INTERVIU CU ANA-MARIA DOBRESCU
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
Mi-am dorit să lucrez în administrația publică încă din liceu, în ideea de a schimba ceva în sistemul nostru administrativ. Acesta a fost motivul pentru care am și ales specializarea Administrație Publică în cadrul Facultății de Management a Academiei de Studii Economice București. Pot spune că părinții m-au susținut încă de la început pentru că m-au încurajat să aleg să studiez ceea ce îmi doream.
Faci acum ce ai visat să faci?
Încerc în fiecare zi să fac ceea ce am visat. Încă nu mi-am atins obiectivul, dar lucrez la asta. 😊
Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
În mare măsură. Lucrez în domeniul în care am studiat și mă bucur că am șansa aceasta. Cred mult în educație. În fiecare instituție de învățământ pe care am urmat-o am găsit oameni care m-au inspirat. Am terminat Colegiul Național B.P. Hasdeu, apoi facultatea și masteratul le-am urmat în cadrul Academiei de Studii Economice din București. Două instituții de învățământ care încă au profesori pe care îi poți considera repere profesionale, morale, umane. Avem nevoie de modele de urmat și, cu atât mai mult, avem nevoie să le găsim încă din timpul școlii.
Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?
Îmi e greu să fac o autoevaluare a impactului activității mele, dar în fiecare zi am dorința și determinarea de a face lucrurile mai bine pentru a contribui la schimbarea în bine, care să fie și resimțită de comunitatea locală într-un timp cât mai scurt.
Ce înseamnă comunitate pentru tine?
Pentru mine, comunitatea este un grup căruia îi aparții. Ca valori, principii, viziuni de dezvoltare, aspirații, dorințe. Fiecare comunitate, oricât de mică, poate genera o schimbare majoră a ceea ce reprezintă comunitatea buzoiană.
Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.
Momentul în care, în urmă cu 10 ani, am participat la o ședință în care se discuta despre Geoparcul Ținutul Buzăului. Era un proiect blocat de ani buni, care nu reușea să facă pași înainte. După acea ședință, am solicitat să fac parte din echipa de implementare și sunt mândră că în 2022 acest Geoparc a primit recunoașterea UNESCO. Este un proiect de suflet pentru mine și mă bucur că am contribuit să avem o acreditare UNESCO pentru un teritoriu atât de mare ca suprafață și număr de locuitori. Motivele principale pentru care am susținut acest proiect și am lucrat atâția ani până ne-am atins obiectivul (și încă lucrăm) sunt două. Primul este acela că eu consider că Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului a fost și este șansa județului nostru de a deveni o destinație turistică mai cunoscută la nivel național și internațional și al doilea motiv este că mi-au plăcut mult oamenii cu care am lucrat în acest proiect. Profesioniști adevărați, oameni calzi, modești, de la care învăț în permanență ceva.
Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?
Primul lucru pe care îl putem face este să ne implicăm. Fie că vorbim despre administrație publică, politică, proiecte comunitare, trebuie să fim primii care ne implicăm. Schimbarea se face prin oameni, iar puterea exemplului este cea mai mare.
Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?
Sunt multe inițiative locale pe care le admir. O să dau doar câteva exemple. Vă admir pe voi, echipa Fundației Comunitare Buzău. Aveți o voce puternică, susțineți proiecte frumoase, reușiți să motivați și să produceți o schimbare. Apreciez oamenii dedicați unei cauze. Sunt norocoasă să colaborez cu mulți dintre ei. Fie că vorbim despre sportivi, cum sunt cei care organizează X-race, Ultra Race, de cicliști, medici care fac voluntariat, antreprenori sau profesori. Admir ceea ce face dl profesor Dănuț Solcan, care mi-a fost profesor de Istorie în liceu și care își dedică timpul liber pentru a oferi elevilor alternative care îi dezvoltă și îi educă , cum ar fi Trupa de teatru 3,14. Podcastul Media HDu, Hub-ul Zestrea Bisoceană, inițiativele celor de la Slow Food Buzău sau proiectul Măgura Art sunt doar câteva exemple că oamenii sfințesc locurile.
Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.
Juranda Kirshner, Marilena Dobrescu, Cristina Moise
Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău
Lansată în martie 2021, campania „Luna Femeii” continuă și în 2025, aducând în prim-plan femeile care contribuie activ la dezvoltarea comunității buzoiene. În fiecare an, această inițiativă evidențiază exemple autentice de implicare civică, filantropie și apartenență la comunitate, inspirând generațiile viitoare.
Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a susține și promova oamenii cu inițiativă, iar succesul edițiilor anterioare confirmă dorința buzoienilor de a avea modele pozitive reale în societate. În 2025, ne propunem să ducem mai departe această tradiție, continuând să oferim recunoaștere femeilor care, prin munca și dedicarea lor, schimbă în bine Buzăul.
Leave A Comment