INTERVIU CU CRISTINA SĂCUIU
Ce înseamnă comunitate pentru tine?
Pentru mine comunitate inseamna “impreuna”, este iubire si daruire. Este acolo unde ma simt vazuta, auzita, unde contributia mea are sens pentru binele comun si unde am un puternic sentiment de apartenenta.
Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?
Aici sunt multe de spus. Traim intr-o lume in care empatia, generozitatea, a il ajuta pe cel de langa tine sunt de multe ori concepte abstracte. Totusi sunt si vesti bune. Exista oameni frumosi, altruisti care isi dedica timpul liber si resursele unei cauze in care cred. Desigur, nimeni nu isi propune sa rezolve problema incalzirii globale sau a foametei, insa prin aportul mic al fiecaruia putem face o mare diferenta si astfel binele merge mai departe declansand un efect de bulgare (recomand filmul “Pay it forward”). Cred ca doar un procent foarte mic de populatie face voluntariat iar acest lucru trebuie sa se schimbe.
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
O profesie este in mod normal o ocupatie bazata pe o pregatire educationala prealabila iar eu nu am fost o exceptie. Desi la varsta primului job nu am avut ragazul necesar pentru a ma autoevalua, de a autoreflecta la cine sunt, la ce sunt buna si la ce mi-ar placea sa fac in cariera mea, am stiut mereu ca trebuie sa fie ceva legat de cifre si de analize financiare. De-a lungul traseului meu profesional am avut privilegiul sa lucrez cu oameni talentati care m-au sustinut si de la care am avut enorm de invatat.
Faci acum ce ai visat să faci?
Cred ca ceea ce fac acum mai degraba ma “implineste” decat este “de vis”. Eu cred ca nu job-ul si nici functia nu ne definesc. Mereu incerc sa raspund la intrebarile “cine sunt” si “ce ofer”, profesional vorbind. La finalul zilei daca idee de munca este inlocuita cu pasiune, satisfactie, determinare, dezvoltare personala-atunci clar faci ceea ce trebuie.
Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
Scoala are cu siguranta mai multe roluri in formarea noastra ca oameni si in formarea unei cariere. Pe langa familie, scoala mi-a imprimat o busola morala intrucat un om educat intelege ca nu doar lui trebuie sa ii fie bine ci si celor din jurului lui, un om educat construieste, are valori si se implica mai mult in comunitate. Am avut oportunitatea sa studiez in clasele V-XII la liceul Hasdeu, unde profesori extrem de valorosi si-au pus amprenta pe dezvoltarea mea ca Om: dl. prof. Cremarenco, dl. prof. Melnic, dl. prof Postelnicu, dl. prof Banu, etc. Aici am invatat ca un om educat are privilegii dar si responsabilitati.
Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?
Desi compania la care lucrez sustine numeroase campanii umanitare si de ESG (environmental, social, and governance), implicarea mea in comunitate este o alegere, este ceva ce fac in timpul meu liber pentru ca eu cred mult in puterea de a darui fie ca este sub forma de timp, cunostinte sau suport. Cred ca ridicandu-i pe ceilalti , evoluam si crestem impreuna intreaga comunitate. Acesta este motivul pentru care ma implic in campanii in care cred, in proiecte aproape sufletului meu -umanitare sau pe teme ce tin de conservarea si transmiterea culturii si traditiilor locale.
Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.
Alaturi de grupul de initiativa “Pastratorii Traditiei” am ajutat la nasterea si dezvoltarea proiectului “Mladite Vintilene” avand ca scop intarirea interesului pentru cantecul si dansul popular si conservarea portului popular traditional si traditiile neamului roamnesc. Prin acest proiect se incearca educarea copiilor si tinerilor in spiritul dragostei si pretuirii traditiilor noastre si de a pune in valoare variatul repertoriu muzical si coregrafic local. Acest fond de valori ai creatiei populare este tinut viu prin dans si cant de catre cei 25 de copii din ansamblul folcloric “Mladite Vintilene”. Nu pot sa inchei decat cu cateva cuvinte spuse de preotul Liviu Parlig, un permanent sustinator al acestor copii “Acesta nu este doar un simplu proiect, este vorba despre traditii – care tin de istoria neamului nostru, de obiceiuri – si izvorasc din dragostea stramosilor nostri pentru pamantul in care ii e dat sa traiasca si pentru oamenii in mijlocul carora Dumnezeu l-a asezat”.
Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?
Cu bucurie constat ca in ultimii ani sunt din ce in ce mai multe. Subliniez aici toate proiectele sustinute de catre Fundatia Comunitara Buzau, proiectul Slow Food, Zestrea Bisoceana, Alunis Art Center.
Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.
Alina Iordache – medic pediatru (pentru profesionalism, dedicare, empatie), d-na Cecilia Petrescu -custode al Muzeului Timpului de la Manzalesti (neobosita in promovarea artei si traditiilor populare, un adevarat tezaur viu), Anca Nicolescu & Alina Dasu & Narcisa Dumitru (pentru tot binele facut la Fundatia Comunitara Buzau).
Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău
Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.
Leave A Comment