Fondul Științescu Buzău finanțează proiecte care fac știința mai atractivă pentru copii
CINE
ONG-urile și grupurile de inițiativă pot înscrie proiecte pentru a obține finanțare.
CE
Proiecte educaționale din domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică).
CUI
Beneficiarii proiectelor sunt elevii din clasele 0-XII, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, din județul Buzău.
CÂT
Bugetul unui proiect înscris trebuie să se încadreze între 5.000 și 20.000 RON.
CE ESTE ȘTIINȚESCU
Științescu este un program național de finanțare pentru proiecte educaționale în domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică) care fac știința mai atractivă pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani. Programul sprijină pasiunea pentru științe și arte digitale și încurajează inițiativele care ajută la dezvoltarea abilităților necesare generației de inovatori ai secolului XXI.
Fondul Științescu Buzău 3.0 este implementat în Buzău de Fundația Comunitară Buzău în parteneriat cu Romanian-American Foundation (RAF) și Federația Fundațiilor Comunitare din România (FFCR), cu sprijinul sponsorilor – companii locale.
FONDUL ȘTIINȚESCU BUZĂU
În cele două ediții derulate în Buzău în 2022 și 2023, 14 proiecte STEAM din județul Buzău au fost câștigătoare, și au primit, în total, 276.310 RON finanțare pentru implementare. Proiectele au fost implementate în mediul rural și urban, de către ONG-uri și grupuri de inițiativă, având estimați aproximativ 6.000 de beneficiari direcți.
Vezi care sunt proiectele implementate prin:
PARTENERI
AI O IDEE DE PROIECT?
Valoarea recomandată a unei finanțări per proiect variază între 5.000 și 20.000 lei. Valoarea unui proiect poate fi mai mare de 20 000 lei, iar suma solicitată pentru finanțare prin Fondul Științescu Buzău 3.0 să reprezinte doar o parte din bugetul total. În acest caz, aplicantul trebuie să demonstreze capacitatea de a atrage co-finanțare. Fundația Comunitară Buzău își rezervă dreptul ca, în urma jurizării, să decidă finanțarea unui proiect cu o sumă mai mare de 20 000 lei.
CE FEL DE PROIECTE POȚI ÎNSCRIE
Salutăm proiectele inovative, care să ajute la îmbunătățirea calității educației STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică), creșterea atractivității educației STEAM, să se adreseze nevoile elevilor din județul Buzău, să încurajeze parteneriatele, cooperarea cu organizații și instituții și cooptarea de mentori*, să ajute la revitalizarea științelor și artelor digitale, să crească gradul de implicare civică și comunitară în rândul adulților și a tinerilor și să contribuie la activarea unei rețele de specialiști din diverse domenii. Sprijinim proiecte care vizează:
- spații educaționale din domeniul STEAM
- inițiative educaționale și creative din domeniul STEAM
- aplicații practice, experimente din domeniul STEAM
- experimente inedite din domeniul STEAM
- târguri de știință
- schimburi de experiență din domeniul STEAM
- tehnologii ale viitorului
CRITERII DE ELIGIBILITATE
Evaluarea cererilor de finanțare se va face în două etape. În prima etapă, echipa Fundației Comunitare Buzău va evalua eligibilitatea proiectelor, pe baza următoarelor criterii:
- Aplicația a fost trimisă în termenul limită stabilit, folosind formularele disponibile pe pagina web a programului;
- Proiectul implică activități din domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică) care fac științele mai atractive pentru copii, conform punctele 7 și 8;
- Proiectul respectă calendarul impus de program;
- Aplicanții fac parte din categoriile eligibile menționate la punctul 9 din ghid;
- Coordonatorul nu aplică la această finanțare ca reprezentant al unei organizații politice, instituții publice (administrative) sau societăți cu caracter comercial;
- Coordonatorul și membrii echipei nu au fost condamnați penal sau civil și nu se află sub anchetă judiciară în vederea determinării (ne)vinovăției;
- Nu sunt în stare sau în proces de dizolvare ori lichidare, sau au activitatea suspendată, și-au îndeplinit toate obligațiile de plată a contribuțiilor la asigurările sociale și nu au datorii fiscale;
- Respectă condițiile menționate în Ghidul aplicantului;
- Sunt independente de guvern și alte autorități publice locale, regionale și naționale (notă: unitățile de învățământ beneficiare sunt reprezentate de asociații sau grupuri de inițiativă);
- Nu sunt partide politice;
Un aplicant poate depune maxim 2 idei de proiect, ideal, din domenii diferite sau care abordează probleme/zone diferite, iar propunerea care va lua punctajul cel mai mare dintre cele două, va primi finanțare, în ordinea punctajului jurizării generale.
