17.07.2023, Buzău. Fundația Comunitară Buzău și Asociația Zestrea Bisoceană invită buzoienii la inaugurarea proiectului “Învățăm fizica de la bunici” ce va avea loc duminică 23 iulie 2023, la ora 13:00, la Bisoca, în incinta Hubului Țărănesc Zestrea Bisoceană. În cadrul evenimentului, participanții vor avea ocazia să ia parte la prezentarea proiectului, vizita ansamblului și a celor trei instalații (moară de apă, vâltoare, piuă), ateliere pentru copii, degustare de produse locale, spectacol de fluier și caval și o drumeție ghidată în Bisoca.

Evenimentul de inaugurare a proiectului “Învățăm fizica de la bunici”  va avea loc duminică pe 23 iulie 2023, începând cu ora 13:00 în Bisoca, județul Buzău, în Hubul Țărănesc Zestrea Bisoceană, un ansamblu țărănesc vizitabil ce promovează oamenii locului, obiectele de patrimoniu și poveștile locale. Link eveniment Facebook: Invatam fizica de la bunici – inaugurare

Proiectul “Învățăm fizica de la bunici” implementat de Asociația Zestrea Bisoceană a obținut finanțare de 20.000 lei prin Fondul Științescu Buzău ediția 2.0 – program național implementat în județul Buzău de Fundația Comunitară Buzău. Proiectul “Învățăm fizica de la bunici” constă în crearea la scară redusă (aproximativ 1:4) a trei instalații (moară de apă, vâltoare, piuă) utilizate de bunicii noștrii folosind forța naturii și diferite principii fizice. Instalațiile sunt perfect funcționale, astfel încât fiecare copil, profesor sau părinte, le poate utiliza și poate învăța despre principiile fizice care le acționează. Amplasarea instalațiilor este în curtea Hub-ului țărănesc Zestrea Bisoceană din Bisoca, județul Buzău.

Când vine vorba de învățat fizica de la bunici, cei mai mulți se gândesc, poate, la cum bunicii stau cu ei la birou și îi asistă la realizarea temelor pentru acasă. Când mă gândesc eu la proiectul Învățăm fizica de la bunici, mă gândesc la Bisoca și la Zestrea Bisoceană care, așa cum spune și numele, lasă moștenire următoarelor generații, nu bunuri fizice de această dată, ci informații despre cum puneau în practică bunicii noștri, acum peste 40 ani, legile fizicii.” declară Anca Nicolescu – director executiv Fundația Comunitară Buzău

Fiecare instalație din cadrul proiectului (moară de apă, vâltoare, piuă) beneficiază de panouri explicative a fenomenelor fizice prezente, dar și descrierea modului de funcționare, contextul etnografic și importanța lor în lumea bunicilor noștri. Proiectul implică și crearea a 3 clipuri video, despre fiecare instalație în parte, în care vor fi prezentate modelările 3D ale instalațiilor și principiile fizice utilizate, contextul și utilizarea fiecărei instalații, dar și pași și etape de evoluție care au dus la apariția spre exemplu a mașinii de spălat, mașinile de împâslit industrial, mori actuale. Aceste filmulețe vor conține și scurte povești ale bătrânilor satului pentru a putea înțelege contextul, povestea și importanța fiecărei construcții. Filmulețele vor putea fi folosite ca material didactic auxiliare de către profesori în cadrul orelor de curs sau vor putea fi vizualizate direct la Bisoca prin scanarea unui cod QR disponibil pentru fiecare instalație. Profesorii și elevii din întreg județul Buzău și nu numai vor putea să susțină chiar ore de curs în spațiul generos pus la dispoziție, astfel încât întreaga lecție de fizică să poată fi predată și exemplificată direct la fața locului. 

După deschiderea spațiului către vizitare și experimentare se vor organiza 4 ateliere cu tema „Învățăm fizica de la bunici” în care peste 100 de copii de gimnaziu din comuna Bisoca și comunele învecinate (Sărulești, Vintilă Vodă, Mânzălești) se vor împrieteni cu anumite concepte de fizică. 

