INTERVIU CU DIANA-LIANA GAVRILĂ

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Cu oarecare sfială, pentru că eu mă consider doar un simplu mesager al acestui miraculos tărâm, aș putea spune că, pe undeva, deoarece există mulți alții cărora le revine acest rol, munca și pasiunea mea au fost răsplătite cu recunoașterea și promovarea acestuia, nu doar pe plan local. Astăzi, Ținutul Buzăului a devenit un teritoriu recunoscut pe plan internațional și se bucură de atuul promovării de către UNESCO și Rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor.

Implicarea mea în promovarea Buzăului a ținut de mai multe aspecte. În 2008, Buzăul nu reprezenta o destinație turistică foarte cunoscută, astfel, am realizat că, prin poziția sa geografică, contextul istoric și cultural, Buzăul dispune de un diversificat și valoros potențial turistic, prin valorificarea căruia s-ar putea aduce beneficii atât în plan cultural, cât și economic, iar multitudinea obiectivelor din această zonă, atât de puțin explorată și cercetată, impune implementarea unor

proiecte de protejare, cercetare, promovare și valorificare cultural turistică. Apoi am observat că, impactul exercitat de modul de transmitere al mesajului este destul de puternic, de aceea am considerat că munca aceasta trebuie continuată, încât un mare merit în tot ceea ce s-a realizat să îl aibă mesagerii noștri, care i-au convins și pe alții că Buzăul poate fi o destinație turistică foarte importantă, cu potențial pentru a convinge antreprenorii să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură, putând, astfel, să conducă la atragerea de investiții în multe alte domenii de activitate, zonei rurale oferindu-i-se posibilitatea de dezvoltare economică și socială. În condițiile în care, până nu demult, a fost ocolit de oportunități, m-am gândit că, Ținutul Buzăului ar putea deveni nu numai un loc demn de vizitat, și un loc unde ai putea descoperi multe dintre moștenirile până acum necercetate, dar și un loc bun de locuit, iar pentru tinerii plecați peste granițe, un motiv pentru a se întoarce acasă.

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

Nu am ales-o eu, mai degrabă, ea m-a ales pe mine. În urma unui concurs de împrejurări, care au exercitat o influență clară asupra evoluției mele, și care m-au împins pe acest făgaș, convingându-mă că nu fac rău ceea ce fac, am ales activitatea profesională în care activez.

Dumnezeu mi-a scos în cale, atunci când a trebuit, ocaziile și oamenii potriviți. De la mama, care a sădit în mine primele valori și a reprezentat, pentru mine, mai mult decât o sursă de inspirație, că, pe tata l-am pierdut de la vârsta de doi ani și patru luni, până la toți aceia care mi-au stat alături, începând de la naștere, am primit sprijin și încurajare, încât să fi devenit ceea ce sunt astăzi.

Reușita unei cariere nu a venit din tinerețe. După absolvirea liceului, asta în 1986, mama fiind bolnavă, în loc să merg la facultate, m-am trezit întreținător de familie. Știu că, m-am angajat cu greu. Am găsit sprijin într-o prietenă de-a mamei, medic internist la Pătârlagele. Așa am ajuns muncitoare necalificată în cadrul Filaturii de Lână Cardată. După revoluție am început să mă gândesc, tot mai des, că aș fi putut să urmez cursurile vreunei facultăți. Îmi doream o schimbare. Ani de zile m-am gândit la această schimbare. Exista și o chemare către ceva, dar care întârzia să se materializeze, încât ajunsesem să cred că sunt, poate, prea idealistă, sau, poate, nu venise încă timpul meu, că, poate, nu eram suficient de pregătită.

