INTERVIU CU BIANCA NOHAI
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
Am fost mereu o fire imprevizibilă și dornică de noi provocări. Visul meu a fost să las un impact, însă nu am știut de unde să încep. Primul pas a fost să mă alătur echipei de robotică Heart of RoBots, echipă căreia îi sunt dedicată cu pasiune până în ziua de azi și pot spune faptul ca aceasta reprezintă activitatea mea principală. Membrii acesteia m-au susținut și m-au încurajat să merg mai departe. Am devenit directoare de departament pentru departamentul de voluntariat și educație non-formală în Consiliul Județean al Elevilor și, dorind mai mult, am candidat pentru funcția de vicepreședinte pe care o ocup în prezent. Am ales aceste organizații pentru a învăța și a descoperi cât mai multe, iar activitățile în domenii variate mă ajută să mă dezvolt și să pot contribui la rândul meu.
Faci acum ce ai visat să faci?
Este greu să ne definim activitatea ca ceva ce am visat mereu să facem pentru ca atunci când se întâmplă de multe ori uităm cat de mult ne-am rugat să putem face ce facem acum. Sunt de fel o fire visătoare și lista mea de aspirații și idealuri e nesfârșită. Deși am două care îmi sunt mai aproape de suflet astfel ca cele mai mari vise ale mele sunt ca intr-o zi să pot practica medicina și să inspir oameni. Mereu am visat să pot să îi inspir pe cei din jurul meu, însă consider ca pentru ajunge acolo lista de pași este aproape infinită. Cu toate acestea, pot spune cu încredere ca și acum fac unul dintre lucrurile la care am visat mereu, adică să fiu prezentă în comunitate și să inovez. Am posibilitatea prin tot ceea ce fac să particip activ la dezvoltarea unor proiecte cu un impact semnificativ asupra celor din jur, dar de asemenea am și posibilitatea de a crea proiecte care să îmi îmbine pasiunea cu nevoile celor din jur.
Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
Școala este punctul de plecare pentru fiecare dintre noi. Teoretic, ne învață elementele de bază, precum cititul și scrisul, și ne formează cultura generală. Însă din fericire, nu se oprește aici de fiecare dată. Poți avea norocul de a da peste oameni valoroși care au o mentalitate greu de doborât și care formează și sculptează caracterul elevilor pe care îi au în grijă. Da, este un dar rar, dar din fericire eu avut norocul să întâlnesc profesori care nu doar că ne validau potențialul, dar ne și încurajau constant să inovăm. Acești oameni valoroși m-au învățat ce înseamnă să fii om și cum să îmi ating potențialul. M-au învățat să fiu curajoasă și să vorbesc când este nevoie, m-au învățat să am încredere în toate ideile mele. Și cel mai important, m-au învățat ca pentru orice problemă există o soluție. Este esențial să ai alături persoane care cred în tine, iar faptul că profesorii mei au fost printre aceștia este un dar neprețuit. Deși poate suna drastic, școala este locul unde îți spui pentru prima dată „Da, sunt capabil” sau, dimpotrivă, îți pui la îndoială valoarea. Modul în care suntem formați în această perioadă poate fie să ne ofere încredere și curajul de a ieși din tipare, fie să ne inhibe. Pentru mine, școala a fost un sprijin și un loc care m-a ajutat să cred în propriile forțe, iar pentru asta îi voi fi mereu recunoscătoare.
Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?
