INTERVIU CU IULIANA PREDA

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Comunitatea inseamna respectul valorilor comune.Oamnenii cu viziune pot crea in jurul lor comunitati bazate pe principii solide.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Sunt absolut convinsa ca implicarea fiecaruia dintre noi ar creste semnificativ daca am fi mai atenti la evenimentele din jurul nostru. Implicarea nu trebuie privita doar in stricta legatura cu evenimentele nefericite sau tragice (caz in care mobilizarea cred ca functioneaza mai rapid) ci si in proiecte cu impact socio-cultural. Din experienta pot afirma ca un proiect bun, organizat profesionist si cu seriozitate va atrage parteneri pe termen lung.

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
De fapt, pot spune ca activitatea in care activez acum m-a ales cumva pe mine. A fost un cumul fericit de factori acum 6 ani cand m-am decis sa-mi schimb locul de munca si sa accept provocarea de a prelua un post care presupunea o activitate absolut noua pentru mine. Sansa meu a fost ca, echipa cu care am lucrat de la inceput, a vazut in mine un partenmer pe termen lung si m-a cooptat in cadrul departamentului de HR. In tot acest timp m-am implicat activ in majoritatea proceselor si proiectelor derulate, fiind intr-un permanent stagiu de invatare, aprofundare, pregatire. Activitatea de HR intr-o companie multinationala excede cu mult cadrului strict formal in care ne obliga legislatia locala sa activam. Ma refer in special la multitudinea de proiecte si strategii ale grupului care trebuie transpuse si implementate local.
Faci acum ce ai visat să faci?
Nu am fost genul de copil/adolescent care a stiut dintotdeauna ce vrea sa devina cand ajunge mare. Visul de a urma o cariera poate fi un mare avantaj, dar in egala masura si un mare esec. Daca “visul” copilului este influentat prea mult de anumiti factori (si aici ma refer in special la educatia, profesia, ambitia familiei) si nu de inclinatiile si aptitudinile acestuia, atunci ajunge sa-i fie cumva impus si sa nu se mai regaseasca in el. Ma bucur ca am avut libertatea de a incerca diferite domenii din care am invatat foarte multe lucruri utile. Am intalnit oameni care m-au inspirat profesional si care au crezut in mine inca de la primul loc de munca. Am lucrat si lucrez cu echipe valoroase in care am legat prietenii de durata, am cunoscut oameni care au inteles ca dincolo de performantele sau greselile de la locul de munca sta intotdeauna OMUL si care au stiut sa ma respecte si sa ma aprecieze.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Pentru mine scoala este temelia care sta la baza formarii oricarei persoane alaturi de educatia primita in familie. In functie de capacitatea si ambitia fiecarui individ, peste aceasta temelie pot fi asezate oricate etaje de calificare. Personal, am avut parte de un start exceptional in Scoala nr. 15, prin aportul unei invatatoare remarcabile, dna. DRAGOSTIN MARGARETA. Urmatoarea perioada de care imi aduc aminte cu mare drag este perioada liceului la Hasdeu. In rest, au fost etape pe care le-am parcurs una dupa alta, intr-o succesiune fireasca. In calitate de parinte ma preocupa desigur evolutia scolara a copiilor mei. Realizez cat de mult s-au schimbat lucrurile, copiii, profesorii, scoala, perspectiva, provocarile. Scoala m-a ajutat atat in anii de studii si continua sa ma ajute activ in activitatea profesionala de zi cu zi. Sunt implicata in procesul de educatie prin parteneriatul de success pe care il derulam impreuna cu institutiile de Invatamant cu Profil Tehnic din oras, respectiv Invatamantul Dual. Desigur, toti parintii isi doresc ce este mai bun pentru copii lor, insa trebuie sa accepte faptul ca societatea are mare nevoie de buni meseriasi. Cei care nu au inclinatii pentru urma un liceu au optiunea de a alege sa invete o meserie cu mare cautare pe piata locala (sudor, lacatus, electrician, operator CNC, fierar betonist, etc).

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Activitatea mea in comunitatea locala nu ar exista daca in spatele actiunilor pe care le-am sustinut de-a lungul timpului nu ar sta decizia si dorinta de implicare a managementului companiei. Cu acesta ocazie doresc sa le multumesc pentru deschiderea cu care au analizat si alocat resurse si pentru increderea pe care mi-au acordat-o. In ultimii ani am reusit sa sustinem mai multe proiecte locale din arii diferite de activitate: cultura, sport, educatie, sanatate.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Doresc sa mentionez implicarea alaturi de colegii mei in proiectul referitor la Invatamantul Dual. In prezent 52 elevi beneficiaza de mentorat, bursa, masa calda, rechizite si alte beneficii. Din toamna numarul castor va creste. Insa, dincolo de aceste cifre, sper sa pot transmite catre acesti tineri prin interactiunea zilnica cu ei insemnatatea urmatoarelor valori: RESPONSABILITATE, DIVERSITATE, CURAJ, CURIOZITATE, RESPECT, PASIUNE.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Buzau se poate mandri cu multe initiative si proiecte. Voi enumera cateva dintre acestea la care am fost avut si calitatea de parteneri: proiectele Fundatiei Comunitare Buzau (Cercul de Donatori Buzău, Fondul de burse, Fondul Stiintescu Buzău), Buzaul Iubeste Teatrul, Top- T, BZM Fest, proiectele Fundatiei „Sfantul Sava de la Buzau” (campus copii Bisoca, asezamintele Campeni si Ulmeni), Concursul de fabule Grigore Alexandrescu. Speram sa reusim sa fim alaturi de partenerii nostri si in continuare.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Recomand urmatoarele femei cu initiativa STEFANIA ALEXANDRICA – CRUCEA ALB GALBENA, ADRIANA VOICU – DIRECTOR LICEUL GRIGORE MOISIL si MIHAELA JIPA – EDUCATOR SPECIALIZAT COMPLEXUL DE SERVICII COMUNITARE NR. 9

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.