INTERVIU CU ANDREEA GABRIELA DAN

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Comunitatea este o uniune între oamenii care cred într-un lucru și doresc să-l îmbunătățească sau să-l creeze. Astfel, se formează familia care asigură dezvoltarea comunității, prin aceasta fiecare membru primește, dar și oferă resurse sau se implică în crearea acestora.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Pentru ca o comunitate să fie mai unită trebuie să ne implicăm, în primul rând, noi, pentru a le arata celorlalte persoane că putem să facem ce ne propunem și că acestea pot să facă o schimbare, așa cum și-au imaginat. Visurile sunt mult mai ușor de îndeplinit când sunt persoane care te susțin pentru că acestea cred și ele în visul tău și îți oferă încredere pentru ca acel vis să devină realitate.

Cum ti-ai ales activitățile extrașcolare și cine te-a susținut?

Activitățile extrașcolare au fost numeroase în cei patru ani de liceu parcurși, dar îndeosebi m-am remarcat prin participarea la ,,Olimpiada Națională – Aria Curriculară Tehnologii – Domeniul Protecția Mediului”. Am fost încurajată de doamnele profesoare de specialitate să particip la olimpiadă deoarece acestea au văzut în mine un potențial enorm. Astfel, cu ajutorul doamnelor profesoare am reușit să mă calific la etapa națională în clasa a XI-a, an în care am câștigat Mențiune, dar și anul acesta, în clasa a XII-a, un an în care îmi doresc sa câștig din nou un premiu important. Am primit susținerea nu doar de la profesorii din liceu, dar și de la familia mea, de la prietenii mei, care au avut cea mai mare încredere în mine că pot să reușesc ce-mi propun.

Studiezi acum ce ce ți-ai dorit să studiezi?

Da, cu siguranță. În momentul actual studiez ce îmi doream din clasa a IX-a. Am ales acest profil pentru că mă pasionează mediul, prin diversitatea acestuia.

Cum te ajută școala și activitățile extrașcolare să devii omul care ești acum?

Consider că aceste activități extrașcolare m-au ajutat și o vor face în continuare, în ceea ce privește dezvoltarea personală. Astfel, am devenit o persoană mai rațională, cu o mai bună stimă de sine, iar curajul meu pentru a mă implica în asemenea activități a crescut semnificativ . Școala m-a susținut în activitățile mele prin toate variantele posibile de care am avut nevoie, fie prin sprijin emoțional, fie prin sprijin educațional, dar și prin sprijin financiar.

Care este impactul pe care activitatea ta extrașcolară îl creează în comunitatea locală?

Sper că prin curajul meu de a participa la activități extrașcolare, am inspirat și alte fete care își doresc să participe, dar nu au curajul necesar sau se tem de eșec. Tot ce pot să afirm în acest moment este că mai bine încerci și dai tot ce poți decât să regreți că nu ai participat.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Un moment important din activitățile mele extrașcolare a fost înscrierea la voluntariat, idee propusă de doamna director a Liceului Tehnic Buzău, Corina Moise Poenaru. Am participat la activități ca voluntar timp de un an la Centrul Europe Direct Buzău, care contribuie în comunitate la informarea persoanelor din Buzău despre Comisia Europeană. Un proiect care este susținut de membrii centrului Europe Direct Buzău este “Plantăm pentru mâine!” în care elevi ai liceelor din Buzău plantează copaci în parcuri pentru a ajuta la îmbogățirea florei din Buzău. Am participat la acest proiect de două ori și îmi doresc să mai particip în continuare pentru a dezvolta comunitatea.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Admir Fundația Comunitară Buzău, dar și “Interact Buzău” care are atât de multe proiecte cu elevii de liceu. Aceste proiecte au rolul de a dezvolta elevii, atât în plan profesional, cât și personal, dar și de a îmbunătăți educația în licee.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Moise Poenaru Corina-director al Liceului Tehnic Buzău

Posedaru Teodora-profesor la Liceul Tehnic Buzău

Vîjdea Felicia-director al Centrului Europe Direct Buzău

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.