Deoarece activitatea mea este una foarte variată, pot spune faptul ca lasă un impact destul de mare asupra comunitatii. Începând cu activitatea mea din consiliul județean al elevilor, unde la nivel local îmi dau silința pentru a reprezenta cat mai bine elevii orașului nostru si unde dezvoltăm diverse proiecte care să le vină în ajutor elevilor pe care îi reprezentăm cum spre exemplu a fost anul trecut proiectul Discovery Hub – proiect finanțat prin Fondul Științescu Buzău, un hub stem în cadrul caruia am susținut și eu 4 workshop-uri de biologie. De asemenea ocup funcția de vicepreședintă și în cadrul consiliului școlar al elevilor, aici având un impact mai mic dar concentrat asupra hasdeenilor. De când am intrat în acest consiliu am avut o viziune, aceea a elevilor uniți care își respectă școala și care au parte de numeroase oportunități în cadrul școlii, aici într-adevăr având mai multe inițiative în folosul elevilor liceului. Cu toate acestea, cred ca cel mai mare impact a fost lăsat de către activitatea mea din cadrul echipei heart of robots in cadrul căreia am dezvoltat mai multe proiecte menite să acopere o parte cat mai mare a comunității. Voi începe prin a povesti despre proiectul meu de suflet, LegoMotion, un proiect dezvoltat pentru a îmi aduce pasiunea pentru biologie mai aproape de activitățile mele, acesta fiind un proiect care are ca scop implicarea în recuperarea neuromotorie. Astfel alături de echipa am construit un braț de Lego care acum este folosit pentru recuperarea medicală. Da, intr adevăr nu poate avea un impact semnificativ pe o durată scurtă, însă acesta ajută starea de spirit a pacientului și auto motivarea pentru completarea tratamentului, lucru care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate. Alte proiecte dezvoltate constau în organizarea de conferințe STEM pentru elevii liceului nostru cu ajutorul cărora să se descopere și să își descopere pasiunea și drumul pe care vor să îl urmeze în viață sau cursuri la diverse organizații pentru a ajuta copilașii să iasă din zona de confort și să inoveze. Toate aceste activități și toată comunicarea activă cu membri ai comunității, apariția lângă ei și implicarea activă în educația unor copilași cu ajutorul pasiunilor mele reprezintă un impact pe care pot spune cu încredere ca îl am asupra comunității.
Ce înseamnă comunitate pentru tine?
Comunitate este un termen greu de definit și care poate varia. De multe ori diferă în funcție de mediul în care te afli și de contextul în care este folosit. Însă cred ca orice ai face, ai în jurul tău o comunitate. Fie ca este vorba de un elev care merge la școală și are o comunitate de elevi în jurul lui sau de un cetățean care își trăiește viața dar are în jurul lui o comunitate de alți cetățeni. Ce înseamnă pentru mine însă este un mediu în care toți ne simțim egali și în care ne respectăm. Este vorba de un mediu care te încurajează să crești și un mediu care te susține să îți atingi potențialul. Comunitate este un termen care atestă faptul ca orice s-ar întâmpla nu ești singur și ca ai în jurul tău oameni pe care te poți baza, oameni care fac același lucru ca tine și oameni cu aceleași interese ca tine. Comunitatea este termenul care unește oamenii pentru ca niciunul dintre noi nu a fost făcut pentru a fi singuratic și acest termen demonstrează asta.
Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.
Nu știu dacă pot afirma neapărat faptul ca am produs o schimbare în comunitatea buzoiană, dar pot afirma faptul ca inițiativele în care sunt implicată nu trec neobservate. Fie ca a fost vorba de un copilaș pe care l-am inspirat să inoveze sau de un adolescent pe care l-am ajutat să descopere care este drumul său în viață sau poate chiar de un pacient ce suferă de afecțiuni grave căruia i-am adus un plus de motivație doar cu ajutorul unui simplu roboțel. Să fii acolo pentru copilașul mic ce vrea să devină astronaut și să îi spui ca nimic nu este imposibil în timp ce îi arăți cum funcționează unul dintre mecanismele construite de tine, sau să încurajezi un pacient care și-a pierdut toată motivația și încrederea în sine și să îi spui ca orice lucru poate fi depășit și ca tot ce poate să facă este să încerce din nou sau chiar de ce nu să îți ajuți vecinul. Să te implici într-un ONG sau să strângi haine pentru cei care au nevoie de ele. Gesturi mici, da, dar dacă sunt făcute de fiecare pot schimba ceva. Eu cu aceste gesturi pot să ,,ma laud” dar sunt lucruri pe care niciodată nu le faci cu gândul ca o să producă o schimbare sau ca o să schimbe lumea. Le faci pentru ca simți ca poți să dai mai mult celor din jurul tău și pentru ca îți place să o faci. Sunt de părere ca schimbarea se face cu pași mici și începe cu lucruri mici precum un zâmbet sau o idee și deși eu încă fac pași minusculi, cred ca schimbarea este despre faptul ca nu stai pe loc. Și dacă ar fi să aleg un singur lucru care m-a motivat să fac asta, ar trebui să mă întorc la primele întrebări și să răspund ca visul meu de a inspira oameni este cel care mă îndeamnă să încerc să fac toate aceste lucruri.
Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?
Deși ce urmează să spun poate suna cliseic, singurul lucru pe care îl poate face fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai unită este să fie acolo. Și deși pare foarte ușor de făcut, este un lucru care necesita foarte mult timp, dar mai presus decât atât necesită disponibilitate emoțională. Dacă ne-am întreba fiecare dintre noi dacă chiar suntem acolo pentru comunitate și contribuim și răspunsul este da, înseamnă ca probabil nu facem suficient. Deoarece cu cat te implici mai mult cu atât găsești mai multe moduri de a te implica și ai impresia ca nu faci suficient. E vorba despre gesturile mici de ajutor necondiționat pe care fiecare dintre noi le poate face și care pot schimba percepția unei comunități.
Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?
E greu să numesc doar 3 inițiative pe care le admir deoarece în jurul meu sunt atât de multe și până la urmă e greu să aleg doar trei, însă dacă ar fi să aleg aș începe cu ONG-ul interact Buzău. Misiunea acestor oameni este aceea de a conecta toți elevii acestui oraș. Este un nivel foarte înalt cel la care se implică ei și cu toate acestea reușesc de fiecare dată să aducă puțină culoare în jurul nostru. O altă inițiativă pe care eu o respect foarte mult este noul club Feminism Buzău. Este ceva foarte inovativ deoarece orașul nostru nu a avut niciodată un club de feminism și consider ca este o acțiune foarte curajoasă și demnă de a fi lăudată. Și nu în ultimul rând vreau să aduc atenția asupra clubului eyes on mind, noul club de psihologie al Hasdeului conceput de două dintre membrele consiliului județean al elevilor. Secuiu Sandra și Cazan Bianca, o altă inițiativă curajoasă care este abia la început și a cărei misiune este să ajute adolescenții să navigheze această perioadă dificilă plină de schimbări comportamentale.
Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.
Asemenea primei întrebări, este extraordinar de greu să aleg doar 3 femei cu inițiativă. Cu toate acestea, cele care mie mi-au atras cel mai mult atenția sunt Boloș Antonia, președinta clubului interact Buzău, o fată extrem de ambițioasă care pune suflet în tot ceea ce face și pe care eu o admir până în ziua de azi pentru tot ce a reușit să construiască. Peter Sonia, ambasadoare GirlUp România și fondatoarea clubului feminism Buzău care mereu luptă pentru ceea ce i se pare corect și niciodată nu pare să îi fie frică de ce urmează sau de ce dificultăți va întâmpina. Și nu în ultimul rând, o să doresc să o aduc în discuție pe Gradinaru Maria, cea mai sufletistă și implicată persoană pe care o cunosc. Se implică în o mulțime de proiecte și mereu le duce până la capăt fie ca o face singură sau cu ajutor. Nimic nu poate opri acest copil și este un exemplu pentru mine în fiecare zi. Pune mâna oriunde poate și nu renunța până când ceva nu este finalizat, fiind astfel una dintre cele mai active și demne de admirat persoane pe care le cunosc.
Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău
Lansată în martie 2021, campania „Luna Femeii” continuă și în 2025, aducând în prim-plan femeile care contribuie activ la dezvoltarea comunității buzoiene. În fiecare an, această inițiativă evidențiază exemple autentice de implicare civică, filantropie și apartenență la comunitate, inspirând generațiile viitoare.
Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a susține și promova oamenii cu inițiativă, iar succesul edițiilor anterioare confirmă dorința buzoienilor de a avea modele pozitive reale în societate. În 2025, ne propunem să ducem mai departe această tradiție, continuând să oferim recunoaștere femeilor care, prin munca și dedicarea lor, schimbă în bine Buzăul.
Leave A Comment