INTERVIU CU LAURA IOANA TICEA

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

În ultima perioadă ideea de comunitate a fost cumva lait motivul activității mele, mi-am dorit să ne aducem mai aproape comunitatea, astfel că am invitat-o în librărie, am creat context și cadru pentru a ne conecta și a împărtășii. Comunitatea pentru mine nu este suma indivizilor care o compun, ci este sentimentul de apartenență, de relații de apropiere, de susținere, reciprocitate și încrederea care se construiește între membrii ei, de bogăția adusă de diversitatea de cunoaștere, percepții, gânduri, perspective, aspirații, preocupări, hobby-uri aduse împreună de membrii ei pentru binele comun. Gabor Mate vorbește în cărțile sale de impactul benefic al comunităților în starea de bine și nivelul crescut de sănătate al membrilor săi.

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
😀 Încep cu un zâmbet pentru că este o poveste sau un drum lung. Bucuria și iubirea față de lectură, față de carte am avut-o dintotdeauna. Ea mi-a fost sădită în anii copilăriei de mama mea, care și acum este o cititoare avidă, de doamna învățătoare Anișoara Nazâru și mai târziu de profesoara de limba și literatura română de la B.P. Hasdeu, Gabriela Matiu cărora le mulțumesc. Știu că pare un răspuns școlăresc, dar consider că trebuie să oferim apreciere celor care sunt modele și mentori pentru zeci, poate sute de elevi. Dar pentru că visam la o carieră promițătoare în domeniul cifrelor am plecat la facultate în București, unde am urmat cursurile facultății de Administrarea Afacerilor, iar ulterior masteratul în Formarea și Dezvoltarea Resurselor umane, urmat de o acreditare de formator și multiple cursuri. După facultate am început o carieră sistemul bancar, iar timp de 15 ani am avut roluri semnificative în diverse organizitații în departamentele finaciare ale acestora. Iubirea față de carte a trecut în plan secund, fiind doar la nivel de hobby. Însă odată cu apariția primului copil și revenirea în orașul natal am resimțit acut nevoia de a reveni cumva la ceea ce îmi plăcea cel mai mult, să fiu aproape de minunata lume a cărților și de comunitatea buzoiană. Am acceptat cu zâmbete în priviri provocarea oferită de Cărturești și am pășit alături de ei într-o nouă etapă a vieții mele, cea de manager al unei librării, de librar șef în mica, dar inimoasa noastră librărie, Cărturești Buzău. Îmi este greu să exprim în cuvinte sentimentul pe care îl am când pășesc în librărie, acel miros de cărți noi, zâmbetul librarilor, bucuria din priviri a clienților (prietenii librăriei noastre) când descoperă un nou titlu sau când au discuții ample cu librarii despre cărți, autori sau ce film nou își are premiera. Sunt multe de spus și de povestit, dar mai ales de simțit. Lumea librăriei este un portal către bine și frumos! În tot parcursul meu profesional l-am avut alături pe soțul meu, care mi-a înțeles cel mai bine aspirațiile, căutările și mai ales temerile, cel care m-a încurajat și susținut în reconversia mea profesională. Zi de zi mă susțin colegii din echipă, librarii, care sunt supraoameni, cei care trăiesc 1000 de vieți prin lecturile lor și cărora le face plăcere să povestească cu clienții despre ele.
Faci acum ce ai visat să faci?
Cred că subconștientul meu a știut mai bine decât conștientul ceea ce am vrut sa fac, așa că cu răbdare m-a ghidat către ceea ce sunt acum și către ceea ce fac acum. DA, îmi place ceea ce fac!

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Într-o proporție destul de mare. Am avut o relație frumoasă cu școala, eram acel copil nerăbdător să revină în bancă. Ceea ce m-a definit ca tânăr adult a fost liceul (B.P. Hasdeu) și profesorii de aici și aș putea spune mai puțin facultatea. Am urmat diverse cursuri atât în sistem educațional formal cât și informal, dar cred ca cel mai important este modul în care ne raportăm la acestea. Nu sunt sisteme perfecte, dar ne putem lua din ele exact ce credem și simțim că ne este util pentru a evolua. Din punctul meu de vedere curiozitatea este abilitatea pe care trebuie să o dezvoltăm cel mai mult pentru a putea învăța, acumula, defini, transforma și în final evolua.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Nu aș putea evalua per se impactul pe care activitatea desfășurată de noi o are în comunitatea locală, dar știm cu siguranță că în cei aproape 5 ani de când le suntem aproape, am crescut din mici mari cititori, am determinat adulți necititori să citească, să își lărgească orizontul cunoașterii, le-am răspuns aspirațiilor, le-am adus aproape cartea și dichisul, am organizat evenimente în care sentimentul de comunitate și împărtășire de valori comune ne-a unit, am avut ateliere de psihoeducație si de creație manga, am citit pentru copii în librărie și în afara ei, am avut ateliere de scriere creativă folosindu-ne de mașini clasice de scris, am ieșit în comunitate alături de partenerii noștri de la BIAF și am adus scriitorii mai aproape de cititori. Impactul este catalizarea comunității în jurul librăriei si creșterea gradului de cunoaștere. Las un citat din Jorge Luis Borges să vorbească în locul meu If “Paradise is a library” (Borges), Cărturești mirrors it in Buzău, in România . Una dintre valorile noastre intrinseci este aceasta ca o librărie poate transforma o întreagă comunitate.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Nu consider că am avut un moment în care am generat un impact semnificativ în comunitate, dar cred că politica pașilor mici pe care o adopt, cu ajutorul echipei, de a aduce comunitatea mai aproape de iubirea de carte prin cluburile lunare de lectură, prin lansările de carte și atelierele de psihoeducație constituie contribuții sustenabile în starea de bine a comunității. Îmi amintesc de emoțiile frumoase pe care le-am avut alături de cititorii noștri la lansarea de carte a domnului Matei Visniec, la a doua vizită a domniei sale la Buzău, de multitudinea de chipuri luminoase la concertul nostru aniversar susținut de tinerii talentați ai trupei Varnett sau de efervescența discuțiilor pe care le-am avut în cadrul atelierelor noastre de psihoeducatie Corp. Conexiuni. Cunoaștere la care psiholog clinician si profesor Carmen Calateea Neagu ne-a fost alături cu răbdare, iubire și multe resurse de cunoaștere.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Cred ca primul pas este să ne salutăm și să ne oferim zâmbete. Să încercăm să ne raportăm la ceilalți cu bunăvoință și așa cum ne-am dori noi să fim abordați. Să oferim ajutor celor pe care îi simțim într-o perioadă mai dificilă și să ne bucurăm alături de cei care au ceva de sărbătorit, să susținem proiectele locale prin participare și deschidere, să ne respectăm între noi, dar si mediul din jurul nostru.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Admir proiectele Fundației Comunitare Buzău, ale asociatiei Catinel, recent infiintata, demersul lui Carmen Neagu – Convorbiri Psihologice la Muzeu, Alunis Art Center, Slow Food Buzău si proiectele BIAF.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Carmen Calateea Neagu- Psiholog Clinician si Profesor, Mihaela Constantinescu – regizor si fondator BIAF, Oana Matache – Viceprimar

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.