În 2008 am fost sfătuită de către fostul custode al Muzeului Chihlimbarului de la Colți, Viorica Nica, să susțin un concurs, în vederea ocupării unui post de supraveghetor în cadrul acestui muzeu. Din momentul acela totul, pentru mine s-a schimbat. Nu am fost promovată pe postul respectiv, și am înțeles de ce, pentru că altă misiunea aveam eu de îndeplinit. Materialul bibliografic, recomandat pentru concurs, a stat la baza, nu doar a informării mele despre patrimoniului local, ci și despre valoarea deosebită a acestuia. De exemplu, despre locuințele rupestre aflam primele informații în adolescență, însă abia în 2008 avea să mi se releve cel mai frumos vis, acela de-a le vizita. Citisem despre ele în Vestigiile rupestre din Munții Buzăului, o publicație apărută în anul 1980, sub coordonarea lui Corneliu Ștefan, însă aprofundarea datelor respective s-a produs abia cu ocazia reluării acestei lecturi, forțată de împrejurarea susținerii concursului respectiv. A apărut, astfel, impresia că, din colo de rândurile citite, se află ceva foarte fascinant și, în felul acesta, să îmi doresc să descopăr personal acel minunat tărâm. Mai întâi a fost bucuria imensă, generată de aflarea unor lucruri deosebite, și care mă stăpânește și astăzi, făcând mai plăcută meseria mea, și pe care, necontenit, o împărtășesc și celorlalți. Apoi, înțelegând importanța deosebită pe care o au aceste monumente, precum și nevoia de îngrijire și maximă protecție, a urmat, de-acum, o îndelungă perioadă de documentare și formare profesională, generată și de dorința de implicare întru totul în cercetarea acestor vestigii, care au intrat în atenția oamenilor de cultură încă de-acum trei veacuri.

În octombrie 2008 am început, în cadrul Universității Spiru Haret din București, cursurile Facultății de Istorie, pe care le-am finalizat în 2011, după care, în 2014 am urmat un curs de calificare ca ghid de turism, iar în 2019-2021 am absolvit și cursuri de masterat în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Tot în anul 2008 am participat, la invitația Cristinei Partal, președintele ANTREC, la festivalul turistic „Pe drumuri de munte”, susținut la Chiojdu, cu această ocazie având primul meu contact cu lumea turismului. Cristina mi-a vorbit, atunci, despre marele propiect, care avea să aducă, mai târziu, titulatura de Geoparc Unesco, zonei în care se înscriu și obiectivele rupestre. Cu ocazia studiului făcut în vederea realizării proiectului respectiv l-am cunoscut și pe Alexandru Andrășanu, Dan Palcu, Răzvan-Gabriel Popa ș.a.. De la ei am aflat multe dintre tainele geologiei, de care mă servesc, atât în studiul de teren, dar mai ales în cazul lucrului pe care eu îl desfășor într-un muzeu al chihlimbarului.

În 2008 și în anii care au urmat am avut deosebita ocazie de-ai cunoaște și pe specialiștii Muzeului Județean Buzău sau ai altor instituții, precum profesorii Gheorghe și Magda Lazarovici, Valeriu Sârbu, Aurora Pețan, mai târziu pe Valetina Voinea, și nu în ultimul rând pe profesorii mei, care m-au inspirat și sprijinit în acest demers. Cum în studiu și promovare este necesară folosirea mai multor instrumente, și unele dintre acestea îmi lipseau, nu am uitat nici faptul că, primul aparat de fotografiat mi l-a oferit geologul Valentina Cetean, după care, puțin mai târziu, am primit altul de la regizorul muzical Mihai Ogășanu, iar într-un final, unul semiprofesional de la câțiva pasionați de zona promovată de mine, de loc din Rm. Sărat.

Între timp, am primit și o propunere de editare a unui material despre principalele obiective turistice din zona Buzului. Astfel, în 2012, cu sprijinul Editurii ALPHA MDN Buzău, apărea de sub tipar materialul respectiv, după care am primit și invitații de participare, cu comunicări despre zonă, în cadrul unor sesiuni de comunicări științifice. Prima participare am înregistrat-o în 2015, cu ocazia uneia dintre sesiunile Simpozionului Internațional de Arheologie de la Suceava, și când a apărut și prima sugestie, venită din partea celorlalți participanți, de-a urma cursuri de masterat, în vederea specializării în domeniul patrimoniului, însă abia după patru ani m-am simțit pregătită să iau această hotărâre.

