INTERVIU CU ALINA MIREA
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
Din punct de vedere profesional, parcursul meu în învățământ a fost o întâmplare fericită, un experiment reușit. Provenind dintr-o familie de profesori și cunoscând îndeaproape culisele acestei profesii – oboseala, stresul, dificultățile financiare din acea perioadă –, nu pot spune că mi-am dorit să devin profesoară. Totuși, atunci când acest lucru s-a întâmplat, m-am îndrăgostit iremediabil de meserie. Sprijinul cel mai important a venit din partea familiei, care mi-a oferit mereu sfaturi valoroase, ajutându-mă să depășesc provocările începutului.
Faci acum ce ai visat să faci?
Activitatea mea la catedră se împletește armonios cu ceea ce fac în afara școlii. Din punct de vedere profesional, sunt mulțumită de locul meu în sistemul de învățământ. Cred cu tărie că datoria unui profesor nu se rezumă doar la predarea materiei, ci include și apropierea de elevi, ascultarea lor, cunoașterea poveștilor lor și colaborarea strânsă cu aceștia și familiile lor, pentru ca rezultatele să fie cele dorite de toți cei implicați în educație. Activitățile extracurriculare mi-au oferit ocazia de a întâlni tineri și oameni extraordinari, de a învăța de la ei și de a mă implica, alături de ei, în proiecte valoroase pentru comunitate.
Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
Școala m-a disciplinat – nu doar în sensul clasic al cuvântului, ci și în procesul de autocunoaștere. Am avut profesori care ne întrebau cum suntem, dacă ne simțim bine, care ne solicitau părerea în diverse contexte. Așa am început să vorbesc, să-mi argumentez ideile și să-mi conturez opiniile. Acei profesori au devenit pentru mine adevărate modele. Mai târziu, odată cu plecarea la facultate, am lucrat mult la dezvoltarea abilităților de comunicare socială. Am ales – și am avut norocul – să interacționez cu oameni din medii sociale diferite, să merg la teatru și concerte și să mă implic în activități dincolo de zidurile facultății. Astfel, am început să îmi conturez o viziune asupra viitorului și am descoperit bucuria de a lucra cu oamenii.
Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?
Impactul… nu știu dacă eu sunt cea mai potrivită persoană să răspund aici, nu aș vrea să pară laudă. În schimb, pot spune acest lucru: Sper ca ceea ce fac la catedră, ca șef de voluntari în cadrul BIAF și Buzău Sounds of Jazz Festival, dar și ca voluntar la Teatrul „G. Ciprian”, Muzeu, Ludotecă sau SOR să fie perceput ca un model. Îmi doresc ca cei cu care interacționez să învețe empatia, respectul față de cei din jur, dragostea și acceptarea tuturor, precum și bucuria și importanța implicării în activități culturale, sportive sau ecologice. Să înțeleagă că fiecare dintre noi are datoria de a respecta oamenii și locurile pe care le întâlnim în cale.
Ce înseamnă comunitate pentru tine?
Comunitatea din care provenim înseamnă tradiție și apartenență. Este o legătură invizibilă între noi, locuri și evenimente. Reprezintă sprijinul pe care ne putem baza atunci când avem nevoie.
Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.
Revenită în Buzău după facultate, am redescoperit orașul. M-am dezvoltat odată cu el și am avut ocazia să observ cum oamenii din jurul meu se implică activ în comunitate. Mi-am dorit să fac și eu același lucru, iar astfel am început să fac voluntariat. Prima mea experiență de voluntariat a fost la BIAF, încă de la prima ediție a festivalului. Se pare că m-am descurcat bine, pentru că, la ediția următoare, am devenit coordonator al voluntarilor. O mare bucurie a fost să-mi regăsesc elevii în rândul voluntarilor și să observ cum, revenind la școală, îi încurajau pe colegi să strângă gunoaiele, să păstreze curățenia și liniștea în clasă sau pe holuri, atât în timpul orelor, cât și în pauze. Am văzut cum deveneau mai punctuali, mai serioși și mai atenți la nevoile celor din jur. Feedback-ul primit de la colegii din liceu și nu numai a întărit această bucurie. Nu doar elevii de la LPS aveau astfel de inițiative, ci și alții, ceea ce mi-a confirmat impactul pozitiv al voluntariatului.
Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?
Consider că exemplul personal este cheia. Dacă noi, adulții, am reuși să îi educăm pe alți adulți în ceea ce privește necesitatea și bucuria implicării în comunitate, am putea oferi un model autentic pentru tânăra generație. Tot ce trebuie să facem este să ieșim din zona de confort.
Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?
Sunt atât de multe, încât mi-e teamă să nu omit ceva, și nu aș vrea… BIAF-ul a pus Buzăul pe harta culturală și a deschis ușa artiștilor locali, naționali și internaționali, oferindu-le ocazia să vină într-un oraș de provincie și să creeze artă. Pentru mine, este un lucru excepțional. Și nu spun asta doar pentru că sunt implicată activ în festival, dar este un eveniment atât de complex și de colorat, încât nu ai cum să nu-l admiri. Teatrul „G. Ciprian”, prin piesele și evenimentele pe care le aduce în fața publicului, are și el un rol esențial în educarea acestuia. Buzău Sounds of Jazz Festival aduce jazzul în fața tinerilor și a iubitorilor de gen, într-o lume în care alte stiluri muzicale domină playlist-urile acestora. Societatea Ornitologică Română, sucursala Buzău, cu programul „Buzău Prinde Aripi”, derulează o campanie de conștientizare și educare a elevilor și părinților privind speciile de păsări din zona noastră și nu numai. Atelierele organizate de Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, șezătorile și poveștile care prind viață acolo sunt o adevărată comoară, o excursie de neratat în tradițiile locale. Întreaga activitate a Muzeului Județean mi se pare deosebită. Caravana lor, microbuzul care se plimbă prin satele Buzăului și aduce elevii aproape de istoria locală, mi se pare la fel de interesantă. Aș putea continua și îmi cer iertare dacă am uitat pe cineva… însă ce se întâmplă astăzi în orașul nostru, din punct de vedere al evenimentelor cultural-artistice, este minunat.
Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.
Mihaela Constantinescu, Irinel Constantinescu-Martin, Melania Tudose

Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău
Lansată în martie 2021, campania „Luna Femeii” continuă și în 2025, aducând în prim-plan femeile care contribuie activ la dezvoltarea comunității buzoiene. În fiecare an, această inițiativă evidențiază exemple autentice de implicare civică, filantropie și apartenență la comunitate, inspirând generațiile viitoare.
Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a susține și promova oamenii cu inițiativă, iar succesul edițiilor anterioare confirmă dorința buzoienilor de a avea modele pozitive reale în societate. În 2025, ne propunem să ducem mai departe această tradiție, continuând să oferim recunoaștere femeilor care, prin munca și dedicarea lor, schimbă în bine Buzăul.
Leave A Comment