INTERVIU CU VOICU ADRIANA IULIANA

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Cel mai bine am înteles ce înseamnă comunitatea și am și simțit că fac parte dintr-o comunitate adevărată atunci când s-au desfășurat cele două ediții ale Concursului Național NOARK, în 2022 și 2023, la care Liceul Moisil a fost declarat câștigător. Prima etapă a presupus strângerea unui număr mare de voturi pe Facebook, pe pagina Noark, apoi, în etapa a doua, evaluarea lucrării de către specialiștii Noark, ingineri din domeniul electric. Cei doi ani ne-au arătat ce înseamnă cu adevărat comunitate când absolut toată lumea ne-a votat constant timp de o lună. Când spun toată lumea, spun cunoscuți și necunoscuți, oameni pe care nu îi întâlnisem niciodată dar care mă opreau pe stradă să mă încurajeze și să mă asigure de sprijinul dumnealor pentru proiectul ”nostru”. Deja proiectul nu mai era al Liceului Moisil, ci ”al nostru”, al buzoienilor, al întregii comunității.

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

 

De mică am vrut să devin profesoară și primii care m-au susținut au fost părinții mei cărora le mulțumesc că au crezut în mine. Dintre un inginer constructor si un contabil a ieșit un profesor de engleză, deci nici o legătură cu cifrele. Apoi a apărut soțul meu fără de care nu aș fi reușit să ajung unde sunt astăzi pentru că el a fost cel care permanent mi-a spus și mi-a arătat că pot face tot ce îmi propun și m-a susținut în fiecare nebunie a mea. Ori de câte ori spun că renunț, el e cel care mă face să continui. El e cel din spate, care nu se vede, dar căruia i se datorează ceea ce sunt eu astăzi.
 
Faci acum ce ai visat să faci?

 

Da, visul meu a fost să devin profesoară. Când eram mică, aliniam toate păpușile și le explicam lecțiile pe care trebuia să le învăț pentru școală. Apoi, în clasa a V-a, am avut o dna dirigintă care a devenit modelul meu, dna Băjenaru, prof de limba română. Fiecare oră era specială și mă visam intrând în clasă așa cum o făcea dumneaei, cu povești de fiecare dată mai atractive, care ne țineau atenți toată ora și din care învățam fără să vrem. Am mai crescut puțin și mătușa mea, sora tatălui meu, profesoară de biologie, mă lua cu ea la școala la care preda și de la ea am furat multă meserie. Țin minte cum corectam lucrările copiilor împreună cu ea și tot timpul reușea să scoată ceva bun chiar și din cea mai slabă lucrare. Deci da, sunt norocoasă pentru că fac ceea ce îmi place și ceea ce mi-am dorit întotdeauna, dar și că am întâlnit oamenii potriviți în momentele cele mai importante ale vieții mele.
 
Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

 

Toată viața mea e legată de școală într-un fel sau altul. Încă merg la școală în fiecare zi, nu la serviciu. Școala și oamenii pe care i-am întâlnit de-a lungul vieții m-au modelat. De la toți cei pe care i-am întâlnit în școală și în afara ei am furat câte puțin și așa am reușit să ajung omul de azi, împlinit și mulțumit de viața personală și profesională.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Am acceptat destul de greu că ceea ce fac are impact în viața comunității, pentru că mie nu mi se pare că fac ceva special, ci ceea ce e normal ca profesor și director de liceu. Dar am fost foarte surprinsă când cineva mi-a spus ca ”Liceul Moisil e un proiect de succes” și atunci mi-am dat seama că oamenii chiar văd ca un lucru extraordinar ceea ce se întâmplă la Liceul Moisil. Cea mai importantă și mai grea luptă este aceea cu mentalitatea. Prin ceea ce facem la Liceul Moisil vrem să arătăm că elevii noștri sunt la fel de buni ca toți ceilalți, unii poate cu mai puține șanse materiale, dar toți merită să luptăm pentru ei, să le arătăm care le sunt opțiunile și să îi învățăm să aleagă bine pentru ei. Și apoi îi descoperi peste tot pe unde mergi și vin să-ți mulțumească că le-ai pus baze solide pentru a fi OAMENI adevărați, chiar dacă, la momentul respectiv, nu toți au înțeles asta.
 
Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

 

M-aș lega de același concurs NOARK pentru că am simțit că am schimbat puțin mentalitatea. E un lucru extraordinar că o întreagă comunitate s-a strâns în jurul unui liceu tehnologic, într-o perioadă în care educația, în general, și învățământul tehnologic, în particular, trebuie să lupte ca să demonstreze că sunt foarte importante în societatea de astăzi.
 
Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

 

Cred că trebuie să spunem ce facem, să ne facem cunoscuți ca ceilalți să înțeleagă pasiunea din spatele muncii noastre. Și, cunoscându-ne, îi atragem și pe ceilalți în proiectele noastre sau în proiecte asemănătoare pentru că puterea exemplului încă funcționează.
 
Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

 

Mi se pare extraordinar ceea ce face Primăria Buzău pentru copii prin ”Școala din parc” și Festivalul Antante. Copii preocupați de diverse lucruri educative înseamnă părinți fericiți și, deci, o comunitate mai liniștită. De asemenea, viața culturală a Buzăului a înflorit în ultimii ani, ceea ce înseamnă că și adulții își iau picătura de cultură de care au nevoie pentru a-și înfrumuseța viața. Mi se par foarte importante și serile organizate pentru seniorii orașului, seri de socializare care îi ajută să aibă o viață sănătoasă și echilibrată. De asemenea, Fundația Comunitară Buzău face un lucru minunat punând mediul privat în legătură cu diverse inițiative care au nevoie de finanțare, acestea având drept scop îmbunătățirea diferitelor aspecte ale vieții comunității. De finanțarea dumnealor am beneficiat și noi pentru a realiza cel mai modern atelier electric, la standarde europene, după modelul atelierelor pe care le-am văzut în Norvegia, când am derulat primul proiect cu granturi norvegiene la nivelul județului Buzău.
 

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

 

Prima mea recomandare este dna Macadon Carmen Daniela, profesor inginer electric la Liceul Moisil, actualmente director adjunct, fără de care recunosc că Liceul Moisil nu ar fi fost unde este acum. Dumneaei a deschis Liceul Moisil către UE și este motorul proiectelor europene de care se bucură elevii noștri, dar și profesorii. Apoi o nominalizez cu mare drag pe dna avocat Constantinescu Roxana, care are atâtea proiecte interesante pentru toată lumea, de la activități literare până la ”Bunicii Atomici”. Și, nu în ultimul rând, pe dna Vîjdea Felicia, coordonatorul Centrului Europe Direct la nivelul Buzăului, pentru că implică elevi în toate activitățile centrului, deschizându-le, astfel, ochii către Europa.
 

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.