INTERVIU CU CAMELIA NEAGU ENACHE

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Cred că este important să ne oprim din când în când din vârtejul zilnic și să privim în jur pentru a descoperi în ce mod putem contribui la dezvoltarea comunității. Valoarea unei comunități constă în sprijinul și respectul reciproc al membrilor săi.

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Prin comunitate înțeleg nucleul care se constituie în jurul unei idei, unei pasiuni, unui proiect. De foarte puține ori spun: „Eu am făcut asta!” În general mă refer la noi ca familie, ca echipă, grup de inițiativă, orice formă de asociere a unor oameni care împărtășesc aceleași valori.

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
Am decis în primii ani de liceu ca voi merge la facultatea de arhitectură. Atunci descopeream faptul că spațiile în care locuim, lucrăm, trăim, ne influențează modul de viață, starea de spirit, și sănătatea. Părinții au fost cei care m-au susținut și încurajat în tot acest timp.
Faci acum ce ai visat să faci?
Dacă nu fac ceva care să îmi placă în ansamblu, nu am suficientă energie pentru a duce acel lucru/proiect/activitate, la bun sfârșit. Nu trăiesc în sfera de idealizare, în care trebuie să fie totul frumos, perfect și ușor de îndeplinit. Am și lucruri pe care le învăț pe parcurs sau cărora le descopăr frumusețea în timp.
Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
Facultatea m-a ajutat să fiu un om extrem de perseverent.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Am început activitatea în comunitatea locală ca arhitect. Până la această vârstă am realizat câteva proiecte devenite construcții, pe care oamenii le trăiesc cu drag. Am descoperit între timp antreprenoriatul și l-am perceput ca un mod în care se pot crea comunități, nu doar simple afaceri. Prima inițiativă de acest fel a fost înființarea parcului SMART Aventura, prin care promovăm activitățile recreative, distractive și educative în aer liber, pentru copii dar și pentru părinții lor. Acum punem bazele unui incubator de afaceri în domeniul bioeconomiei pentru a-i susține pe producătorii locali de legume și fructe să își distribuie producția către buzoieni. Știm cu toții cât de gustoase sunt fructele și legumele produse în județul Buzău.
Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.
Primul moment în care am considerat că pot contribui cu o schimbare în comunitatea buzoiană a fost acela în care am decis să investim în amenajarea parcului de aventură pentru că am înțeles cât de important este pentru copii să petreacă timp în are liber. În scurt timp ni s-au alăturat foarte mulți părinți care apreciau cât de liniștiți, creativi, comunicativi, erau copiii lor după câteva ore de joacă liberă, neîngrădită. Sunt bucuroasă pentru ce am reușit să construim în acești ani și recunoscătoare tuturor oamenilor care ni s-au alăturat.
Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?
Admir, respect și încurajez munca pe care o depune echipa de lucru pentru Geoparcul Ținutul Buzăului. Consider că este extraordinar faptul că acest areal este cuprins în patrimoniul UNESCO.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Diana Enache, Anda Pantiș, Magda Băescu

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.