INTERVIU CU MAGDA BĂESCU

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

Alegerea a venit de la sine. Am absolvit Liceul de Arte „Margareta Sterian”, secția Arhitectură, iar mersul la facultate a fost un pas firesc. Părinții au fost cei care m-au susținut.

Tata s-a bucurat pentru că nu a trebuit să schimbăm biblioteca. Mama, vocea rațiunii, a fost cea care m-a întrebat dacă sunt sigură că asta îmi doresc să fac.

Copilăriserăm pe șantiere, iar cumva știam ce presupune munca de planșetă. A fost un „DA” categoric!

Faci acum ce ai visat să faci?

Nu am visat să ajung arhitect-șef. Am visat să mă întorc acasă. Iar jobul a devenit parte din acest vis.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Școala m-a ajutat enorm, mai ales în ceea ce privește educația. Odată ce gândirea a fost șlefuită în această direcție, odată devenit arhitect, ești arhitect în tot ceea ce faci: desenezi ca un arhitect, croiești ca un arhitect, sapi ca un arhitect, îți aranjezi condimentele în bucătărie ca un arhitect.

Această mentalitate ajută enorm în găsirea unor soluții diferite pentru problemele cu care ne confruntăm zilnic. Ne oferă o altă perspectivă asupra lucrurilor.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Din păcate, nu pot răspunde la această întrebare acum. Ceea ce fac este încă un proces în desfășurare, iar impactul său poate fi observat doar în timp.

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Din 2022, de când am hotărât să mă întorc acasă, comunitatea nu mai înseamnă doar vecinii de vis-a-vis sau cei din jurul locuinței. De când m-am mutat definitiv la țară și lucrez ca arhitect, comunitatea mea s-a extins – acum îi cuprinde pe toți cei din cele 11 sate ale Comunei Merei.

Comunitatea înseamnă acum locuri, oameni, responsabilități și, mai ales, multe lucruri de făcut.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

În 2023, am cunoscut, pe rând, pe cele cu care m-am și ne-am adunat în ceea ce am numit atunci, în joacă, Grupul Fetelor de la Țară. Fiecare dintre noi aveam idei. Multe. Dar gândeam separat. Așa că, din nevoia de a ne aduna la un loc oameni care, deși suntem atât de diferiți, gândim totuși la fel, și din dorința de a face ceva concret pentru comunitate, am decis să facem Grupul de Inițiativă „Fetele de la Țară”.

Cu acest grup de inițiativă am realizat, la Școala din Gura Sărății – Comuna Merei, Proiectul „Lumea Paratethys”, proiect finanțat prin Fondul Științescu Buzău 3.0, program gestionat de Fundația Comunitară Buzău. În cadrul acestui proiect, am organizat o școală de vară pentru 30 de copii din Comuna Merei, unde aceștia au învățat despre geostiințe, despre cel mai mare lac din lume și despre arealul geologic în care ei viețuiesc.

Acest lucru ne-a dat curaj, iar în luna decembrie a anului trecut, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Comunei Merei, am reușit să amenajăm Centrul de Vizitare Dealul Istrița.

Schimbările se vor vedea în timp. Cât despre motivație, aceasta vine din firesc. Din firescul celor care gândesc și simt la fel, în dorința de a face lucrurile să se întâmple. Mă bucur enorm că ne-am găsit!

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Nu trebuie să facem mare lucru. Trebuie doar să fim. Să fim noi. Și să fim prezenți, adică să fim în prezent. Nu te poți aștepta ca altcineva să facă ceva ce tu nu ești dispus să faci. Așa că fii tu schimbarea pe care o vrei în comunitate. Sună pompos, dar funcționează.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Am fost plăcut impresionată de inițiativa celor de la Slow Food. Evenimentele organizate sunt o încântare pentru toți cei care le calcă pragul. Însă, inițiativa de suflet rămâne Smart Aventura Park și efortul celor implicați de a aduce oamenii în natură, oferindu-le, indiferent de vârstă, ocazia de a petrece timp de calitate în mijlocul pădurii.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Paula Grigoroiu – Secretar General al Comunei Merei;
Nicoleta Tenea – Punct Gastronomic Local Raiul Sanzienelor;
Mihaela Bălăceanu – Instructor dansuri

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Lansată în martie 2021, campania „Luna Femeii” continuă și în 2025, aducând în prim-plan femeile care contribuie activ la dezvoltarea comunității buzoiene. În fiecare an, această inițiativă evidențiază exemple autentice de implicare civică, filantropie și apartenență la comunitate, inspirând generațiile viitoare.

Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a susține și promova oamenii cu inițiativă, iar succesul edițiilor anterioare confirmă dorința buzoienilor de a avea modele pozitive reale în societate. În 2025, ne propunem să ducem mai departe această tradiție, continuând să oferim recunoaștere femeilor care, prin munca și dedicarea lor, schimbă în bine Buzăul.