În perioada anilor 2014-2015, am prestat servicii în cadrul Centrului de Informare Colți, printr-o colaborare cu primăria comunei, iar din 2016 am obținut un post în cadrul Muzeului Chihlimbarului, unde funcționez și astăzi, cu convingerea că sunt pe drumul potrivit, bucurându-mă, totodată, de încrederea, înțelegerea și sprijinul colegilor și superiorilor mei.

Am ales, în final, să devin istoric și, totodată, să mă specializez pe Protejarea și Valorificarea Patrimoniului Istoric, alegând nu doar cu mintea, ci și cu sufletul, mânată de pasiunea, aș putea admite, chiar dragostea pentru patrimoniul local, dar nu de una singură, ci cu sprijinul, în primul rând, al familiei mele și, nu în ultimul rând, așa cum am arătat mai sus, și al mai multor oameni de cultură din județ sau din țară.

Faci acum ce ai visat să faci?

M-am alăturat acestei nobile profesii, de protejare și valorificare a patrimoniului, fără să fi îndrăznit vreodată să visez că aș putea ajunge să fac ceea ce îmi place.

Fetițelor, de cele mai multe ori, le place să spună că vor deveni doctori. Afirmam și eu acest lucru. Însă, dincolo de toate, primele modele pentru copii sunt părinții, iar atunci când sunt mici, tind să-i copieze. Mama era înzestrată cu niște daruri extraordinare, mai ales cu darul vorbirii. Iar eu, când eram mică, visam să ajung mare, ca să vorbesc și eu ca ea. Ea mai avea și pasiune pentru citit și cunoaștere, ceea ce eu am moștenit din plin, de aici aviditatea pentru cunoaștere și cercetare. Au fost dăți când am oscilat între artă și poezie. Îmi plăcea să pictez și să scriu poezii. Mă visam și un fel de Nadia Comăneci. Chiar am făcut gimnastică, însă de una singură, mai ales că aveam o verișoară balerină, de la care am deprins unele mișcări. Tata, mi-a lipsit fizic, însă rămăseseră câteva amintiri vagi și fotografiile. Tata a fost ofițer de marină, și cel mai mult mă atrăgea ținuta dumnealui, astfel, într-o vreme, începusem să visez și eu la o carieră militară.

Pentru că, mama era, de profesie, învățătoare, mă inspira și în sensul acesta. Într-o singură privință nu a reușit să mă convingă, cel puțin, în copilărie și adolescență. Era o mare iubitoare de istorie. Ori de câte ori găsea timp liber, se cufunda în lecturi cu acest specific, iar mie mi se părea că își obosește mintea, pentru că făceam asocieri cu istoria din manualele școlare, pe care o găseam, la vremea respectivă, neatractivă. Se mulțumea să îmi răspundă: „păcat, însă, nu știi ce pierzi”. Abia mai târziu, după ce am ajuns la vârsta maturității absolute, am realizat ce moștenire valoroasă mi-a lăsat. Mama a murit în 2000, iar eu am rămas cu această moștenire de la ea, pasiunea pentru istorie.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Cu unele pasiuni și talente ne naștem, pe altele le deprindem în timp, însă trebuie susținute cu multă muncă și educație. Școala m-a ajutat să acumulez, mai întâi de toate, cunoștințe și, apoi, să le aplic în practică, mai ales în condițiile muncii pe care o exercit, în vederea atragerii interesului în cercetarea și promovarea multiplelor aspecte ale culturii materiale și spirituale.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Pe zi ce trece, se observă creșterea nivelului de conștientizare și sensibilizare cu privire la protejarea și conservarea patrimoniului local. Astfel, dincolo de stima de sine, a apărut și interesul pentru păstrarea acestui patrimoniu.

