Fondul de Burse Împreună pentru performanță este un program inițiat de Fundația Comunitară Buzău pentru a sprijini elevii cu talente deosebite din Buzău, dar cu resurse limitate. Credem că viitorul unei țări depinde de calitatea educației, din acest motiv, împreună susținem tinerii talentați.

Cristina Dumitru: bursier al Fondului de Burse ediția 1, studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine București
Reprezentată de: Asociația Sudcarpatica
Super-putere: desen

Cristina este o fire ambițioasă care învață și se adaptează repede, găsind o pasiune în ceea ce constă desenul. Muncind din greu, ea a reușit să obțină rezultate remarcabile la învățătură și să fie admisă la o facultate de prestigiu din România. Pe perioada liceului și a școlii generale, a participat la mai multe programe, concursuri și evenimente, având rezultate notabile în privința desenului și a învățăturii. Cu o motivație dublată de dorința de a progresa, a reușit să țină vie pasiunea pentru desen, în ciuda neajunsurilor financiare și lipsa susținerii din partea colectivului din afara familiei.

FCBZ: Cum ai primit vestea obținerii bursei?
Cristina: „Când am primit vestea inițial nu mi-a venit să cred. Nu mă așteptam să fiu acceptată, dat fiind faptul că doar în județul Buzău sunt foarte mulți studenți și elevi care sunt înclinați spre artă, sunt muncitori și se află într-o situație cel puțin asemănătoare cu a mea. A fost una dintre cele mai bune vești primite la vremea respectivă.”

FCBZ: Cum crezi că bursa îți vine în ajutor? Povestește, pe scurt, despre parcursul tău educațional de până acum.
Cristina: „Din punctul meu de vedere m-a ajutat foarte mult nu doar pe partea artistică, dar și pe partea academică. Din păcate, dat fiind contextul pandemiei, toate cursurile din cadrul facultății le-am făcut online. Laptopul meu vechi nu putea face față a 8-12 ore de cursuri online zilnice, plus desen grafic și alte proiecte, teme, prezentări, eseuri și materiale obligatorii pentru facultate. Dacă înainte petreceam un timp mai scurt desenând, pentru a nu suprasolicita laptopul, acum pot petrece mai mult timp îmbunătățindu-mi abilitățile, fapt care s-a văzut.”

FCBZ: Care sunt modelele care te inspiră în activitatea ta?
Cristina: „Deși nu am o persoană drept model, îmi place să spun că modelul care mă inspiră în tot ce fac este adultul pe care copilul din mine îl admiră. Omul care prin muncă asiduă a reușit să își pună visele pe hârtie, să îți pună imaginația în ilustrații. Omul acesta mă ajută să continui ceea ce fac din pasiune.”

FCBZ: Povestește despre o realizare a ta cu care te mândrești?
Cristina: „În timpul acestui proiect am reușit să îmi realizez unul dintre cele mai mari vise: să ilustrez coperțile unor romane de dragoste și fantezie. De aproape un an colaborez cu o autoare din străinătate și am reușit să îi desenez și ilustrez atât coperțile, cât și imaginile pentru site-ul său.” Aici sunt link-uri către cartea pe care am ilustrat-o și desenele mele:

FCBZ: Ce ți-ai dori să realizezi în viitor?
Cristina: „Doresc să mă dezvolt cât mai mult, atât artistic, cât și personal și profesional. Deși în România este extrem de dificil să trăiești din pasiune, vreau să continui în special în departamentul ilustrațiilor de cărți. Visez ca într-o bună zi să ilustrez chiar propria carte și să îmi fac poate și o mică marcă de haine.”

FCBZ: Povestește-ne un moment cheie din timpul desfășurării proiectului.
Cristina: „Un moment care m-a marcat a fost când am stat prima dată la discuție cu dl. Mihail Pricop din Autonom, unul dintre mentorii programului. Mi-a rămas întipărită metoda sa de a gândi și corela lucrurile în mod inedit. A așezat niște întrebări pe masă, precum „Ce îmi doresc?”, ”Ce mă oprește?”, ”Ce mă va ajuta?” și lângă niște imagini care la prima vedere păreau irelevante: o pădure, un copil jucând șotron, niște creioane colorate. Corelând întrebările cu imaginile mi-am dat seama că totul se leagă, deși nu inițial nu părea. Modul neconvențional de a găsi răspunsuri la întrebări, indiferent de situație, prin legături, m-a ajutat nu doar să mă organizez, dar și să găsesc răspunsuri care erau în fața mea în tot timpul ăsta, așteptând să fie zărite.”

FCBZ: Cum a decurs mentoratul? Alege 1-2 momente cheie pe care sa ni le povestești.
Cristina: „A fost o experiență neașteptată. Am reușit să întâlnesc oameni care au reușit să mă influențeze într-un mod pozitiv. Momentul în care am vorbit prima dată Alexandra Baciu, care are o mare experiență în artă, m-a ajutat foarte mult în a-mi da seama de stilul meu artistic. Credeam că modul meu „șters” de a ilustra și colora nu este „corect” sau „estetic”, însă din momentul în care Alexandra mi-a spus că tonurile de gri folosite de mine sunt folosite de mulți alți artiști și că reprezintă o tehnică bine pusă la punct, le-am integrat pe cât de mult posibil în toate lucrările mele.”

FCBZ: Ce schimbare a adus această bursă în parcursul tău profesional sau personal?
Cristina: „Pot spune că am devenit mult mai motivată să îmi continui ceea ce mi-am propus. În tot acest timp s-a simțit o îmbunătățire a timpului în care desenez, a calității desenelor, și nu numai. Pe plan personal mă simt mai încrezătoare și deschisă în ceea ce privește desenul, iar pe partea profesională văd o îmbunătățire a gestionării sarcinilor de lucru și a determinării cu care le fac.”

FCBZ: Dacă ai avea superputeri ce ai face pentru comunitatea buzoiană?
Cristina: „Mi-aș dori să pot oferi educația și condițiile necesare, nu doar din punct de vedere artistic, dar și personal și profesional, din toate punctele de vedere. Dacă aș putea aș aduce casă, masă și școală tuturor ce-și doresc să muncească cinstit dar nu au avut resurse financiare.”

______________________________________

Dacă doriți să susțineți elevii talentați, dar care provin din familii cu resurse limitate, vă puteți implica astfel:

• Să sprijiniți financiar Bursierii, prin sponsorizări sau donații
• Să deveniți mentor
• Să oferiți obiecte necesare activităților educaționale

Pentru mai multe informații, contactați-ne pe email contact@fcbz.ro sau la telefon 0766 307 241.