Împreună pentru copiii cu TSA
Proiectul Senzo Friends a participat la un concurs de proiecte lansat în octombrie 2023, alături de alte 11 proiecte, și a fost selectat pentru a fi prezentat comunității în cadrul Cercului de Donatori Buzău ediția 5 din 7 decembrie 2023, la ora 18:00 la Casa Berarilor din Buzău.
Senzo Friends are ca scop conștientizarea, integrarea și incluziunea școlară și socială prin activități educaționale centrate pe dezvoltarea senzorială a copiilor cu dizabilități, beneficiarii asociației, copii cu Tulburări din Spectrul Autist -TSA, alături de copiii tipici din comunitatea Buzoiană.
Mai exact…
Proiectul are la bază amenajarea unei camere senzoriale moderne, in incinta sediului de la Buzău al Asociatiei Puzzle Romania, precum și activități, deplasări și acțiuni educative și achizitionarea de jocuri și jucării necesare dezvoltarii armonioase a copiilor desincronizați senzorial, o generalitate la copiii cu dizabilitați diagnosticati cu autism.
Jocul contribuie la o dezvoltare complexă pentru toți copiii fie ei tipici, sau cu nevoi speciale. Este primul pas spre comunicare, iar jocul senzorial dezvoltă relaționarea prin emoție și dezvoltarea tuturor organelor de simț.
Buget proiect
Buget solicitat: 15 000 lei
- materiale de stimulare senzoriala: perdea senzorială cu panou luminos circular, tub curcubeu interactive, masa senzoriala luminoasa, jocuri si jucarii senzoriale mobile
- pregatirea spatiului in camera senzorială
Resurse proprii
- resurse umane: expert integrare senzorială, specialiști, voluntari
- materiale de stimulare senzorială: cort senzorial, piscină cu bile, masă senzorială, panou motricitate fină, jocuri și jucării senzoriale
- transport: deplasări în comunitate pentru activități educative
De ce?
Expunerea copiilor cu CES la un mediu senzorial, prin care să își dezvolte abilitățile
O cameră senzorială oferă relaxare, liniște interioară, încredere și un mediu de siguranță maximă.
Copiii vor avea ocazia sa isi sarbatoreasca ziua de nastere, alaturi de prieteni, intr-un spatiu stimulant, cu costuri reduse.
O activitate “altfel” cu adevarat semnificativa, care se poate derula in parteneriat cu scoli si gradinite si care ar creste nivelul de implicare, constientizare si acceptare al persoanelor cu nevoi speciale.
Copiii vor putea participa, in zilele dedicate, la activitati deosebite, desfasurate in comunitate (Aurora Shopping City Buzău – 3 decembrie, Parcul Crang- 2 aprilie, Parcul Tineretului- 1 mai, Parcul Marghiloman- 1 iunie).
SCOPUL PROIECTULUI
O cameră senzorială – un mediu sigur și controlat în care copiii pot experimenta și interacționa cu diferite jucarii senzoriale pentru a obține beneficii terapeutice.
Scopul principal al camerei senzoriale este de a oferi un mediu stimulant, care să se adapteze nevoilor de explorare ale tuturor copiilor, îi ajută să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească calitatea vieții.
Scopul secundar al acestui proiect este de a inspira si de a aduce mai aproape comunitatea locala, prin desfasurarea de activitati comune, prin deschidere catre colaborare si initierea de activitati in care copiii sa se cunoasca si sa se accepte unii pe altii.
Echipa de proiect
Asociația Puzzle
Organizația are misiunea de a mobiliza, stimula și sprijini copiii și părinții, ori familiile copiilor cu dizabilități, în vederea integrării în societate și a creșterii gradului de independență a acestora, oferindu-le posibilitatea de a-și demonstra aptitudinile proprii, talentul și îndemânarea specifice prin participarea la un sistem constant de activități sociale, precum și conștientizarea opiniei publice cu privire la aptitudinile și nevoile acestora.
Asociația Puzzle România a fost înființată în anul 2017, la initiativa unui grup de suport pentru părinți. Președinta asociatiei este o mamică de gemeni cu autism și ONG-ist devotat. Proiectul din Buzău a luat nastere în anul 2020, alături de foști voluntari, azi specialiști ai organizației, stabiliți în Buzău. Pe parcursul celor 3 ani de prezență în comunitatea din Buzău, am venit in sprijinul copiilor cu tulburări din spectrul autist – TSA din județ, prin prestarea unor servicii de calitate în cadrul centrului Puzzle Buzău, unde copii beneficiează de intervenție ABA la standarde internaționale.
Grupul de inițiativă
Stan Mihaela – Resposabil/manager de proiect – Presedinta Asociatiei Puzzle și Manager de proiect, cu experienta in supervizarea diferitelor activitati si ghidarea echipei spre rezultate remarcabile.
Chis Alin-Ioan – Coordonator/responsabil promovare proiect/comunicare se ocupă de publicarea in cadrul retelelor de socializare a activitatilor desfasurate; cooptarea specialistilor colaboratori, promovarea in cadrul iesirilor in comunitate a proiectelor noastre.
Chiș Claudia – Petruta – Coordonator activităţi – analist comportamental acreditat cu recunoastere internațională si psihopedagog in cadrul Asociatiei Puzzle Romania. responsabil de evaluarea si coordonarea sedintelor de expunere senzoriala, facilitarea accesului in scoli/ gradinite si expunerea senzoriala a copiilor tipici, desfasurarea de petreceri si activitati tematice in acest spatiu.
Obiectivele proiectului
Paricipă la Cercul de Donatori Buzău ediția 5
Cercul de Donatori este un mecanism de strângere de fonduri care face parte din rețeaua națională TFN România, o inițiativă a Fundației Comunitare Buzău cu sprijinul The Funding Network, susținut în Buzău de localnici care iubesc comunitatea buzoiană și cred în schimbările aduse de implicarea socială a fiecăruia.
VINO ȘI TU
Invităm comunitatea locală joi seară pe 7 decembrie 2023 la ora 18:00 la a cincea ediție a Cercului de Donatori Buzău, la Casa Berarilor din Buzău. În cadrul acestui eveniment de crowdfunding, se vor prezenta 3 proiecte de dezvoltare comunitară, selectate în urma concursului desfășurat de Fundația Comunitară Buzău în luna octombrie 2023. Buzoienii participanți vor putea să analizeze și să doneze pentru aceste trei proiecte tot felul de resurse: bani, mentorat, produse, expertiză, voluntariat, spații. Află mai multe despre eveniment aici: Cercul de Donatori Buzău ediția 5.