INTERVIU CU CLAUDIA COLNICEANU

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Comunitate înseamnă Acasă. Locul acela în care simți că ești iubit și în care vrei să te întorci de fiecare dată cu drag. Cred că o comunitate este alcătuită din oameni care știu să dăruiască, să ajute, să se bucure de viață și să crească împreună în armonie.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Proiectul Mousaios Sound este schimbarea pe care am adus-o în comunitatea buzoiană. Este proiectul prin care am arătat că muzica tradițională din Buzău poate fi prezentată în fața publicului printr-un concept diferit. Copii, tineri, rapsozi populari, instrumente de suflat, public, povești, aplauze, dansuri, ateliere, cercetări de teren, toate aceste ingrediente fac parte din Mousaios.

Mi-am dorit să adaug în proiect ceea ce am învățat de-a lungul timpului și să ofer iubitorilor de folclor un spațiu în care să se simtă bineveniți. Mousaios Sound vorbește despre Buzău, despre comunitate, despre muzica noastră care așteaptă să fie redescoperită. Motivația de a face ceva în această zona s-a născut atunci când mi-am dat seama că am nevoie de un reper, așa că l-am construit. Universitatea Națională de Muzică din București m-a susținut și cred că munca mea abia a început. Le mulțumesc tuturor buzoienilor care îmi scriu și mă întreabă de unde să înceapă studiul la caval sau la fluier, le mulțumesc celor care găsesc inspirație în proiectul Mousaios, dar în special celor care mă sprijină în ceea ce vreau să fac. Este un proiect original, care crește și își face mai mulți prieteni în fiecare an.

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
Tind să cred că am fost aleasă. De-a lungul timpului am înțeles că nimic nu este întâmplător. Familia în care ne naștem, darurile pe care le primim, oamenii pe care îi întâlnim, toate duc către drumul potrivit. Încă din copilărie am simțit că muzica este parte din mine, iar experiențele pe care le-am trăit mi-au demonstrat că și eu sunt parte din ea. Am ținut cont de confirmările pe care viața mi le-a arătat, am avut răbdare, am învățat, astfel încât să-mi pot urma inima. Părinții sunt cei care mi-au fost alături de la început. De la ei am învățat ce înseamnă dragostea pentru frumos, seriozitatea, munca și încrederea că poți muta munții din loc dacă ai un dram de credință. Le mulțumesc că și astăzi sunt lângă mine și mă învață să fac bine.:)
Faci acum ce ai visat să faci?
Pot spune că da, însă trebuie să precizez că artiștii visează foarte mult.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Timp de opt ani Școala Gimnazială Nr. 11 mi-a fost a doua casă, acolo am făcut primii pași pe drumul cunoașterii și tot de acolo am preluat un ritm de învățare pe care l-am păstrat în decursul anilor. Cei care au terminat Școala 11 știu la ce mă refer. :) Am urmat apoi Liceul de Arte „Margareta Sterian” și am descoperit o lume diferită care mi-a plăcut și m-a motivat să privesc arta din mai multe perspective. Drumul meu a continuat către Universitatea Națională de Muzică din București, acolo am primit multe răspunsuri și am învățat să gândesc ca un profesionist. Pot spune că școala m-a modelat. Mi-a plăcut să învăț și eram genul de elev / student care se implica în toate activitățile organizate. Așa am ajuns în proiecte mari unde am cunoscut oameni care inspiră, oameni față de care voi purta toată viața un respect deosebit. Admir profesioniștii și îmi place mult să lucrez în preajma lor! La această întrebare ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Impactul meu asupra comunității locale vine din activitatea profesională pe care o desfășor, din premiile pe care le-am obținut de-a lungul timpului și proiectele pe care le-am inițiat. Simt că rezultatele mele de până acum reprezintă dovada că se poate.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Cred că fiecare dintre noi are puterea de a face o schimbare în bine pentru comunitate, mai ales atunci când acordăm atenție oamenilor din jurul nostru, oferim ajutor și suntem recunoscători pentru ceea ce avem.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

În ultimii ani am văzut multe proiecte interesante la Buzău și îi felicit pe cei care se ocupă de ele. Las aici doar câteva exemple: Școala din parc, BIAF, BZM, Seri împreună, Teatru la conac, Buzăul, oraș deschis stării de bine. De curând am descoperit și activitatea Fundației Comunitare Buzău și sunt impresionată de ceea ce promovează. Totodată mă simt onorată să fiu nominalizată în această campanie care aduce în fața buzoienilor doamne și domnișoare care (mă) inspiră.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Nicoleta Nechita, Oana Matache, Paula Dorina Ispas– trei doamne puternice pe care le admir pentru curaj, profesionalism și dăruire.

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.