INTERVIU CU CLAUDIA CHIȘ

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Comunitatea este familia noastră extinsă! Atunci când oferi, fără a aștepta nimic în schimb, din comunitate se întorc la tine, ca un bumerang, fapte bune, oportunități, magie! Eu am simțit comunitatea buzoiană unită, pe parcursul activității noastre aici! Am întâlnit cadre didactice implicate și dornice de colaborare, părinți dedicați, care reușesc să ofere sprijin și părinților la început de drum, copii prietenoși care se joacă, îl integrează și îl învață în fiecare zi pe copilul cu autism, fără a aștepta nimic în schimb! Aceasta este magia comunității! Sa fim toți pentru unul și unul pentru toți!

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Proiectele Fundației Comunitare Buzău, care ajută anual comunitatea prin inițiative noi și susținerea acestora. “Școala din Parc”- o inițiativă minunată, care atrage zeci de copii săptămânal la interacțiune, descoperire prin joacă și învățare.
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
Am fost fascinată de Psihopedagogie specială încă din liceu, am vizitat o școală specială și după scurte interacțiuni cu acei copii, mi-am dat seama că aceasta este calea pentru mine, aceștia sunt copiii pe care vreau sa ii înțeleg mai bine și să încerc să îi ajut. La început nu am avut foarte mult sprijin de la cei apropiați, deoarece considerau că este un domeniu dificil, nepotrivit pentru o persoană empatică și blândă. Am demonstrat contrariul, am arătat pasiune și implicare și am început să am susținerea familiei și a celor apropiați.
Faci acum ce ai visat să faci?
Cu siguranță, da! Am descoperit în Analiza Comportamentală Aplicată, nu doar o știință, ci și un mod de viață! Sunt într-un continuu proces de învățare, îmi place să fiu la zi cu cele mai noi studii, tehnici validate științific și să mă transform in funcție de particularitățile piticului din fața mea. Am învățat și învăț in mod constant de la copiii pe care îi primim zilnic cu brațele deschise și cred că acest aspect mă ajută să evoluez.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Dragostea și dorința de a fi în preajma copiilor, au fost prezente mereu, Liceul Pedagogic m-a învățat să mă raportez la copilul din fața mea, iar Facultatea de Psihopedagogie specială, Masterul de Logopedie și cel de Analiză Comportamentală Aplicată au adăugat numeroase informații utile, pe care le folosesc zilnic in practică. Procesul cel mai lung și anevoios a fost acela de a primi acreditare internațională ca Analist comportamental, însă am am avut parte de oameni buni, care au crezut în mine și care m-au motivat sa duc la îndeplinire acest vis.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Prin activitatea noastră, de echipă, încercăm să ajutăm fiecare beneficiar să își atingă potențialul, să își schimbe semnificativ viața, în bine și să modificăm astfel și dinamica din aceste familii. Încerc, pe cât posibil, să ofer cât mai multe informații obiective părinților, să îi ajut să își cunoască drepturile și să ia decizii corecte și informate in ceea ce privește intervenția personalizată a copilului. Îmi doresc părinți informați și asumați, copii fericiți și acceptați, o comunitate unită și incluzivă.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Consider că cea mai recentă și notabilă schimbare pe care o aducem comunității este lansarea unei camere senzoriale, care sa vină în sprijinul copiilor din Buzău. Vom organiza activități cu copiii, cursuri de informare despre tulburările de procesare senzorială și vom încerca să desfășurăm evaluări și sesiuni de terapie de integrare senzorială la standarde internaționale. M-a motivat să încep acest demers și să încerc îndeplinirea acestui vis, posibilitatea de a participa cu acest proiect la Cercul de donatori, proiect susținut de Fundația Comunitară Buzău și cărora le mulțumim! Fără această oportunitate, parcursul ar fi fost nespus de lung și de anevoios!

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Să oferim necondiționat! Dragoste, înțelegere, informații, timp. Fiecare dintre noi poate aduce un aport important comunității prin implicare, corectitudine, transparență și dorința de a face bine ceea ce faci și de a ajuta pe cei din jur. Fiecare dintre noi își dorește o viață mai bună, mai liniștită și mai senină pentru copilul lui! Haideți să fim noi schimbarea! Să îi educăm pe copii cu spirit civic, să fim mai buni și empatici cu cei de lângă noi!
Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.
Coman Daniela Georgeta (prof înv. a Liceului de Arte “Margareta Sterian”, Buzău) – o persoană implicată și dedicată copiilor, cu siguranță acel dascăl care vede tot ce este mai bun in copil, o învățătoare implicată în o mulțime de proiecte alături de copii. Dna Oana Duță (educatoare la GPP Nr 3, Buzău)- care m-a impresionat prin dragostea și implicarea de care a dat dovadă în integrarea unui copil cu CES in grupă, mi se pare admirabilă dorința de colaborare și de cunoaștere din partea unei persoane cu foarte multă experiență.

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.