INTERVIU CU ALINA RALUCA TRUFIN

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Sunt membru al unei comunități care respectă natura. Ea m-a învățat să iubesc verdele pădurii și să mă las cucerită de măreția culmilor în liniște. Sunt membru al unei comunități care promovează sportul. În această comunitate am învățat că limitele sunt doar psihologice. Sunt membru al unei comunități artistice și e o bucurie pentru spirit fiecare experiență. Comunitatea în primul rând ne inspiră, ne ajută să creștem și ne susține. Într-o comunitate oamenii sunt piesele de puzzle ale unui crez comun.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

CĂTINEL este comunitatea pe care îmi doresc să o construiesc, cătinel. Este un ONG buzoian la început de drum, un vis comun al celor 5 membre fondatoare printre care mă număr și eu. Împreună vrem să creăm o comunitate care susține bucuria vieții trăită în tihnă, armonie, conștient, cu iubire față de semeni și recunoștință. A apărut din nevoia proprie de păstrare a echilibrului într-o societate a consumerismului, a trăitului pe repede înainte. CĂTINEL este o ancoră într-o mare agitată de oameni, pentru oameni.
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
În sfera artistică am crescut și m-am format. Alegerile actuale au venit firesc, odată cu maturitatea, din dorința de a împărtăși și nevoia de a dezvolta o alfabetizare vizuală în rândul semenilor. Trăim într-o epocă a vizualului, în care comunicarea prin imagine este o prioritate. Timp de 15 ani am profesat ca designer vestimentar într-o firmă privată, timp suficient cât să observ nevoia de educație vizuală/artistică în rândul comunității. Am hotărât acum 5 ani să întru în învățământ și la momentul acela au fost o provocare nu numai examenele date, cât și schimbarea mediului în care lucram. Acum mă uit în urmă și zâmbesc. Nu a fost ușor, dar cred că toate au avut rolul lor. M-am reinventat iar în spate am avut întotdeauna familia și prietenii care m-au susținut și încurajat.
Faci acum ce ai visat să faci?
Sunt artist vizual/designer vestimentar, sunt profesor, sunt membru fondator ONG, sunt înconjurată de oameni care mă inspiră și de la care zilnic învăț despre viață. Fac ceea ce am visat să fac? Cred că fac mai mult decât am îndrăznit să visez și sunt recunoscătoare pentru fiecare zi care vine, pe care o iau ca pe un dar.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Sunt rodul unui învățământ vocațional/artistic. Fiecare etapă pe care o parcurgem în educația noastră reprezintă o cărămidă a formării noastre ca individ. Am urmat cursurile Liceului de Arte „Margareta Sterian” atât ciclul gimnazial cât și liceal, apoi am absolvit Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iași, secția arte decorative/arte textile/design vestimentar. Am avut ocazia să explorez arta în străinătate, obținând o bursă Erasmus într-o Universitate de Arte din Spania. Cred cu tărie că fiecare experiență ne influențează personalitatea și ne modelează caracterul. Arta nu-mi asigură doar o meserie, ci un mod de a vedea și înțelege lucrurile din jur, mă definește. Mă simt privilegiată că am fost îndrumată spre o educație artistică care mi-a asigurat un limbaj fascinant de comunicare și exprimare fără bariere lingvistice.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Cred în exemplul propriu de acțiuni făcute cu sens iar promisiunea mea este traducerea conceptului de ARTĂ în rândul comunității. Anul trecut am prezentat pe simezele Galeriilor de Artă „Ion Andreescu” o expoziție personală cu artă purtabilă. WEARABLE ART CONCEPT/SECOND SKIN. A fost un schimb de energii benefice între mine și comunitate, un câștig reciproc.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Cred în puterea exemplului și în forța unei comunități care inspiră. O bună comunicare, cu intenție, cu exercițiul implicării conștiente, a fiecăruia dintre noi, se transformă în investiție în comunitate. „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” este pentru mine un reper esențial. Conștientizarea impactului propriu cred ca este de fapt cheia unei comunități unite.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Inițiativele Fundației Comunitare Buzău (un exemplu de bună creștere și investiție în comunitate), Ultra Race Romania (concurs de alergare montană ce promovează un traseu tematic de 250 km prin ținutul Buzăului), Societatea Exploratorilor (facilitează călătorii în natură și activități turistice educative).

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

CARMEN NEAGU/psiholog, psihoterapeut, profesor, ALINA ZEST/instructor yoga si mindfulness, MIRUNA BLANARU/artist vizual

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.