INTERVIU CU ROXANA ENE

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Pentru mine, comunitatea înseamnă mai mult decât un simplu grup de oameni care locuiesc în aceeași zonă geografică. Este un sentiment de identitate, de apartenență și solidaritate, o rețea de relații și interconexiuni care definesc și susțin viața în comun. Aș vrea să spun că trebuie să fie acel spațiu în care fiecare individ are o voce, iar acțiunile noastre colective contribuie la binele comun.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

În opinia mea, este foarte important ca tinerii să fie atrași cât mai mult în viața comunității, pentru că în acest fel ei pot să își contureze mai puternic identitatea de membru al acesteia, dezvoltând mândria de a fi buzoieni. Participând direct la viața comunității, tinerii se pot identifica cu aceasta. Noi acest lucru încercăm să facem prin proiectele Interact, dar cred că prin o și mai strânsă colaborare a instituțiilor și a decidenților cu organizațiile de tineri, se poate crea generație de tineri care să fie mai interesați să își pună abilitățile în slujba celor din jurul lor.
Cum ti-ai ales activitățile extrașcolare și cine te-a susținut?

Mi-am ales activitățile extrașcolare ținând cont atât de interesele mele personale cât și de dorința de a aduce o schimbare pozitivă în comunitatea noastră. Am fost mereu interesată de implicarea în activități care să contribuie la îmbunătățirea vieții oamenilor din jurul meu. Așa că am ales să mă fac parte din diverse proiecte și organizații care îmi ofereau oportunități să fac acest lucru. Alegerea și susținerea activităților mele extrașcolare au fost rezultatul unei combinații între pasiunea personală, sprijinul primit din partea familiei și îndrumarea mentorilor. Sora mea mai mare și mama mea sunt unele dintre persoanele care mi-au fost alături și care m-au susținut constant.

Încă din clasa a șaptea, prin participarea la evenimentul caritabil “A December To Remember” organizat de Clubul Interact Buzău, am luat contact cu activitățile acestora. Întreaga atmosferă m-a impactat extrem de puternic și, odată cu intrarea la liceu, m-am înscris în club. Astăzi sunt Președinta Clubului Interact Buzău, acesta ocupând loc important în viața mea. Tot începând cu clasa a noua am avut primul contact cu robotica și am avut oportunitatea de a intra în echipa Heart of RoBots a Colegiului Național ”B.P. Hasdeu”, pe postul de Manager PR. În aceste zile mă aflu la Iași, la etapa națională a competiției FIRST de robotică, unde suntem calificați. Fac parte din departamentele de fotografie, public speaking, voluntariat ale Clubului 3,14 al Colegiuli “B.P. Hasdeu” Buzău. În perioada verii fac voluntariat și la “Ludoteca din Grădină”, un eveniment deja de tradiție, organizat de Biblioteca Județeană și destinat copiilor pe timpul vacanței. Iar în cursul acestui ani am devenit și voluntar al Centrului de Expertiză Europeană Europuls, o organizaţie non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene, cu scopul de a promova procesul de integrare europeană în România dar şi de a contribui la dezvoltarea unui spaţiu public european.

Studiezi acum ce ce ți-ai dorit să studiezi?

În prezent sunt elevă în clasa a 11-a la Colegiul Național ”B.P. Hasdeu” pe profilul matematică-informatică intensiv informatică. Mi-am dorit foarte mult să ajung să studiez exact la acest profil și la acest liceu, unde părinții și sora mea mai mare au fost la rândul lor elevi. Profilul este exact cel care mă pasionează, dorind pe mai departe să urmez calea informaticii.

Cum te ajută școala și activitățile extrașcolare să devii omul care ești acum?

Școala mi-a oferit o bază solidă de cunoștințe și abilități, care mă ajută să înțelegi lumea din jurul meu și să iei decizii informate. Participarea mea la activități extrașcolare mi-a oferit oportunități de a-mi dezvolta abilități sociale, de leadership și de comunicare, precum și de a-mi descoperi pasiuni și interese noi. Atât ca Președintă a Clubului Interact Buzău, dar și din postura de membră a celorlalte organizații, am ocazia să influențez pozitiv comunitatea de tineri buzoieni, și, în același timp, să dezvolt abilități de organizare și gestionare a timpului, să învăț să lucrez în echipă pentru a atinge obiective comune, să perseverez, să mă adaptez la situații noi și să îmi asum responsabilitatea pentru rezultatele echipei. Implicarea ca voluntar al Centrului de Expertiză Europeană Europuls mi-a oferit oportunitatea de a contribui la integrarea comunității în spiritul european și de a înțelege mai bine problemele și procesele UE, consolidându-mi, astfel, convingerile și identitatea personală.

 

Care este impactul pe care activitatea ta extrașcolară îl creează în comunitatea locală?

