DE CE?
Firmele din România pot face sponsorizări de până la 20% din impozitul pe profit datorat Statului și în limita a 0,5% din cifra de afaceri a firmei. Impozitul pe profit se diminuează cu suma aferentă sponsorizării, cheltuiala fiind astfel deductibilă. Este modul cel mai simplu de a direcționa o parte din taxele tale către cauze din comunitate și de a vedea cu ochii tăi rezultatele.
CUM FAC ASTA
În trei pași simpli susții Fundația Comunitară Buzău și proiectele de dezvoltare a comunității locale:
1
Calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe venit pe acest trimestru
2
Descărca contractul de sponsorizare și completează-l – click AICI
3
Trimite contractul pe email contact@fcbz.ro
Legea sponsorizării și Codul fiscal
Legea sponsorizării și Codul fiscal permit societăților comerciale plătitoare de impozit pe profit să ofere sponsorizări Fundației Comunitare Buzău și să beneficieze de facilități fiscale, în anumite condiții prevăzute de lege. Cheltuiala cu sponsorizarea reduce impozitul pe profit de plată cu suma integrală a sponsorizării oferite, cu conditia respectarii anumitor conditii. Codul fiscal prevede următoarele limite (minimul dintre cele două valori de mai jos):
➢ 20% din impozitul pe profit datorat
➢ 0,75% din cifra de afaceri (incepand cu 29 iulie 2019)
Mai mult, societățile comerciale care sunt plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor și care efectuează sponsorizări, potrivit Legii sponsorizării, pentru susținerea Fundației Comunitare Buzău, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.
Facilitatea fiscală acordată prin mecanismul de credit fiscal permite practic sponsorului să plătească efectiv suma respectivă către Fundația Comunitară Buzău și nu în contul impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Pentru a fi inclus în calculul impozitului pe anul respectiv, contractul de sponsorizare trebuie încheiat înainte de sfârșitul anului calendaristic, iar plata trebuie efectuată până la finele anului.
Contribuabilii care efectuează sponsorizări au obligația de a depune declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor (Formularul 107), aferentă anului în care au înregistrat cheltuielile respective.
Exemplu calcul sponsorizare, în cazul unui plătitor de impozit pe profit, respectiv în cazul unui plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderil.
O societate are la sfârșitul anului o cifră de afaceri de 30.000.000 lei, un profit impozabil de lei, impozitul pe profit de plată (16%) fiind în sumă de 1.280.000 lei. Având în vedere o sumă de sponsorizare de 300.000 lei, acordată în timpul anului de referință, impozitul pe profit va putea fi redus în limitele prevăzute de Codul fiscal după cum urmează:
Elemente de considerat în calcul Sume LEI Cifra de afaceri (CA) 30 000 000 Profit impozabil 8 000 000 Impozit pe profit (16%) 1 280 000 Limită 0.75% din CA 225 000 Limită 20% din impozitul pe profit 256 000 Sponsorizare acordată 300 000 Suma eligibilă pentru credit fiscal 225 000 Credit fiscal de reportat 75 000 Impozit pe profit datorat 1 055 000 O microîntreprindere fără salariați are la sfârșitul trimestrului o bază de venit impozabil de 300.000 lei, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor (3%) fiind în sumă de 9.000 lei. Având în vedere o sumă de sponsorizare de 5.000 lei, acordată în timpul trimestrului de referință, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor va putea fi redus, în limitele prevăzute de Codul fiscal, după cum urmează:
Elemente de considerat în calcul Sume LEI Bază de venit impozabil 300 000 Impozit pe veniturile microîntreprinderilor (3%) 9 000 Limită 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor 1 800 Sponsorizare acordată 5 000 Suma eligibilă pentru credit fiscal (20%) 1 800 Credit fiscal de reportat 3 200 Impozit pe veniturile microîntreprinderilor datorat 7 200
Conform Codului fiscal, atunci când cheltuielile legate de sponsorizare depășesc în anul de referință limitele permise pentru credit fiscal, sumele eligibile se reportează după cum urmează: în cazul plătitorilor de impozit pe profit, diferența poate fi dedusă din impozitul pe profit în următorii 7 ani consecutivi (în exemplul de mai sus există o diferență de 75.000 lei care se va reporta în anul următor);
– în cazul plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, diferența de sumă care nu a putut fi scăzută din impozitul datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive (în exemplul de mai sus există o diferență de 3.200 lei care se va reporta în anul următor);.
Material informativ oferit de Ernst & Young Romania