Proiectul „Învățăm fizica de la bunici” a apărut ca un mod firesc al activității și misiunii pe care ne-am asumat-o la Asociația Zestrea Bisoceana. Ne-am luat rolul de promovare a valorilor patrimoniului material și imaterial din lumea satului aflat la poalele munților Carpați, în Bisoca, și să aducem la viață acele bucăți de patrimoniu care merită transmise generațiilor următoare. De asemenea, vedem și înțelegem cât de importantă este educația copiilor, viitorilor adulți de mâine, pentru care am demarat și derulăm în continuare proiecte educaționale. Știm că acești copii din mediul rural au puține oportunități de experimentare și învățare nonformală, drept pentru care proiectul vine să arate, folosind lucruri familiare, importanța științei atât în viața pe care au avut-o bunicii noștri cât și în tot ceea ce noi avem astăzi. Pentru că misiunea noastră este de a încuraja oamenii să nu renunțe la satul românesc, ne-am dorit să punem reflectorul pe ingeniozitatea bunicilor noștri de au putut folosi forța naturii și diferite principii fizice (fără să le cunoască în realitate) pentru a construi instalații necesare vieții de zi cu zi. Faptul că locuiești la țară nu este cu nimic mai prejos decât a locui la oraș, chiar are nenumărate avantaje și îți permite să te dezvolți corelând informațiile științifice folosite la școală cu ceea ce părinții și bunicii noștri fac în mod firesc, trebuie doar să înveți să cauți fenomenele și explicațiile științifice care stau la baza fiecărei acțiuni.” declară Aura Cășaru – coordonator proiect și președinte al Asociației Zestrea Bisoceană.

Proiectul „Învățăm fizica de la bunici” are ca scop apropierea copiilor de lumea științelor și a fizicii utilizând și văzând modul în care principiile fizice sunt folosite în cadrul instalațiilor construite de bunicii și străbunicii lor încă din cele mai vechi timpuri. Prin folosirea modelărilor 3D apropiem copiii de diferite tipuri de meserii

precum proiectarea sau ingineria. Un scop colateral îl reprezintă punerea bunicilor și străbunicilor într-o altă lumină care să arate inteligența și ingeniozitatea astfel încât copiii să înțeleagă faptul că nu este nimic negativ în a fi țăran, iar viața la țară poate fi la fel ca cea de la oraș, contribuind astfel la schimbarea mentalității, iar pe termen lung contribuie la dorința de a investi în satele din România.

Date de contact pentru informații despre Proiectul „Învățăm fizica de la bunici”

Aura Cășaru: 0766 307 241

Date de contact pentru informații despre Fondul Științescu Buzău

Lavinia Iordache – coordonator Fondul Științescu Buzău ediția 2.0: 0773 711 778

Anca Nicolescu – director executiv Fundația Comunitară Buzău: 0757 828 327

______

Științescu este un program național de finanțare a proiectelor educative STEAM care încurajează dezvoltarea abilităților necesare generației de inovatori ai secolului XXI și pasiunea pentru științe și arte a copiilor și tinerilor.

Fondul Științescu Buzău 2.0 este implementat în Buzău de Fundatia Comunitara Buzau în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR și 9 parteneri – companii locale: Snick Ambalaje si Consumabile, Railway Systems Voestapline Romania, SLY Nutritia, Multiprod Energo, Travertec, Dada Comapel, Forja Rotec, Tehnostar, Greenweee International.

Fundația Comunitară Buzău este o organizație non-guvernamentală și non-profit care construiește un context favorabil pentru a crește filantropia în județul Buzău, prin crearea și implementarea de fonduri tematice, fonduri numite, programe, evenimente prin care sprijină lideri informali, ONG-uri și companii să dezvolte împreună un Buzău modern, dinamic și cu exemple de bune practici pentru comunitatea locală.