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Primul univers al meu a fost mama și mediul natural, în care m-am născut, am copilărit și unde, astăzi, îmi desăvârșesc maturitatea. Apoi, pe măsură ce am crescut, universul acesta s-a mărit și m-am trezit înconjurată de foarte mulți oameni, pe care, atunci, la început, cu sufletul pur, de copil, i-am perceput la fel ca și când ar fi făcut parte din familia mea. Așa, ar trebui, de fapt, să fie o comunitate, precum o mare familie. O comunitate poate fi definită „drept un grup de persoane care interacționează și trăiesc pe un teritoriu comun”, însă, mai mult decât atât, prin acest termen eu înțeleg o grupare de oameni ale căror interese migrează în jurul acelorași valori.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Indiferent cât de mare sau mică ar fi o comunitate, contează cât de uniți sunt componenții acesteia și cât de mult se respectă. Fiecare dintre noi suntem unici, prin natura firii noastre și prin tot ceea ce urmează să întreprindem pe parcursul vieții noastre. Fiecare dintre noi are un loc bine stabilit și de îndeplinit o misiune, fără să fie necesar să ne invidiem sau să-i înlăturăm pe alții pentru a dobândi poziția râvnită. Indiferent cât de măruntă ar părea prestația noastră, poate fi foarte important pentru comunitatea în care trăim sau, îmi mai place mie să spun, în marea lucrare a lui Dumnezeu pe Pământ. Înțelegând, în primul rând, menirea nostră, apoi și rolul celorlalți, vom reuși să obținem beneficii, atât în plan personal, cât și comunitar. Este necesară, însă, educația, pentru a învăța să ne folosim acțiunile fără să creăm dizarmonie peste locul în care trăim.

Consider necesară introducerea unor servicii educative și identificarea unor proiecte comune cu diferite instituții culturale, iar conceperea programelor să fie făcută în raport cu publicul (programe pentru școli, pentru familii, pentru adulți, pentru publicul cu nevoi speciale).

Vorbind din perspectiva meseriei mele, recomand organizarea de programe cultural-educative și în zona siturilor, dar și în cadrul unităților de cultură și de învățământ; stimularea participării cetățenilor la acțiuni de interes general privind protejarea și promovarea patrimoniului. Promovarea ar trebui să includă, actori locali pasionați și dedicați, cu vocație pentru acest domeniu, care ar putea activa voluntar sau ar putea deservi centrele de informare locale, pentru redeschiderea cărora pledez. Metodele propuse, țin de deslușirea, întâi, a tainelor patrimoniului local, apoi a celui național, ca să poată fi înțeles și cel european, și cel universal, urmărind totodată aducerea unei contribuții prin integrarea aspectelor economic, social și de mediu în contextul cooperării pe toate planurile și a creării unei imagini favorabile.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Spațiul nu îmi va permite să enumăr inițiativele locale pe care le admir, însă o să pomenesc pe unele dintre ele, cum ar fi:  implicarea diverselor instituții, precum Muzeul Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău, consiliile locale, unitățile de învățământ, cărora li se adaugă și diverși întreprinzători locali, în promovarea cultural-turistică a Ținutului Buzăului; investițiile publice locale pentru infrastructura de acces; realizarea de trasee tematice; crearea și actualizarea unui calendar de evenimente și activități locale; înființarea, în cadrul Geoparcului, a unor muzee; inițiativa unor excursii cu bicicleta electrică;  proiectele de cercetare arheologică.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Cu siguranță, există și alte nume pe care aș putea să le recomand, femei care merită tot respectul și considerația, însă datorită cerințelor, cu scuzele de rigoare pentru cele pe care le voi omite, o să fac doar următoarele nominalizări: Mădălina Oprea, șef Secție Istorie, Muzeul Județean Buzău; Ana-Maria Dobrescu, Consiliul Județean Buzău; Iulia Gabriela Iordan, Founder Aluniș Art Center; Andreea Pascu, Chef la Restaurant Antica Roma, Buzău.

 

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.