INTERVIU CU IOANA NEGOIȚĂ

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

Pasiunea pentru meșteșuguri o am din copilăriei iar Asociația a fost primul susținător al visului meu de a lucra cu copiii.

Faci acum ce ai visat să faci?

Acum fac exact ce îmi doream să fac în adolescență. Să am un loc, un atelier, în care sa pot lucra si împărtăși ceea ce cunosc, cu copiii, este pentru mine un vis împlinit.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Deși sunt contabil de meserie am fost mereu atrasă de latura artistică, de libera exprimare a creativității. In 2024 am absolvit cursurile Centrului Județean de Cultură si Artă, compartimentul Cercetare, Conservare si Valorificare A Culturii Tradiționale, specializarea Țesut la război. Acest lucru are pentru mine o mare valoare si m-a ajutat să progresez.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Cel mai mare impact sper din toată inima să îl am în rândul copiilor din comunitatea noastră. Este un proces de durată care se va vedea poate peste ani când își vor aminti cu drag atelierele de creație din fiecare vineri așa cum si eu îmi amintesc cu mare bucurie de doamnele profesoare cu care, în copilărie, făceam ateliere la Palatul Copiilor. Ceea ce vreau să își amintească atunci când vor fi mari este să fie liberi să se exprime și să își folosească la maxim imaginația. Si rolul cel mai important este de a păstra vie tradiția si de a da mai departe.

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Aici a trebuit să mă gândesc mai mult timp pentru că nu mi-am pus niciodată această întrebare dar primul gând când spun comunitate ar fi dezvoltare si implicare. Cred că cea mai importantă este totuși implicarea oamenilor pentru că doar prin implicarea se poate forma o comunitate. În comunitate poți crește mai repede și dezvoltarea se poate face pe mai multe planuri dacă membrii comunicații au același valori, interese, principii.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Principalul motiv al activității mele de voluntariat la Asociația Tradiție Pentru Viitor sunt copiii. În fiecare vineri facem ateliere de meșteșugărit. Organizăm împreună cu ei evenimente in zilele de sărbătoare. Preferata lor cred că este petrecerea de 1 iunie pe care o organizăm in fiecare an cu jocuri, concursuri si foc de tabără. Care ar fi schimbarea cu care am contribuit în comunitate? Am creat zic eu un loc în care toată lumea se poate implica.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Din punctul meu de vedere cea mai la îndemână unealtă este voluntariatul. Implicarea în activități de voluntariat este pentru mine o formă de relaxare, de învățare socială care poate să dezvolte abilitați cum ar fi responsabiliatea socială, încrederea, spiritul civic.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Admir în primul rând inițiativele educaționale cum sunt cele pe care Fundația Comunitară Buzău le susține prin Fondul Stiințescu Buzău. Admir toate inițiativele de revitalizare a tradițiilor cum sunt cele ale Doamnei Cecilia Petrescu la Mânzălești.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Maria Radu – Fundația Comunitara Buzău pentru care am o deosebită admirație. Irina Tîrdea – Asociatia Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului care mi-a dat de multe ori energia de a merge mai departe. Nicoleta Buga Neagu prof. Coordonator canto – Asociația Tradiție Pentru Viitor Scorțoasa

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Lansată în martie 2021, campania „Luna Femeii” continuă și în 2025, aducând în prim-plan femeile care contribuie activ la dezvoltarea comunității buzoiene. În fiecare an, această inițiativă evidențiază exemple autentice de implicare civică, filantropie și apartenență la comunitate, inspirând generațiile viitoare.

Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a susține și promova oamenii cu inițiativă, iar succesul edițiilor anterioare confirmă dorința buzoienilor de a avea modele pozitive reale în societate. În 2025, ne propunem să ducem mai departe această tradiție, continuând să oferim recunoaștere femeilor care, prin munca și dedicarea lor, schimbă în bine Buzăul.