INTERVIU CU ALEXANDRA ALEXANDRU
Sa aparem mai des, mai constant, sa fim mai vocali si mai generosi. Doar astfel putem sa avem un impact real asupra oamenilor si deopotriva sa ramanem oameni. Constat pe pielea mea indepartarea de echipe, munca cat mai solitara, lucruri care nu cred ca sunt in avantajul nostru ca profesionisti din diverse domenii. Crearea unei comunitati e un bun prilej de a pastra relatii, de a colabora, de a face schimb de informatii si de ce nu si de servicii.
Ce înseamnă comunitate pentru tine?
Acel grup de oameni care impartasesc valori comune, interesati de aceleasi subiecte si teme si care pot impartasi din experientele lor si se pot susține necondiționat sa isi atinga obiectivele. Puterea comunitatii este de multe ori subestimata, ea poate muta muntii din loc. Din fericire constat ca in Buzau exista inca aceasta dorinta de a face parte dintr-o comunitate in care sa te simti la locul tau, facand ceea ce iti place. Ma uit cu drag la activitatea Fundatiei Comunitare din Buzau si pot sa spun ca este un exemplu de ASA DA in ceea ce priveste conceptul de comunitate.
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
Prima mea profesie, aceea de om de litere, m-a purtat pe acest drum. Am devenit editor de carti de nutritie, ca apoi sa devin Tehnician nutritionist si in cele din urma sa fiu si absolventa de studii superioare in nutritie si dietetica. Si in curand si de studii postuniversitare. Am fost sustinuta necondiționat de intreaga familie si in special de sotul meu. Imi amintesc si acum de acea stare care a pus stapanire pe mine undeva in 2012-2013 in timp ce lucram deja in domeniul conceperii cartilor de nutritie: convingerea absoluta ca suntem ceea ce mancam, ca alimentatia are mult mai multe valente decat cea de combustibil, ca un numar intreg de afectiuni se pot datora unei nutritii deficitare si ca se poate face preventie daca stapanesti cateva notiuni de baza.
Faci acum ce ai visat să faci?
Sunt pe drumul cel bun, da, dar inca nu mi-am indeplinit toate visele legate de profesia actuala. Este un proces continuu de dezvoltare, pe care cred ca orice profesionist in domeniul sanatatii il parcurge. Si care da, poate fi cu hopuri la 45+, dar determinarea nu are varsta. Daca eu mi-am gasit inspiratia si munca preferata la 34 de ani, asta nu inseamna ca nu pot face aceleasi lucruri in evolutia mea profesionala ca la 22. Dimpotriva, sunt recunoscatoare pentru ca intelepciunea varstei ma pune altfel pe directie, ma ajuta sa acumulez cunostinte intr-un mod mult mai concentrat, ma face sa am o viziune mai larga asupra profesiei, sa colaborez altfel si nu in ultimul rand sa ma deschid altfel catre cei cu care lucrez, deopotriva adulti sau copii. Deci da, It’s an ongoing process si nu merge fara munca sustinuta, reinventare, recalibrare si studiu permanent.
Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
Tin minte acest lucru legat de Scoala nr. 1 si apoi de Colegiul BP Hasdeu, mi-a ramas intiparit in memorie, dar si in suflet: nu aveam cum sa fiu altfel decat responsabila si constiincioasa. Nu exista altfel, chiar daca in anii de liceu unele note nu spuneau neaparat acest lucru (pe vremea cand am facut eu liceul notele de 10 erau destul de rare). Drept urmare imi place sa cred despre mine ca si acum, responsabila si constiincioasa sunt doua atribute care ma definesc si ma ajuta enorm in activitatea mea profesionala. Apoi perioada in care am fost studenta la Targu Mures au fost cea mai mare lectie de pana acum, intinsa pe o perioada de 3 ani, din care am am invatat real ce inseamna ajutorul primit, rezilienta, colaborarea, adaptarea la situatii noi, rabdarea, prietenia, recunostinta si nu in ultimul rand mi-a dat acces la informatii de calitate superioara. M-a invatat sa traiesc cu starea de disconfort, dar sa nu ma las!
Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?
Ma bucura enorm schimbarea in bine in vietile celor cu care lucrez, modificarile pe care le fac la nivel de familie in ceea ce priveste o alimentatie echilibrata (chiar daca lucrez cu o singura persoana din cadrul ei). Ma incanta foarte tare cum cei mici fac schimbari singuri in alimentatie dupa cateva ore petrecute cu mine in optionalul de nutritie din scoala lor: aleg singuri sa manance paine integrala, sa renunte la cereralele cu zahar, sa nu mai bea sucuri, ci infuzii de fructe cu portocale, sa nu mai rontaie chips-uri la gustare, ci sa manance un sandvis cu carnita si legume. Ma onoreaza teribil de mult recomandarile pe care le primesc de la cei care sustin cu cuvintele lor ca le-am schimbat viata si ma valideaza pe mine ca profesionist valorile schimbate in bine ale analizelor, tiparele alimentare schimbate pe viata si multumirea celor care au ales sa lucreze cu mine. Desigur ca imi doresc sa am un impact mai mare, sa apar mai mult si sa vorbesc mai mult despre ce inseamna nutritie si viata sanatoasa, in contextul actual in care obezitatea este intr-o continua crestere.
Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.
Am lucrat de-a lungul vremii cu buzoieni si sunt fericita ca am pus o caramida cat de mica in drumul lor catre schimbarea in bine. Recunoscatoare tare mai sunt si pentru faptul ca multi buzoieni, fosti colegi de liceu se numara printre cei mentionati mai sus. Ei mi-au dat sansa de a lucra cu ei, fie ca locuiesc in Buzau, in Bucuresti sau in alte tari, validandu-ma astfel ca profesionist, desi eram Alexa din liceu sau din copilarie. Incepand de anul acesta, doresc sa apar si sa ma implic mai mult in comunitatea buzoiana, cu proiecte de interes in ceea ce priveste nutritia, care sper sa ajute si sa sprijine schimbarea in bine.
Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?
Fondul Stiintescu Buzau, Campania Luna Femeii, Teatrul George Ciprian
Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.
Narcisa Dumitru, Claudia Ichim, Gabriela Maria
Leave A Comment