INTERVIU CU ALEXANDRA GHEORGHE
Cum ți-ai ales activitatea profesională în care activezi și cine te-a susținut la început?
Fiind o adolescentă de 15 ani, principala mea preocupare este axată pe dezvoltarea personală și educațională. Un pas important l-am făcut recent, prin alegerea profilului și a liceului la care am vrut să studiez – iar acum sunt elevă în clasa a IX-a pe un profil vocațional-pedagogic. Este o alegere pe care am făcut-o cu sufletul și din dorința de a fi în preajma unor cadre didactice care mă pot ajuta să mă dezvolt cât mai frumos în acest domeniu, la unul dintre liceele de elită ale orașului nostru – Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret”. Și pentru că sunt la vârsta provocărilor, trebuie să recunosc că îmi place să îmbin utilul cu plăcutul și nu am uitat de lucrurile care îmi aduc bucurii și împlinire – și mă refer aici la pasiunile mele pentru scris, muzică, voluntariat și călătorii. Pe tot parcursul meu, am fost susținută de familie, dar și de oameni care au crezut în mine și care și-au adus aportul în formarea mea necondiționat, dar cu responsabilitate și bucurie.
Faci acum ce ai visat să faci?
De mică am fost atrasă de lumea literaturii și de procesul de învățare, ceea ce m-a motivat să aleg profilul pedagogic în liceu. Această alegere mi-a oferit oportunitatea de a învăța despre metodele de predare și despre importanța educației în formarea unei societăți. Pe de altă parte, pasiunea mea pentru scris m-a încurajat să particip la concursuri de creație literară, având, în prezent, patru cărți publicate și peste 100 de premii câștigate în literatură. Implicarea în activitățile de voluntariat și proiecte educaționale este determinată de dorința mea de a contribui la comunitate. Am realizat că prin educație și prin împărtășirea experiențelor mele, pot influența pozitiv alți tineri/adolescenții. Toate aceste activități m-au învățat să fiu empatică, răbdătoare, și să apreciez diversitatea.
Cum te-a ajutat școala să devii omul care ești acum?
Nu aș fi omul de astăzi fără susținerea profesorilor din școala mea, oameni deosebiți, cu o viziune adaptată nevoilor noastre și care m-au încurajat să merg cu încredere pe drumul ales. Școala ne poate pune în valoare în multe feluri, iar pe mine m-a învățat să îmi consolidez abilitățile de lucru în echipă și de leadership, învățând să fiu empatică, conectată permanent la realitatea din jurul meu și mi-a dat puterea de a exersa răbdarea în atingerea obiectivelor propuse. Îmi place să fiu sinceră, și trebuie să recunosc că în toată această perioadă școala a venit cu un “bagaj” neașteptat de provocări. Au fost lucruri minunate, experiențe desăvârșite, dar, pe de altă parte, nu pot întoarce capul și să mă fac că nu văd sau nu știu de anumite probleme cu care tinerii se confruntă – de aceea, în clasa a 7-a am fost pentru prima dată implicată în mișcarea de reprezentare a elevilor, iar în prezent, sunt vicepreședinta Consiliului Județean al Elevilor Buzău și, împreună cu echipa mea, încercăm să aducem schimbare prin diverse activități care să pună accent pe problemele reale cu care tinerii se confruntă în viața de zi cu zi.
Care este impactul pe care activitatea ta îl creează în comunitatea locală?
Activitatea mea în comunitate își propune să pună în valoare diversitatea și să creeze un mediu în care fiecare voce să fie auzită. În cadrul clubului dezvoltat de mine, copiii învață să se exprime liber și să colaboreze, iar aceste interacțiuni nu doar că îi ajută să își dezvolte încrederea în sine, dar și să înțeleagă cât de importante sunt perspectivele diferite. În plus, cred cu tărie că legătura dintre generații poate aduce învățăminte valoroase, așa că am încurajat activități care le permit copiilor să învețe de la oameni mari, cu o vastă experiență de viață, dar și să le împărtășească ideile și părerile lor. Prin aceste activități, creem legături și împărtășim experiențe, iar eu am satisfacția că pot contribui la crearea unui mediu mai unit și mai deschis pentru toți. Am coordonat un grup de elevi din clasele primare, i-am încurajat să scrie și am participat împreună la concursurile organizate de Liga Scriitorilor, și cred cu tărie că puterea exemplului pentru acești elevi în plină formare este un semnal care le dă curajul să fie creativi, știind că au apartenență la un grup – bazându-se, astfel, pe echilibru interior și dorința de a fi mai bun prin acceptarea fiecărei noi provocări. De altfel, datorită participării într-un proiect Erasmus+ în Cipru, voi contribui prin susținerea unor prezentări la reducerea absenteismului școlar și a combaterii fenomenului de bullying.
Ce înseamnă comunitate pentru tine?
Pentru mine, comunitatea este ca un puzzle format din oameni diferiți, fiecare aducând ceva unic, dar toate piesele se conectează pentru a forma o imagine mai amplă. Într-o comunitate adevărată învățăm să fim mai buni, mai empatici și să fim atenți la tot ceea ce ne înconjoară, pentru că fiecare dintre noi are o poveste, o provocare sau un vis. Aici nu suntem dar membri ai unui grup, ci susținători și învățători unii pentru alții, iar asta ne face mai puternici și mai conștienți de impactul pe care îl avem asupra celor din jur. Comunitatea îți oferă sentimentul de siguranță, dar te și provoacă să crești, să fii mai empatic și mai atent la nevoile celor din jur.
