INTERVIU CU ANDREEA LĂCĂTUȘ

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Înseamnă, dincolo de un grup contextualizat de un spațiu concret, o formă de rezistență și oferire de sprijin reciproc.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Să ne gândim ce ne lipsește în oraș și să vorbim despre asta. Cred că acest prim pas strânge oameni. Și apoi să avem curajul de a fi puțini, pentru că experiența mea cu proiectul din Buzău s-a simțit descurajantă. Ulterior am înțeles că, la fel ca oriunde altundeva, într-o comunitate nouă, lucrurile se construiesc în timp, iar faptul că sunt din Buzău nu mă face, implicit, parte din comunitate.
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
A fost un drum treptat, cândva, la finalul școlii generale, am decis să aleg liceul de actorie, convinsă fiind că vreau să devin actriță. Ulterior, mi-am dat seama că regia mi se potrivește mai bine, iar de acolo am ajuns la regie de film, printr-o serie de întâlniri și împrejurări. Privind în urmă, cred că a fost o decizie bună să aleg regia. La început m-au susținut părinții mei, lăsându-mi foarte multă libertate, cu toate că ce presupune domeniul nu era foarte limpede pentru niciunii dintre noi, dar curajul să scriu și să mă arăt mi l-a dat Sorin Șaguna, bunul meu prieten, actor și poet, care din păcate nu se mai află printre noi.

Faci acum ce ai visat să faci?
E o întrebare care mă face să zâmbesc – cu siguranță ce fac acum e ce visam când eram mică, poate mai mult de atât. Uneori îmi dau seama că sunt norocoasă și chiar dacă e greu și câteodată pare că lucrurile nu se așază, eu, mică, sunt fericită că sunt aici.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
Îmi este greu să evaluez acest lucru, am avut întotdeauna o relație ambivalentă în relație cu școlile pe care le-am urmat. Însă cu siguranță pentru adolescenta care eram, UNATC-ul, Facultatea de Film, cu bune și cu rele, a însemnat singurul prilej pe care l-aș fi putut avea în acel moment de a descoperi această industrie.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Din păcate legăturile mele cu Buzăul sunt mai puține și mai fragile decât mi-aș dori – mi-ar plăcea foarte tare să mă implic mai mult, iar dacă cineva vede/citește asta și crede c-aș fi potrivită, sunt foarte deschisă la propuneri. În 2022 am făcut un proiect, SubReprezentat, Femei în literatură Buzău în cadrul căruia am făcut o serie de ateliere, o expoziție și lecturi performative la Centrul Marghiloman – a fost o reîntâlnire cu un oraș pe care l-am găsit foarte schimbat.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

E o întrebare la care mi-e greu să răspund, sper ca scurta mea contribuție și colaborarea care sper să continue cu Centrul de Artă Aluniș să contribuie la accesibilizarea culturii dincolo de oraș și dincolo de centru. Anul trecut, contactul cu Centrul de Artă Aluniș a fost pentru mine o conexiune valoroasă, sper ca astfel de inițiative să se dezvolte peste tot.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?
Urmăresc cât de aproape pot felul în care Buzăul se transformă, mă bucur că există Fundația Comunitară Buzău, Școala din Parc, Buzău International Arts Festival – cred că sunt multe alte inițiative despre care nu am aflat încă. În județ, ce face Aluniș Art Center mi se pare un model de perseverență.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Maria Radu, de la Centrul de Artă Aluniș, Oana Dobre, care are corul de copii Happy Kids, care e mătușa mea care mută munți și Carmen Neagu, ce mi-a fost profesoară de engleză în liceu, care face acum o grămadă de lucruri importante pentru care merită toată admirația.

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.