INTERVIU CU CECILIA PETRESCU

Am fost invatatoare pensionara si acum, in regim de voluntariat sunt custode al Muzeul Timpul Omului / The Time of Man Museum din Manzalesti, Geoparcul U N E S C O Tinutul Buzaului si instructor al Grupului de Traditii si Obiceiuri ,,SLANICUL”din comuna. Rolul meu este acela de a atrage cat mai multi turisti la acest punct de vizitare pentru a afla povestile si simbolurile exponatelor, dar si de cunoaste frumusetile naturale ale acestei zone,mai putin cunoscuta .Prin Grupul de Traditii si Obiceiuri ,,Slanicul” valorific o mare parte a culegerilor si cercetarilor mele de etnografie si antropologie de peste 60 de ani, din comuna natala.

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Pentru mine a fost si va ramane mereu cu intelesul de ,,acasa”. Este izvorul de unde eu culeg lazile pline cu povesti, cu legende, cu obiceiuri si traditii ancestrale ale taranilor din aceasta zona.
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
Fiind fiică a satului traditional, la mine toul a mers firesc. Dragostea si respectul pentru valorile adevarate ale comunitatii insuflate din familie si scoala in toate etapele ei le-am trait nemijlocit.

 

Faci acum ce ai visat să faci?
Da! De mica mi-am dorit sa fiu invatatoare si in 1970 eram absolventa unui liceu de prestigiu din Buzau, Liceul Pedagogic. Activitatea culturala si de cercetare s-a datorat si profesorilor din liceu, care si-au dat seama ,ca pentru mine, ca invatatoare in comuna este o mare oportunitate de a gasi informatii pretioase nedescoperite inca!

 

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
Fara scoala nimic nu are o baza.

 

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?
Prin aceste activitati am reusit sa facem mai bine cunoscuta comuna la nivel judetean, dar si national. Participarea Grupului de Traditii si Obiceiuri ,,Slanicul” cu membri de la 7 la 75 de ani la manifestari culturale de prestigiu a dus la un sentiment de mandrie ca apartinem acestiu loc binecuvantat de Dumnezeu, dar si ca avem obligatia de a-l proteja. Multi turisti care vin afla despre locuri miraculoase: munti de sare, pesteri in sare (6S) cu recorduri mondiale, ,,Sfinxul” din Muntii Buzaului, despre ,,Izvorul Intineririi”, despre Rezervatia speologica,botanica si geologica ,,Meledic” si despre multe altele cu care localnicii se mandresc.

 

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Pentru ca traditiile de toate felurile, ca expresie a fiintei noastre nationale, au intrat intr-un con de umbra care se ingroasa pe zi ce trece si ca astazi globalizarea a luat cu asalt aceasta zestre pretioasa, amenintand-o cu schimbari profunde, pana la anihilare. Am inteles ca doar cand vom constientiza importanta acestor valori nu vom pierde nici satul, nici identitatea lui culturala. Activitatea pe care o desfasor in regim de voluntariat constituie de fapt o forma de rezistenta la aceste pericole.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Nu trebuie sa asteptam schimbarea mentalitatilor din exterior. Depinde de noi cum ne implicam, fara sa facem rau celor din jur si sa stim sa protejam ce avem special: locuri, oameni si bogatia noastra spirituala.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Admir multe initiative din Geoparcul U N E S C O Tinutul Buzaului: Proiectul “Ansamblul Folcloric Mlădițe Vintilene” are ca misiune principală revitalizarea și promovarea culturii și tradițiilor locale în comuna Vintilă-Vodă, județul Buzău, sub coordonarea parintelui paroh, director Liviu Parlog, Roneta Matei si Ionita. Asociatia ,,Traditie pentru viitor” din comuna Scortoasa, condusa de doamnele Cristina Ciuperca si Negoita Ioana cu ateliere pentru copii: impaslit lana, olarit, tesut, dans popular, canto popular si altele. Atelierul de impaslit lana al doamnei Rodica Patrascu. Asociatia ,,Zestrea Bisoceana” sub coodonarea doamnei Aura Casaru. Pe acelasi loc se afla si activitatea colectivului condus de Doamna Doina Musat de la Colectia Muzeala ,,Adela Petre’ din comuna Bradeanu.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Sunt multe doamne pe care le admir, dar cum am restrictie la numar as recomanda pe: Doamna Doina Musat, de la Colectia Muzeala ,,Adela Petre” din comuna Bradeanu; Doamna Luminita Negoita, profesor Liceul Tehnologic Beceni, instructor autorizat dansuri populare; Doamna Cristina Ciuperca, coordonator’ ,,Asociatia ,,Traditie pentru Viitor” Scortoasa; Doamna Aura Casaru, Zestrea Bisoceana.

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.