmpinata de doua grupari de sezatori de la Lyon si Paris cu mare entuziasm pentru piesele de costume vechi pe care le-am adus sa le prezint. Acest entuziasm l-am resimtit si intr-o deplasare la Marsilia, la Muzeul civilizatiei mediternee, unde am defilat in costume populare impreuna cu prietene de suflet pentru a sarbatori exponatele romanesti din cadrul expozitiei Fashion Folklore. Desi activitatea mea s-a desfasurat in marea ei majoritate peste hotare, acum e momentul sa o plimb si o sa se bucure de ea si buzoienii, cu speranta ca vor vizita Hunedoara si celelalte zone etnografice minunate ale Romaniei. Caut cu mare interes un costum din zona Buzaului pentru a imi intregi colectia, dar din pacate multe piese de patrimoniu s-au pierdut pana la noi


Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

Sunt contabila de profesie si am lucrat in audit financiar, companii multinationale in domeniul industrial-aluminiu, pneuri, si domeniul bancar la Montreal, Bruxelles si Geneva. Mi-a placut intotdeauna lumea cifrelor si cea a planurilor de afaceri, a parteneriatelor. Am nevoie sa vizualizez alternative si solutii, planuri B si managementul riscului.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Tin minte ce fericita era mama ca am intrat la Hasdeu (acelasi liceu absovit de tata, a fost bucurie suprema). Scoala m-a ajutat mult, dar drept sa spun acum sunt mult mai atrasa de etnografie si antropologie decat de mate-fizica sau limbi straine, probabil am urcat o treapta in piramida lui Maslow.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Prietena mea cea mai buna este invatatoare si am decis cu comitetul reuniunii de liceu sa donam fondurile restante scolii unde profeseaza. De atunci am contribuit cu rechizite, material informatic, excursii pentru copii. Viitorul tarii sunt copiii nostri si tare mi-ar place ca toti sa isi poata atinge plinul potential. Dar pentru asta trebuie sa fim uniti si sa ne batem pentru cauze comune. Eu imi imaginez de exemplu o renastere a scolii de fete de la Buzau, unde au fost eleve matusile mele. Am mostenit de la ele planse de cusaturi, de covoare, ii, desene technice – mi se pare minunat ce invatau si acum in Europa exista o piata foarte mare pentru artizanatul de lux; deci oportunitati interesante pentru copiii nostri minunati.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Alunis Art Center, Zestrea Buzoiana, Fondul Stiintescu Buzau.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Olguta Sanda, Maria Radu, Lucica Mardale.

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.