INTERVIU CU DIANA ENACHE

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

Sunt artist vizual si am ales sa ma dedic designului vestimentar pentru ca am simtit sa ma dedic unui domeniu creativ, mi-am dorit sa-mi exprim cunostintele dobandite din studiul artei vizuale in arta modei, sa transmit viziunea mea despre modul in care vestimentatia poate influenta starea de spirit a unei persoane sau poate exprima identitatea acesteia. Sotul meu a fost intotdeauna un pilon important, sustinandu-ma in momentele de indoiala si incurajandu-ma sa urmez ceea ce simteam ca imi aduce implinire.

Faci acum ce ai visat să faci?

Cu totul! Pe parcursul experientelor profesionale in domeniul artistic, am experimentat diferite domenii si tehnici de lucru si am realizat ca designul vestimentar este o combinatie ideala intre creativitate si tehnica, maniera perfecta in care eu sa ma pot exprima liber si totodata util, functional.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Am avut norocul de a intalni profesori si mentori in domeniu care mi-au oferit cunostintele, placerea de a cunoaste mai bine zis, libertatea si intrumentele necesare pentru a putea deveni omul de azi.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Impactul pe care il poate avea un bussines de design de autor asupra comunității locale se poate manifesta economic, dar mai pregnant asupra culturii, educatiei si sustenabilitatii in randul unei comunitati.

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Comunitatea descrisa prin filtrele mele, ar insemna sprijin reciproc, sustinere, empatie, schimb de idei, networking, mentorat, suport si incurajare. Toate aceste elemente sunt extrem de importante pentru sustinerea antreprenorilor, pentru ca toate schimburile de idei si sprijinul deschid usi si minti spre dezvoltare si creeaza un mediu sustinator tinerilor la inceput de drum.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Activitatea mea ca antreprenor in design vestimentar de autor incurajeaza gandirea creativa, inovatia si sustenabilitatea, inspirand alti membrii ai comunitatii sa investeasca in solutii durabile si creative, ajutand astfel la consolidarea unei culturi a designului responsabil si constient.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Pe langa implicarea in sprijinirea economiei locale prin promovarea si vanzarea produselor locale, locuri de munca si apelarea la furnizori locali, foarte important si la indemana ar putea fi promovarea culturii si creativitatii locale, a educatiei estetice, sustenabilitatii si constientizarii sociale, crearea unui sentiment de hub insirational pentru tinerii cu vise multe si cu putin curaj si cunostinte pentru a si le concretiza.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Cu mare admiratie pentru antreprenorii locali, pentru curajul si determinarea lor de a transforma idei in realitate contribuind astfel la dezvoltarea economica a orasului nostru, ii voi mentiona pe Dan Enache, sotul meu, pentru infiintarea unei ferme de reproductie suine, in localitatea Cilibia cu o capacitate de 1400 capete locuri de cazare. Iarasi, de admirat este si proiectul infiintat la Monteoru, parcul de aventura Smart Aventura. Un alt proiect cu mare aport economic si cultural e reprezentat de festivalul Marghiloman si festivalul Slow Food Berca.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Camelia Enache, Alina Maria Ungureanu, Mihaela Gogoasa

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Lansată în martie 2021, campania „Luna Femeii” continuă și în 2025, aducând în prim-plan femeile care contribuie activ la dezvoltarea comunității buzoiene. În fiecare an, această inițiativă evidențiază exemple autentice de implicare civică, filantropie și apartenență la comunitate, inspirând generațiile viitoare.

Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a susține și promova oamenii cu inițiativă, iar succesul edițiilor anterioare confirmă dorința buzoienilor de a avea modele pozitive reale în societate. În 2025, ne propunem să ducem mai departe această tradiție, continuând să oferim recunoaștere femeilor care, prin munca și dedicarea lor, schimbă în bine Buzăul.