Împreună putem fi pregătiți pentru cutremure!

Împreună investim în proiecte de prevenție, educație și dezvoltare a capacității salvatorilor voluntari în caz de urgență.

De ce am creat Fondul de cuTREMUR

În 2020, în timpul stării de urgență din epidemia cu COVID19, noi, echipa Fundației Comunitare Buzău, am înființat un Fond de Urgență și am intervenit rapid pentru a aduce sprijin acolo unde a contat cel mai mult: aparatură medicală pentru ATI în Spitalul Județean Buzău și echipamente de protecție în spitale și cabinete medicale. 
 
În octombrie 2022 am fost in vizita la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, la Magurele, intr-o vizita organizata de colegii de la Fundația Comunitară București si am inteles importanta pregatirii comunitatii buzoiene in fata unui asemenea dezastru in conditiile in care Buzau este epicentru.
 
Tot în 2022 am avut intalniri cu autoritatile locale pentru a discuta o campanie de informare a comunitatii buzoiene in caz de cutremure.

DE CE SĂ INVESTIM

ÎN FONDUL DE CUTREMUR?

Au avut loc, în ultima perioadă, intensificări ale situațiilor de urgență, la nivel mondial și pe plan local.

În situații de criză, cum sunt cutremurele cu o intensitate ridicată, modul în care acționăm în doar câteva secunde, ne poate schimba, dar mai ales, ne poate salva viața.

Reacția rapidă și educată a celor afectați și intervenția eficientă a salvatorilor este esențială pentru supraviețuire.

BUZĂU – epicentru al seismului

Buzăul ar putea fi județul cel mai afectat din România în cazul unui cutremur major. Estimările MAI spun că județul Buzău ar fi în topul județelor din România cu cele mai multe clădiri rezidențiale prăbușite sau grav avariate, aproximativ 40.000 de clădiri, în cazul unui cutremur major din România. 

Județul Buzău ar fi urmat de județul Prahova (39.000), Galați (37.000), București(33.500) și Vrancea (33.000).

Nu putem estima, preveni sau opri un seism.

Dar ne putem pregăti pentru această posibilitate!

CUM NE PUTEM PREGĂTI?

Educație

Educație seismică și pregătire pentru cutremur: rucsac pentru situații de urgență, planuri cu familia, educația comportamentală, identificarea și semnalizarea locurilor sigure din spațiile în cartierele aglomerate cu blocuri înalte, vulnerabile.

Ghid local

Ghid local pentru locuitorii din județul Buzău pentru situații de urgență în caz de cutremur major.

Dezvoltarea capacității

Dezvoltarea capacității de salvare voluntare: câini de salvare, echipamente necesare, cursuri de prim ajutor pentru voluntari, achiziție echipament de intervenție si de antrenare, cursuri de intervenție pentru organizații ce vor interveni post eveniment, dezvoltarea infrastructurii de comunicații alternative in caz de cutremur.

Ce este Fondul de cuTREMUR?

Fundația Comunitară Buzău își propune să ridice nivelul de conștientizare și educare a buzoienilor in ceea ce privește posibilitatea unui cutremur cu magnitudine peste 7 pe scara Richter, ceea ce ar putea genera un dezastru la nivel national, deci o situație de urgență.

Ne dorim să reducem pierderile cauzate de un cutremur major, prin finanțarea de proiecte ce au ca scop educarea buzoienilor (copii din școli, grădinițe, licee; adulți, bătrăni), susținerea ONG-urilor și a grupurilor de inițiativă specializate pentru situații de urgență (câini de salvare, campanii de prim ajutor & simulare de cutremur), identificarea și semnalizarea locurilor sigure pentru orașele din Buzău.

Situațiile de urgență pot impune restricții (alimentare, apă potabilă, energie electrică, gaz, comunicații) și pot declanșa panica printre locuitori prin: incendii, prăbușiri, lipsa posibilității de a comunica cu cei dragi sau de a putea folosi un mijloc de transport.

Timpul și modalitatea de a acționa individual corect (indiferent de vârstă) pe parcursul unui cutremur sunt vitale pentru supraviețuire.

La fel de importantă este și reacția societății civile post seism: voluntari, ONG-uri, organizații care se pot implica în procesul de salvare a răniților.

Cum poți să te implici?

Un cutremur puternic reprezintă o problemă comună, care ne vizează pe toți

Pentru a putea dezvolta Fondul de cutremur în Buzăucăutăm mai mulți parteneri:

companii partenere

ONG-uri specializate în educație, prevenție și situații de urgență

voluntari pasionați

instituții deschise spre colaborare

 

CONTACT

Hai să fim pregătiți! Vrei să te implici?

Contactează-ne!

Telefon: 0757 828 327

Email: contact@fcbz.ro