Mi-a plăcut întotdeauna ce spunea Nelson Rockefeller: ”Nu poţi lăsa urme în nisip atâta timp cât stai jos.” Cu alte cuvinte, este nevoie să devii activ și implicat pentru a crea o schimbare în jurul tău. Acesta este sensul voluntariatului și simt că este calea pe care aleg să o urmez în continuare. Toate activitățile de voluntariat pe care le-am desfășurat au reușit să impacteze pozitiv comunitatea noastră. Voi alege, în mod principal, să vorbesc de activitatea ca Președinte a Clubului Interact Buzău, care este una dintre cele mai importante și cunoscute organizații de tineri pentru tineri din județul nostru. Avem peste 150 de membri care sunt elevi de liceu la 8 licee din județ, iar evenimentele pe care noi le organizăm sunt atât de diverse și de dorite, încât permanent ținem legătura cu cei cărora le sunt dedicate. Consider că prin proiectele noastre cu teme diverse: culturale, sportive, artistice, de divertisment sau chiar tehnice, reușim să atragem tinerii buzoieni să își petreacă timpul liber participând la activități benefice dezvoltării personale, a identității comunitare și la socializarea în medii sigure și pozitive. Toate evenimentele pe care le organizăm sunt caritabile, donațiile fiind direcționate către organizații și instituții din comunitate, care au nevoie de sprijin, ca de exemplu către Crucea Roșie – filiala Buzău sau Centrul de Zi pentru Copii cu Tulburări din Spectrul Autist Buzău, unde am dus nu doar daruri în perioada sărbătorilor de iarnă, dar am și achiziționat echipamente IT necesare desfășurării activității.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Aș vrea să amintesc aici unul dintre evenimente de suflet pe care le-am organizat alături de echipa Clubului Interact Buzău pentru comunitatea noastră, care a avut un impact pozitiv asupra celor cu care am venit în contact. Proiectul ”Pink Out Sunday” a fost organizat cu scopul de a ridica gradului de prevenție a cancerului de sân, prin informare și conștientizare. Activitatea a avut loc duminică, 15 octombrie 2023, în 4 zone din municipiul Buzău: Parcul Crâng, Bulevardul N. Bălcescu, Platoul Dacia și Iazul Morilor. Echipe de voluntari Interact au împărțit trandafiri roz, legați cu panglică roz (culoarea simbol a campaniei de prevenție a cancerului de sân) și flyere cu informații despre conștientizarea pericolului cancerului de sân, metode de prevenție și forme de depistare precoce etc. Am obținut o sponsorizare de 500 de flori din partea unei florării din municipiul nostru și vreau să le mulțumesc din nou cu această ocazie. Ecourile evenimentului au fost mari, au existat foarte multe comentarii pozitive la adresa acestei campanii, au fost primite multe aprecieri, iar emoțiile și bucuriile pe care le-am simțit din partea doamnelor și domnișoarelor cu care am interacționat ne-au făcut să considerăm că evenimentul nostru a ajuns la sufletul celor care au nevoie de aceste informații.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Cred că una dintre inițiativele pe care le apreciez cel mai mult este ”Ludoteca din grădină”, proiectul Bibliotecii Județene, la care am participat atât ca și copil, cât și ca voluntar în ultimii ani. Cred că este unul dintre cele mai reușite proiecte dedicate copiilor, care sper să continue și să se dezvolte și în viitor, pentru că este util, dorit și cu activități foarte frumoase. Un alt proiect cu impact pozitiv pentru noi, tinerii, este ”Buzăul citește”, al Primăriei Municipiului Buzău. Cred că fiecare copil care a primit setul de cărți a găsit cel puțin una care să îi stârnească curiozitatea și să o citească. Eu am descoperit câteva ”comori” literare printre acestea.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Vreau să o recomand și pe doamna Camelia Timofte, profesor de limba engleză la Școala Gimnazială ”George Emil Palade” Buzău, care ocupă în prezent funcția de director adjunct al acestei instituții de învățământ, fosta mea dirigintă. Este una dintre cele mai implicate, performante și dedicate profesoare din comunitatea noastră. Dumneaei este persoana care a contribuit permanent la creșterea valorii educaționale și extrașcolare a instituției în care profesează, și a avut un aport esențial la obținerea Acreditării Erasmus în domeniul Educației Școlare încă din primul an de la lansarea acesteia, în 2021, a Școlii Gimnaziale ”George Emil Palade”.

O altă doamnă pe care doresc să o recomand este Virginia Mîndruță-Tănăsescu, Director al Colegiului Național B.P. Hasdeu”, profesoară de fizică și mentor a echipei de robotică ”Heart of RoBots” Buzău. Activitatea profesională și de manager a celui mai cunoscut colegiu buzoian o recomandă de la sine pentru a fi recunoscută drept un profesor de calitate și un director de instituție de învățământ al cărui obiectiv principal este acela de a aduce valoare permanent instituției pe care o conduce și cu care comunitatea noastră se mândrește constant.

De asemenea, vreau să o recomand pe Oana Ene, absolventă a Colegiului Național ”B.P. Hasdeu” Buzău, studentă la două facultăți (Facultatea de Relații Economice Internaționale în lb. Engleză a Academiei Economice București și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine Turcă-Franceză a Universității București), Project Assistant al proiectului Comunitatea Tinerilor Lideri Europeni derulat de Centrul de Expertiză Europeană Europuls, care este extrem de implicată în activități ce vizează educarea tinerilor pentru înțelegerea identității de cetățean european și a drepturilor acestora.

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.