Alege și descrie un moment la care ai contribuit cu o schimbare în comunitatea buzoiană și spune-ne ce anume te-a motivat să faci asta.
Deocamdată nu aș trage linia și nici nu aș face un clasament, pentru că sunt încă în faza de “work in progress” și fiecare pas mă aduce mai aproape de ceea ce vreau să devin. Este o adevărată “golgotă” a încercărilor, dar fiecare moment de învățare mă face mai puternică. De aceea, am avut oportunitatea să câștig o bursă de studiu FLEX, în urma unui concurs național, prin intermediul căreia voi studia în anul școlar 2025-2026 în Statele Unite ale Americii. Această experiență îmi va permite să învăț dintr-un sistem educațional diferit, să adun idei inovative și să aduc noi perspective, cu scopul de a contribui la dezvoltarea comunității mele. Sunt convinsă că această oportunitate mă va ajuta să mă dezvolt și să aduc plus valoare, cu multă energie pozitivă și idei creative. Până atunci, mă concentrez pe fiecare pas mic, dar semnificativ! Sunt multe proiecte în care m-am implicat și care mi-au adus satisfacție, dar mă voi rezuma acum la două dintre ele – două premii neașteptate, dar care, pentru mine, au venit cu confirmarea că atunci când îți dorești ceva cu toată ființa ta și ești implicat, rezultatele nu întârzie să apară – așa s-a întâmplat anul trecut, când am primit titlul de “Cel mai implicat elev român în comunitate” în cadrul Galei Elevului Reprezentant, eveniment organizat de Consiliul Național al Elevilor și Ministerul Educației din România, prezidat de Familia Regală a României și care acordă, anual, cele mai importante premii în educație – dar și anul acesta, când am fost selectată să reprezint România la Campionatul Mondial de Arte din California.
Ce crezi că trebuie să facem fiecare dintre noi pentru a avea o comunitate mai implicată sau mai unită?
Pentru a avea o comunitate mai unită, trebuie să începem cu un zâmbet și vu dorința de a face bine! Așa cum spune un proverb mai vechi: „Nu poți construi viitorul fără să ții minte trecutul.” Da, e important să ne amintim de rădăcinile noastre și să învățăm din experiențele care ne-au adus aici. Dar în același timp, trebuie să facem un pas înainte cu optimism și cu o dorință sinceră de a construi împreună. Fiecare mică fapta de bunătate, fiecare gest de ajutor, chiar și când zâmbim unii altora pe stradă, contează. Dacă fiecare dintre noi adaugă câte puțin din bunătatea lui, putem construi o comunitate care nu doar că privește înainte, dar nu uită niciodată de unde a plecat! Trecutul ne învață, prezentul ne formează, dar viitorul depinde de noi, de cum alegem să fim astăzi – uniți și plini de speranță.
Care sunt inițiativele locale din Buzău pe care le admiri?
În ultima perioadă, în orașul nostru au avut loc o mulțime de evenimente care ne-au pus la loc de cinste pe harta evenimentelor culturale, educaționale, artistice – mă bucur că există oameni receptivi la nevoile tinerilor și ale membrilor comunității în general și nu pot să nu remarc impactul pe care festivalurile locale le au în societate – BZM Fest, Antante, BIAF, Festivalul Gândirii, dar și concursurile de creație literară organizate de Liga Scriitorilor, care vin să completeze nevoile tinerilor din comunitatea noastră – nevoia de cunoaștere, de conectare și să nu uităm și de partea distractivă, care aduce, tuturor, un vibe pozitiv și ne încurajează să venim cu idei inovative în toate proiectele ce se desfășoară în orașul nostru.
Recomandă alte 3 femei cu inițiativă din județul Buzău.
Lavinia Bădeanu (strateg în comunicare), pentru că se implică în comunitate și este un model de care generația noastră are atât de multă nevoie; Antonia Boloș (președinta clubului Interact Buzău), pentru că este o tânără implicată și dornică să aducă un plus valoare comunității buzoiene și, nu în ultimul rând, aș adăuga faptul că am fost plăcut surprinsă să descopăr profesori pe care, deși nu îi cunosc de foarte mult timp, au devenit mai mult decât profesorii de la clasă pentru noi – dânșii sunt acum prieteni, susținători, și acest lucru mi se pare extraordinar, astfel că o menționez pe doamna director Iacob Cristina Iuliana, pentru că are aproape un colectiv profesoral de excepție și, împreună, scriu povești de succes în școala noastră.
Despre campania Luna Femeii cu inițiativă în Buzău
Lansată în martie 2021, campania „Luna Femeii” continuă și în 2025, aducând în prim-plan femeile care contribuie activ la dezvoltarea comunității buzoiene. În fiecare an, această inițiativă evidențiază exemple autentice de implicare civică, filantropie și apartenență la comunitate, inspirând generațiile viitoare.
Campania face parte din misiunea Fundației Comunitare Buzău de a susține și promova oamenii cu inițiativă, iar succesul edițiilor anterioare confirmă dorința buzoienilor de a avea modele pozitive reale în societate. În 2025, ne propunem să ducem mai departe această tradiție, continuând să oferim recunoaștere femeilor care, prin munca și dedicarea lor, schimbă în bine Buzăul.
Leave A Comment