INTERVIU CU LUCIA-DIANA VRĂCIOIU
Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.
Un moment în care chiar am simțit că am contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană a fost în luna aprilie 2023. Alături de membrii grupului de inițiativă pe care îl coordonam, am realizat o acțiune intitulată PENTRU UN BUZĂU MAI VERDE. Acțiunile întreprinse de către grupul de inițiativă vizau o abordare multidisciplinară care a reunit cercetări și investigații în domeniul urbanismului, mediului, dezvoltării durabile iar scopul a fost determinarea principalelor direcții de acțiune, pe termen mediu și lung, prioritățile și pașii ce trebuie urmați pentru implementarea proiectelor de revitalizare a zonelor verzi la nivelul municipiului Buzău. Motivația care a stat la baza inițierii acestei acțiuni a fost conștientizarea Tezaurului Verde de care Buzăul dispune și dorința de a-l menține și dezvolta pe termen mediu și lung.
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
Ambii părinți au fost profesori. Ca orice copil, imitam comportamentul părinților. La vârsta de 3 ani, am primit o tablă 60/80, prin intermediul căreia, cu creta în mână predam matematica păpușilor. La limba și literatura română, păpușile erau ascultate din lirica eminesciană, pe care mama mi-o recita sau cânta la culcare. Limba franceză m-a atras în mod special datorită profesorilor de excepție pe care i-am avut. Totul a pornit de la o anagramă cu 10 litere și îndemnul: „Cine găsește primul cuvântul – ia 10”. Eu am exclamat: „C’est FORMIDABLE!” Acela a fost primul meu 10 obținut cu ușurință la Limba franceză, notă care m-a făcut să-mi doresc să fiu cu adevărat de 10.
Faci acum ce ai visat să faci?
Cariera didactică nu se rezumă doar la transferul de conținuturi informaționale și la crearea de competențe specifice disciplinei, ci efectiv la modelarea completă a elevului, pregătirea sa pentru viață. Conștientizând acest aspect, am constatat că fac mai mult decât am visat vreodată să fac.
Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
Școala a avut un impact major asupra devenirii mele profesionale prin faptul că am avut privilegiul de a avea profesori dedicați meseriei lor, care mi-au antrenat competențele, mi-au construit încrederea în propriile mele forțe și, mai presus de orice, mi-au insuflat valori fundamentale precum respectul, toleranța, autonomia, responsabilitatea, cooperarea, perseverența.
Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?
Consider că cel mai mare impact al activității mele în comunitatea locală vizează modelarea comportamentului elevilor mei: îi văd interesați, încep să cerceteze în mod autonom orizonturi pe care eu doar le sugerez, adoptă comportamente pozitive fără a fi forțați de regulamente, ci din proprie inițiativă. O surpriză plăcută a fost să văd cum, în cadrul unui proiect educativ, din proprie inițiativă, elevii din anii terminali de liceu și-au asumat răspunderea de a juca rolul de mentor pentru cei din primii ani. Acesta a fost de fapt rezultatul unei cooperări reale pornind de la experiențe practice.
Ce înseamnă comunitate pentru tine?
Pentru mine, termenul de „comunitate” înseamnă „acasă”, iar „acasă” este acolo unde te simți ca în „familie”. Așadar, eu consider că mă identific cu valorile și specificul membrilor din comunitatea mea. Totodată, așa cum acasă membrii familiei împart resursele existente, la fel și eu, în comunitate, ofer și primesc resurse sau mă implic și colaborez cu ceilalți membri pentru crearea lor.
Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?
Comunitatea suntem noi. Totul ține de nivelul nostru de implicare, de responsabilitatea pe care ne-o asumăm în sânul comunității noastre și de capacitatea noastră de colaborare care, desigur, se antrenează în timp. Cred că pentru a crește nivelul de implicare, responsabilitate și coeziune la nivelul comunității trebuie în primul rând să fim observatori activi, să ne mobilizăm constant gândirea critică și creativitatea atât în vederea conservării și promovării elementelor de specificitate, cât și pentru a găsi noi soluții la provocările cotidiene.
Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?
Admir inițiativele Fundației Comunitare Buzău, „ Buzău Land Initiative” și, profesor fiind, inițiativele „Interact Buzău” care vizează promovarea educației non-formale în rândul tinerilor și dezvoltarea comunității buzoiene, pornind de la idei inovatoare și colaborare.
Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.
Amelia Papazissu – Tezaur Uman Viu – UNESCO; Aurora Oprea – profesor și consilier educativ la Liceul Tehnic Buzău, Alexandra Popa – PR la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman Buzău.
Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău
Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.
Leave A Comment