INTERVIU CU OANA RISTEA
Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Comunitatea este spatiul impreuna cu oamenii in care te simti ACASA, in siguranta si in confort. Ea poate sa fie vecinii, cartierul, parcul in care te duci cu placere pentru relaxare si miscare, sala de teatru unde savurezi o piesa buna, un local in care asculti muzica buna si savurezi o bere, strazile curate si pline de verdeata, evenimente locale la care participi cu drag si intalnesti oameni interesanti.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Cred ca 2017 cand am devenit voluntar in Centrul de plasament CP2 , prin Programul Ajungem mari a fost un moment in care am simtit ca fac ceva pentru comunitate, pentru ca si acesti copii sunt ai nostri, ai comunitatii. Am incercat si incerc in continuare sa ajut la integrarea lor, sa organizez ca si coordonator judetean al programului activitati si evenimente care vor deveni amintiri frumoase

pentru ei. Toate alaturi de ceilati voluntari Ajungem Mari. O alta activitate pe care o fac cu placere si vreau sa cred ca are cat de cat impact in comunitate sunt toate orele de educatie ecologica la care particip. Si astazi cand raspuns la cest interviu am avut la sediul Apelor Romane o clasa de elevi de la Scoala nr. 11 si le-am vorbit despre importanta mentinerii apelor curate, in special punand accent acum pe colectarea selectiva si reducerea utilizarii ambalajelor din plastic.

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

Mi-au placut dintotdeuna stiintele naturii si ajutata de niste profesori deosebiti din scoala generala si apoi de la liceu mi-am dat seama ca acesta este profesia care mi se potriveste. Cea de biolog. Intai visam sa fiu cercetator in genetica, dar viata m-a purtat in alta directie, spre cea pedagogica. Si am urmat cariera pedagogica cu pasiune. Dar s-a ivit oportunitatea de a ma apropia de dorinta mea primara… sa lucrez intr-un laborator nu de genetica, ci intr-un unul unde m-am apropiat iar de NATURA. Si aici am avut oameni deosebiti care mi-au insuflat pasiune pentru studiu si lucrul pe teren si in laborator.
Faci acum ce ai visat să faci?
Da, pentru ca am reusit sa imbin cele doua pasiuni: cercetarea si pedagogia (imi place sa daruiesc din cunostintele mele si sa trezesc pasiuni).

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Foarte mult. Nu as fi ajuns sa fiu ce sunt astazi fara ajutorul unor profesori deosebiti: Dna profesor Grigorescu (biologie -Scoala nr. 16), Dna prof Roman (geografie-Scoala nr. 16), dna prof Matache (chimie -Liceul Hasdeu), Dnul prof Stefan (biologie-Liceul Hasdeu) care mi-au dat startul iar Dnul prof universitar Miron Ionel de la Facultatea de biologie a Universitatii Al i. Cuzau_Iasi care m-a definitivat, fiindu-mi indrumator in cercetarea mea finalizata printr-un doctorat in domeniul ecologiei.Da scoala a fost foarte importanta prin profesorii ei.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Asa cum multi stiu imi pace sa ma implic in multe activitatii locale sau la nivel national, fie ca biolog prin prezentarile pe care le tin si le-am tinut in, cred ca toate scolile din orasul Buzau, si in cateva si din judetul Buzau, dar si ca voluntar in cadrul Programului Ajungem mari al Asociatiei Lindenfeld, in care ma daruisc timp pentru activitati cu copiii si adolescentii institutionalizati.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Cred ca trebuie sa iesim din din acea stare de “dar de ce sa fac eu? e treaba autoritatilor locale… sau… nu am timp, nu ma pricep”. Si punctez aceasta implicare a comunitatii legat de copiii si adolescentii institutionalizati care slava domnului, sunt acum prin desfiintarea centrelor de plasament, in apartamente in mijlocul comunitatii. Si cred ca trebuie aratat ca implicarea poate sa creasca chiar nivelul de confort in orasul nostru. Oricum in ultimii 2-3 ani au inceput sa se intample lucruri frumoase in Buzau. Sper ca tinerii si din ce in ce mai multi adulti sa se implice in activitati de voluntariat, nu numai pentru o adeverita de voluntariat, sau nu numai la activitati distractive, ci si la amenjarea de spatii interesante si utile, la activitati de ecologizare, la activitati cu persoane defavorizate (oameni invarsta, copii institutionalizati, pesoane cu deficinete….). Trebuie dezvoltat mai mult spiritul VOLUNTARIATULUI.
Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Sunt multe si m-as implica in fiecare, in unele m-am implicat, pai sa vedem ce pot aminti: admir activitatea Asociatiei Imbunatatirea vietii (am fost invitati cu copiii la evenimnetele organizate in fiecare vara), Scoala din parc (excelent proiect pentru copii), activitatea fetelor de la Alunis Center (care ne-au primit mereu cu copiii Ajungem mari la centru), Zestrea Bisoceana (Aura este minunata), proiectul Slow food (mi-ar place un parteneriat pentru a oferi si copiilor institutionalizati experiente interesante) si toate insitiativele realizate din FCBZ.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Roxana Constantinescu (minunata Roxana care se implica permanent in viata comunitatii buzoiene si de la care am invatat ce inseamna sa daruiesti timp), Geanina Lalu Popescu- profesor de biologie la Școala gimnazială “Gheorghe Vernescu” Rm Sarat – pentru ce a realizat la acesta scoala; Roxana Ionita pentru contributia sa extraordinara in Programul Ajungem Mari si trebuie sa o nominalizez si pe voluntara extraordinara Iuliana Baciu Ersen cu care fac lucruri minunate.
Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău
Campania Luna Femeii a fost lansată în martie 2021 și se derulează în Luna Femeii, o perioadă oportună de a pune reflectorul pe femeile care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Vrem să oferim astfel modele de inspirație, modele de urmat pentru întreaga comunitate dar mai ales pentru tinerele generații. Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a promova și susține oamenii cu inițiativă din Buzău. În fiecare an, această campanie a avut mare succes, fapt ce ne demonstrează încă o dată nevoia buzoienilor de modele pozitive reale din comunitate.
PARTENERI. Mulțumim pentru susținere: Clinica Angi San, Shopping City Buzău, Hotel Pietroasa, Dasha.ro, Flori de Zai, AT Sweets Cofetaria, Librările Cărturești, AVON și Elcargid.