INTERVIU CU SIMONA RÎȘCANU

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

În primul rând fac parte dintr-o familie de profesori. Tatăl meu si sora mea cea mare sunt profesori de matematică, mama de limba și literatura română, iar sora mea cea mica este psiholog. Apoi în anii de școală, olimpiadele școlare, mult îndrăgita și provocatoarea – gazeta matematică, ajutorul dat colegilor pentru explicarea lecțiilor și temelor, au contribuit la formarea mea in acest domeniu.

Faci acum ce ai visat să faci?

Inițial voiam să devin arhitect, dar avându-l ca model pe tata, un om hotărât, disciplinat, calm, calculat, inventiv si glumeț, care știa sa se joace cu noi în timpul orelor de matematică, m-a fascinat și astfel, mi-am schimbat direcția. Da, îmi place enorm ceea ce fac!

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Aș vrea să incep cu definiția profesorului! Dacă ne uităm în dictionar, citim: “persoana care educă și învață alte persoane”, “mentor”, “formator”, dar să fii profesor înseamnă mult mai mult. Profesorul este o daruire, este un har, este o bucurie, este o responsabilitate, este un exemplu de urmat. El lucrează cu suflete, le deschide mintea și ochii copiilor asupra frumuseților lumii. Profesorul este un bun regizor care știe să se plieze pe energia clasei, să dirijeze eficient curiozitatea, talentul și dorințele lor, el își pune aprenta asupra devenirii lor ca oameni. Profesorul este în primul rând un om, cu sentimente, cu nevoi, cu trăiri interioare, cu greșeli, dar cu sinceritate și dăruire sufleteasca reușește ca prin magie sa creeze o atmosfera primitoare și motivantă în clasă. Trebuie să aibă într-adevăr “super puteri”! Profesorul este un căutător de comori, să vadă în fiecare copil potențialul lui – talente, aptitudini. Profesorul nu este un vânător de greșeli! Învățăm din greșeli, construim din greșeli. Ele reprezintă elementele fundamentale din viață, pe baza lor creștem mari, dar învățăm să le depășim si să nu le mai repetăm. Aceste trăiri le am ca profesor! Le-am învățat din anii de școală, prin modelele dascălilor ce m-au format ca om!

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

La centrul PitagoraEdu ne-am propus sa creștem nivelul educațional al elevilor de gimnaziu si liceu din orașul nostru. Dorim sa venim în sprijinul lor atât în înțelegerea profundă și eficientă a cunoștințelor dobândite în școală cat și pentru îmbunătățirea performanțelor școlare privind testele curente, examenele de evaluare națională și bacalaureat, admiterea la facultate și olimpiadele școlare.

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Comunitate înseamnă respect, implicare, bucurie, armonie, parteneriat.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

În anul 2015 am luat hotărârea de a înființa centrul de meditații PitagoraEdu, care a adus de la început o schimbare profundă privind metodele de învățare și îndrumare astfel încât să fie potrivite nevoilor unice ale fiecărui elev. Prin munca depusă de-a lungul timpului am realizat ca echipa formată din elev, părinte și profesor conduce sigur la reușite, de aceea mi-am propus să mergem împreună pe drumul succesului. Descoperirea încrederii în forțele proprii, independența, reprezintă motivații puternice pentru a reuși. Licărirea de încredere și speranță pe care o vad în ochii fiecărui copil este confirmarea deplină a performanței metodei aplicate, prin aceasta contribuind la o schimbare în comunitatea buzoiană. Rezultatele bune sunt consecința unei atitudini pozitive.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

O comunitate unită și implicată trebuie să aibă la bază valori fundamentale comune, împărtășite de către membrii comunității. Oamenii se implică atunci când acțiunile si faptele celor care ii conduc exprimă într-un mod cât mai clar valorile comune împărtășite de membrii comunității. Eu am fost crescută într-o familie de profesori și am deprins de timpuriu valori fundamentale care însoțesc omul de-a lungul întregii sale vieți, am fost învățată să respect, să prețuiesc experiența celor mai în vârstă decât mine, să transmit căldură sufletească și empatie, să fiu responsabilă, să lupt cu putere pentru idealurile mele și să insuflu acest sentiment elevilor mei, simțind în același timp bucuria de a contura personalități și de a-i canaliza cu ajutorul matematicii.

De asemenea urmăresc continuu să insuflu elevilor mei valori fundamentale ale culturii noastre românești ale vieții noastre sociale înțelegând importanța educației și a familiei, a dragostei față de om, a libertății de conștiința și de exprimare și a demnității umane, într-o cultura a respectului față de munca și roadele sale. Iată valori care mă definesc și pe care aș dori sa le regăsesc în comunitatea in care trăiesc și în care mă implic, iar daca fiecare dintre noi își face bine treaba in cercul lui de prieteni, în mica comunitate de vecini și cunoștințe, consider că și-a îndeplinit menirea umană și profesională, aducând un plus comunității din care face parte.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Sunt multe proiecte de admirat în orașul nostru. Printre care pot enumera: proiectele “Fundației Sântul Sava”, podcasturile Media HDu, spectacolele minunate ale Trupei Treivirgulăpaișpe, cluburile de robotică ale Colegiului Național “B.P.Hasdeu”, centrele de excelență organizate în vederea pregătirii olimpiadelor de matematică, BZM Fest, proiectele Fundației Comunitare Buzau.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Viceprimar Oana Matache, profesor Monica Ionescu (Colegiul Național “B.P.Hasdeu”, coordonator al clubului de dezbateri BPHasdeu Debater), Adriana Popescu (Cofetărie No. 379).

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Lansată în martie 2021, campania „Luna Femeii” continuă și în 2025, aducând în prim-plan femeile care contribuie activ la dezvoltarea comunității buzoiene. În fiecare an, această inițiativă evidențiază exemple autentice de implicare civică, filantropie și apartenență la comunitate, inspirând generațiile viitoare.

Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a susține și promova oamenii cu inițiativă, iar succesul edițiilor anterioare confirmă dorința buzoienilor de a avea modele pozitive reale în societate. În 2025, ne propunem să ducem mai departe această tradiție, continuând să oferim recunoaștere femeilor care, prin munca și dedicarea lor, schimbă în bine Buzăul.