Râul Bâsca Mare este amenințat cu distrugerea totală de un proiect de aducțiune derulat de Hidroelectrica SA. În urma acestui proiect de aducțiune, tot debitul acestui râu montan va dispărea, afectând iremediabil dezvoltarea durabilă a unei zone de o incredibilă frumusețe, zonă ce include printre altele un habitat natural Natura 2000 ce include specii protejate la nivel European.

Cine:

Grupul de inițiativă Călin Dejeu, Cătălin Câmpeanu, Emilia Câmpeanu, Adrian Militaru

Când și unde:

Proiect în derulare

Scop:

Dezvoltarea unui ONG local care să își asume rolul de dezvoltator sustenabil al zonei. Râul poate fi doar poarta de acces pentru o multitudine de activități turistice în zonă
Aplicarea celei mai bune soluții care poate să salveze râul Bâsca mare, singura metodă este acțiunea în instanță (o acțiune similară a salvat râul Jiu de la un proiect de aducțiune similar)

În cifre:

• 3 acțiuni civice și ecologice în școlile locale pentru interacțiunea directă cu copii
1 Club Sportiv local pentru copiii din zonă și dezvoltarea lor în sporturile de white water
1 acțiune cu profesorii și 80 de elevi din clasele 5-8 de la Școala din Gura Teghii
1 eveniment internațional în luna aprilie 2020 cu mesajul Salvați Bâsca Mare; eveniment de organizat sub forma unui festival de kayak white water pentru promovarea turistică a râului Bâsca Mare