INTERVIU CU CRISTINA PARTAL

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Omul a trăit dintotdeauna în grupuri. Căci omul nu poate trăi decât printre “ai săi,” fie că asta înseamnă familie, prieteni, vecini sau Dumnezeu. Omul poate trăi doar în comunitățile în care viața sa capătă sens, iar asta se întâmplă în cele mai multe cazuri, acolo unde omul iubește și se simte iubit. Comunitățile sunt organisme vii, care reacționează foarte bine la iubire. Fără iubire față de “ai săi”, omul este nimic.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

În primul rând să fim oameni. Și mai mult, oameni bine-plăcuți lui Dumnezeu. Apoi, veți vedea ca darurile nu întârzie să apară.
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?


Mama mea, Poliana Partal, a fost cea care mi-a transmis pasiunea pentru turism. Lucrând aproape de o viață în acest domeniu, am avut ocazia să aflu de la ea poveștile interesante ale oamenilor din turism. Apoi, în vacanțele din timpul facultății, am început să merg ca însoțitor de grup cu turiștii buzoieni care doreau sa viziteze Grecia. Am luat contact cu această lume, chiar de la “firul ierbii”, iar acest lucru mi-a fost de mare folos mai târziu. Ulterior, tatăl meu a fost cel care m-a încurajat să merg mai departe, prin acceptarea mandatului de Președinte ANTREC România și să urmez doctoratul în cadrul Academiei de Studii Economice București. Însă, alături de părinții mei, susținătorii mei au fost și oamenii din ANTREC. Proprietarii de pensiuni din județul Buzău mi-au acordat încrederea de care aveam nevoie pentru ca împreună să realizăm lucruri speciale pentru turismul buzoian.

Faci acum ce ai visat să faci?
Niciodată nu mi-am făcut planuri pe termen lung și nu mi-am stabilit ținte care să îmi influențeze atitudinea față de viață. Cumva, toate acțiunile mele în domeniul turismului (antreprenoriat, formare profesională, promovare, dezvoltarea de programe) au venit natural în viața mea. Cred că atunci când faci ceva cu pasiune și entuziasm, exista o lege a universului care îți aduce și mai mult din cele care se potrivesc sufletului tău.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Am avut ocazia să fac parte din prima generație cu ore de Engleză Intensiv la Liceul Hasdeu din Buzău. Era prima clasă de acest fel, înființată în 1992, cu profesori foarte buni, iar ulterior, și cu profesori americani. Am avut ocazia atunci să facem activități școlare inedite pentru generația noastră, să ne stabilim un mod unic de învățare, să luăm contact cu mentalități și culturi diferite. În plus, în cadrul Facultății de Comerț – Specializare Turism, am avut profesori deosebiți, care au înțeles cât de importantă este componenta practică în cursurile lor. La terminarea facultății, am plecat cu noțiuni pe care le-am aplicat imediat în activitatea curentă. Eu și acum mai studiez fostele manuale din facultate, pentru că le consider un bun instrumentar pentru eficientizarea activității mele.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Sunt economist, deci un om al cifrelor, dar de data aceasta, recunosc, nu am măsurat exact impactul acțiunilor mele personale asupra comunității locale. În schimb, pot sa vă dau un exemplu. În 2008, am stabilit împreună cu proprietarii de pensiuni din ANTREC Buzău să organizăm evenimente care să promoveze Buzăul. Și așa am ajuns să creăm Festivalul Cârnaților de Pleșcoi la Berca. Pentru prima ediție, am reușit să convingem singurii producători de cârnați de Pleșcoi care aveau atunci un business fiscalizat în acest domeniu: familia Niță cu firma Comsoradi și domnul Papuc cu Tri-Prod ’94. La a doua ediție, în 2009, am reușit sa determinăm și un al treilea producător să sprijine acțiunea noastră. Erau mai mulți producători în zonă, dar preferau să rămână în anonimat și să vândă așa cum puteau. Tot în acei ani, turiștii ajunși la Buzău nu prea aveau de unde să cumpere cârnați pentru a lua și acasă. A fost nevoie de multă muncă de promovare. Au urmat mai multe ediții ale festivalului, reportaje, interviuri, participări la târguri naționale de turism, întâlniri cu autoritățile… Și iată că de la an la an, adevărații cârnați de Pleșcoi sunt prezenți în și mai multe magazine, pe tot cuprinsul județului. Restaurante din România au inclus acest produs în meniul lor iar producătorii de cârnați fac livrare prin magazinele online către toți pofticioșii. Totul a pornit de la o idee, susținută de o echipă de oameni pasionați de Buzău.

 

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Era primăvara lui 2008 și am citit într-un articol din ziarul Opinia că, la Buzău, Consiliul Județean inițiase un proiect de dezvoltare a unui geoparc UNESCO. Din primul moment, am înțeles că aceasta este șansa Buzăului de a sta la aceeași masă cu elita destinațiilor internaționale. Au urmat acțiunile noastre de dezvoltare a unui cadru general de lucru, precum și acțiuni de promovare a teritoriului de către ANTREC Buzău, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău și a echipei profesorului Alexandru Andrășanu de la Universitatea din București. În urma unor astfel de acțiuni, acest proiect de dezvoltare a atras și mai mulți susținători, oameni pasionați de Buzău, de patrimoniul local, de conceptul de “geoparc”. Actuala echipă a Consiliului Județean Buzău a avut însă un rol decisiv pentru ca acest vis al buzoienilor să devină realitate. Împreună cu specialiști în geoconservare, geoștiințe, patrimoniu, biodiversitate, turism, s-a reușit obținerea acreditării UNESCO pentru Ținutul Buzăului. Astăzi, acest teritoriu atât de valoros pentru întreaga umanitate, are șansa de a fi gestionat într-o manieră holistică, îmbinând acțiuni de protecție și conservare, educație și dezvoltare durabilă. Cu o abordare “bottom – up” (de jos în sus), actuala echipă de management a Geoparcului Internațional UNESCO “Ținutul Buzăului” condusă de Dr. Răzvan – Gabriel Popa, realizează activități de dezvoltare și conservare a teritoriului, implicând în primul rând comunitățile locale în acest proces.

 

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

 
Sunt atât de multe, dar voi menționa doar câteva, din lipsă de spațiu: Slow Food Buzău, Zestrea Buzoiană, Aluniș Art Centre, la nivel de ONG-uri cu care am și colaborat direct. Acțiunile școlilor UNESCO din Buzău, activitățile cultural-turistice ale Muzeului Județean Buzău și ale Teatrului George Ciprian, dar și inițiative private ale antreprenorilor din județ, care promovează imaginea acestui mic colț de țară și, implicit a oamenilor de aici.
 

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Roxana Vișan – director interimar Muzeul Municipal “Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat, Cecilia Petrescu – custode al centrului de vizitare “Muzeul Timpul Omului”, Ana-Maria Dobrescu – Șef Serviciu Turism la Consiliul Județean Buzău, Elena Gramer – Director Adjunct Școala Merei. Contribuția acestor minunate doamne în a păstra și promova patrimoniul Buzăului este extrem de valoroasă pentru noi toți.
 

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.