INTERVIU CU CAMELIA VOICU

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

Domeniul Educația m-a fascinat de mic copil. Mi se părea extraordinar să poți modela sufletul și spiritul unui pui de om. Mă consider un dascăl de vocație. Modelele mele în carieră didactică sunt Dna profesoară Mircioaga Elena din liceu și Dna Profesor Universitar Doctor Lubertina Solomon din facultate, care ne predau pe lângă disciplină de specialitate, adevărate lecții de viață. Ca director, m-am bucurat de susținerea colegilor de cancelarie și a multor persoane din comunitatea locală cu care am avut multiple colaborări. As aminti pe Dna avocat Roxana Mihaela Constantinescu, Părintele Catoi Constantin, Dl avocat Mihai Salcutan, Dl avocat Lucian Salcutan, Dl director al Muzeului Judetean Buzău Costache Daniel, și nu în ultimul rând Dna Inspector General Adjunct de la vremea respectivă Wamsiedel Nela. Toate aceste persoane mi au deschis încă de la început porți de colaborare interinstituțională.

Faci acum ce ai visat să faci?

Da, din punct de vedere profesional mă simt împlinită. De-a lungul carierei mele, am abordat școala și elevii săi din toate perspectivele: atât ca profesor care a predat la nivel gimnazial, liceal și postliceal, cat și ca inspector școlar cat și ca director.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Școală a fost esențială în devenirea mea. Scoala prin spațiul său educational și prin profesorii săi. Evolutia mea școlară este punctată de profesori ale căror nume strălucesc până azi: Dna profesoară de biologie Mircioaga Elena, Dna profesoară de chimie Bogdănescu Lambrina, Dl profesor de română Catrina Nicolae, Dl profesor de fizică Garbea Nicolae, Dna profesoară de franceză Popa Paula și lista poate continua. Fiecare a aprins o lumină în mintea și sufletul meu. Stralucitori au fost și profesorii din facultate și aș nominaliza pe Prof. Dr. Univ. Liberian Solomon, Dl Prof. Univ. Dr. Toma Constantin, Dl Prof. Univ. Dr Iordache Ion și lista poate continua. Alaturi de profesori, cartea a jucat un rol esențial, fie de literatură de specialitate biologie sau management, fie de beletristică. Prin cărți am intrat intr-un alt univers al cunoașterii științifice sau al naturii umane.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Ca director al Colegiului Național Mihai Eminescu Buzău, împreună cu personalul didactic și nedidactic al școlii, am încercat să implementăm un nou concept: Educatie prin cultură. Intotdeauna colaborând cu colegii de cancelarie am identificat și chiar am invitat personalități marcante ale societății culturale de azi și aș nominaliza pe: Violonostul Alexandru Tomescu, Corul de camera Madrigal, actorul Marius Bodochi, soprana Felicia Filip de la Opera Conica de Copii București, marea poetă Ana Blandiana prezentă la reinaugurarea colegiului după reabilitare, Alex Ștefănescu, Cântărețul Laurențiu Cazan, poetul Laurențiu Belizan, etnografa Aura Casaru de la Asociația Zestrea Bisoceana, Filarmonica de Stat George Enescu București aceasta din urmă prin intermediul Centrului Cultural Alexandru Marghiloman și multe ale nume și instituții de cultură locale și naționale. Portile centenare ale colegiului s-au deschis larg pentru comunitatea locală oferind adevărate infuzii de cultură in amfiteatrul liceului. Cand din cauza lucrărilor de reabilitare amfiteatrul nu a fost disponibil am fost găzduiți de sala de spectacole a Consiliului Județean sau a Teatrului George Ciprian. Cred în forța modelatoare a culturii asupra minții și sufletului uman. De asemenea de fiecare dată la fiecare manifestare au fost prezenți elevii școlii, aceștia având astfel posibilitatea să interacționeze cu personalități marcante, adevărate modele pentru ei.

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Ca biolog, as defini comunitatea ca mediu de viata, de interacțiune. Nu putem trăi în afara comunității pentru ca suntem ființe sociale. De asemenea școală ca instituție nu poate fi rupta de comunitate, pentru ca la comunitate ne raportăm. In termenul de comunitate includem toate instituțiile locale dar și părinții, prietenii, rudele, concetățenii nostri. E vorba de un adevărat ecosistem social în interiorul căruia sunt multe conexiuni. Si daca ne referim la școală ca instituție, ea nu poate exista fără comunitate dar nici comunitatea nu poate funcționa optim fără școală. Cat de vesele sunt străzile orașului în perioadele de școală și cat de triste sunt în vacanțe.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Invitarea Corului de Cameră Madrigal în amfiteatrul Colegiului Național Mihai Eminescu Buzău, ocazie cu care colegiul și-a deschis porțile centenare pentru concetățenii săi. A fost un eveniment cultural prestigios în care artiștii au oferit un adevărat regal. Am întreprins acest eveniment din convingerea ca educația nu poate fi separată de cultura și o școală centenară care beneficiază de un amfiteatru generos oferă educație dar și cultură. Asa cum am afirmat anterior educația nu poate fi separată de cultura dar nici cultura de educație. De asemenea, am fost motivată de faptul ca de 18 ani Corul Madrigal nu a mai concertat în municipiul Buzău și am dorit ca școala noastră să ofer e un cadou muzical buzoienilor.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Cred ca trebuie sa ne pese mai mult de cel de langa noi in primul rând. E bine sa fim critici dar pana la un moment dat. Trebuie văzute și apreciate eforturile care se fac în domeniul cultural, social, umanitar. Prin proiectele de parteneriat pe care școala le derulează dezvoltă la elevi spiritul comunitar, sentimentul apartenentei la comunitatea în care trăiește.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

Sunt multe inițiative valoroase în municipiul Buzău. Sunt încântată de oferta culturală deosebit de bogată și atractivă care cuprinde spectacole numeroase de teatru, festivaluri, seri culturale, lansări de carte, întâlniri cu personalități marcante din literatura așa cum a fost întâlnirea cu dramaturgul Matei Visniec. De asemenea m-au încântat și mă încântă multitudinea spațiilor verzi din municipiu, proiectele de reabilitare ale școlilor și grădinițelor, și multe altele.

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Inspector Școlar General Prof. dr. Daniela Palcau, inspector școlar Dinu Serenela, de la Inspectoratul Școlar Județean Buzău

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Lansată în martie 2021, campania „Luna Femeii” continuă și în 2025, aducând în prim-plan femeile care contribuie activ la dezvoltarea comunității buzoiene. În fiecare an, această inițiativă evidențiază exemple autentice de implicare civică, filantropie și apartenență la comunitate, inspirând generațiile viitoare.

Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a susține și promova oamenii cu inițiativă, iar succesul edițiilor anterioare confirmă dorința buzoienilor de a avea modele pozitive reale în societate. În 2025, ne propunem să ducem mai departe această tradiție, continuând să oferim recunoaștere femeilor care, prin munca și dedicarea lor, schimbă în bine Buzăul.

PARTENERI 2025. Mulțumim pentru susținere: Douglas Romania, Dasha.ro, Hotel Avenue Buzău, Flori de Zai, AT Sweets Cofetăria.