INTERVIU CU ANDA PANTIȘ

Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?

Primii pași pe drumul artei au fost ghidați de părinții mei. Aceștia au descoperit încă de la vârsta de 4 ani că am veleități artistice și m-au îndrumat spre studiul pianului. Apoi au urmat 10 ani de interpretare muzicală la pian, dar și vocal. Liceu și provocările lui, o nouă etapă a vieții mele, a adus cu sine și oportunitatea înființării primei clase de Arta actorului la Liceul de Arte “Margareta Sterian”, șansă ce mi s-a părut de neratat. Am urmat acest drum în anii de liceu și am continuat cu facultatea în același domeniu, devenind actor licențiat. Ulterior am profesat ca jurnalist, prezentator evenimente culturale, actor și profesor de Arta actorului.

Faci acum ce ai visat să faci?

Bucuria pe care mi-o aduce lumea teatrului, explorarea pentru descoperirea fiecărui personaj, apropierea de mine și de cei din jurul meu este greu de descris, iar faptul că pot împărtăși din această experiență și tinerilor elevi-actori este o încununare a activității mele de până acum.

Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?

Se pare că există o ciclicitate în viața mea. Liceul de Arte “Margareta Sterian”, al cărui elev am fost 12 ani, m-a ajutat să mă descopăr, să îmi dau seama care este puterea mea, să devin un om serios, implicat, dedicat. De ce spuneam că există o ciclicitate? Deoarece după aproape 12 ani am revenit în Buzău și de alți 12 ani sunt profesor în liceul care mi-a dat aripi și m-a învățat să zbor.

Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?

Activitatea ca profesor de Arta actorului îmi dă posibilitatea să împărtășesc noilor generații de artiști din experiența acumulată în domeniile în care am profesat, iar procesul de descoperire prin care trec de fiecare dată alături de elevii mei mă ajută să evoluez constant. Provocările pe care le întâmpin ca actor pe scena Teatrului George Ciprian Buzău sunt cele care mă încarcă întotdeauna cu emoție, cu bucurie, cu energie creatoare, iar faptul că publicul rezonează de fiecare dată cu sufletul meu este extraordinar.

Ce înseamnă comunitate pentru tine?

Pentru mine comunitatea este acasă, acolo unde am familia, prietenii, colegii, unde am creionat o viață socială activă, unde colaborez cu instituții locale pentru a-i ajuta pe cei din jur să se relaxeze și să se bucure de frumos.

Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.

Cel mai recent proiect în care m-am implicat a fost propus de Consiliul Județean Buzău. Este vorba despre un spectacol care a avut un real impact asupra adolescenților buzoieni, abordând o temă extrem de actuală și îngrijorătoare, și anume consumul de droguri în rândul tinerilor la nivel județean și național. Totodată, prin intermediul spectacolelor de teatru în care am fost distribuită, abordăm subiecte din care copiii să tragă învățăminte fără a se simți constrânși, într-un mediu securizat emoțional.

Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?

Cred că trebuie să ne îndreptăm atenția mai mult asupra nevoilor celor din jur și să oferim sprijin și implicare prin intermediul domeniilor în care activăm.

Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?

În ultima vreme am observat un interes sporit pentru evenimentele culturale, printre care și festivaluri de teatru, film, muzică, workshopuri etc

Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.

Camelia Neagu Enache, Ana-Maria Găinușă, Raluca Trufin

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău

Lansată în martie 2021, campania „Luna Femeii” continuă și în 2025, aducând în prim-plan femeile care contribuie activ la dezvoltarea comunității buzoiene. În fiecare an, această inițiativă evidențiază exemple autentice de implicare civică, filantropie și apartenență la comunitate, inspirând generațiile viitoare.

Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a susține și promova oamenii cu inițiativă, iar succesul edițiilor anterioare confirmă dorința buzoienilor de a avea modele pozitive reale în societate. În 2025, ne propunem să ducem mai departe această tradiție, continuând să oferim recunoaștere femeilor care, prin munca și dedicarea lor, schimbă în bine Buzăul.