Un ONG sau grup de inițiativă cu proiect finanțat în una sau mai multe ediții anterioare ale Fondului Științescu Buzău poate să înscrie un proiect în Fondul Științescu Buzău 3.0, dacă îndeplinește următoarele condiții:
- proiectul este nou și diferit față de proiectul/proiectele finanțate în edițiile anterioare
- proiectul este o replicare a proiectului/proiectelor finanțate în edițiile anterioare dar se desfășoară într-o locație diferită, adaptat nevoilor locale.
Vor primi finanţare acele proiecte care vor respecta toate criteriile de eligibilitate.
CALENDAR FONDUL ȘTIINȚESCU BUZĂU 3.0
Data / perioada | Etapa |
---|---|
13 februarie 2024 | Lansarea Apelului de Proiecte |
13 februarie – 12 martie 2024 Termenul limită pentru înscrierea proiectelor: 12 martie 2024, ora 23:59 |
Înscrierea proiectelor cu proces de mentorat pentru îmbunătățirea ideilor de proiecte Sprijin și sfaturi oferite de echipa Fundației Comunitare Buzău în dezvoltarea proiectelor cu aplicanții (o sesiune online/offline programată cu fiecare aplicant). |
13 martie – 26 martie 2024 | Jurizarea și sesiuni online/offline de mentorat cu fiecare echipă pentru creșterea capacității de implementare a proiectelor, conform recomandărilor juriului. |
27 martie 2024 | Anunț public privind proiectele câștigătoare |
28 martie – 31 martie 2024 | Semnarea contractelor de finanțare |
3 aprilie – 31 iulie 2024 | Implementarea și monitorizarea proiectelor |
1 august – 15 august 2024 | Evaluarea și raportarea proiectelor |
septembrie 2024 (Noaptea Cercetătorilor Europeni) | Gala Științescu Buzău |
CUM ÎNSCRII UN PROIECT
Completează cele 2 formulare: Anexa 1 Formularul de aplicare și Anexa 2 Formularul de buget și trimite-le la contact@fcbz.ro.
Toate documentele completate vor fi trimise până la data de 12 martie 2023, ora 23:59.
Nota bene! În termen de maximum 48 de ore va fi trimis un e-mail de confirmare a primirii formularelor completate. În cazul în care nu vei primi acest e-mail, te rugăm să ne contactezi la mihaela@fcbz.ro, Mihaela Gavrilă – Manager proiect, pentru a verifica ce s-a întâmplat.
Selecția proiectelor va fi făcută în perioada 13 martie – 26 martie 2023 de către un juriu independent format din experți în educație, reprezentanți ai mediului de afaceri, persoane active din comunitatea locală și membri ai Fundației Comunitare Buzău.
Selecția proiectelor va fi făcută în perioada 13 martie – 26 martie 2023 de către un juriu independent format din:
- Alina Sora – Ductil – Lincoln Electric Europe
- Giovana Ionescu – Compania de Producție Feroviară
- Iuliana Preda – voestalpine Railway Systems Romania
- Ionuț Nichita – Somaco Grup Prefabricate
- Marcu Cristian – Romoil 2003
- Marius Cernea – KALRA PRO
- Claudiu Vasile – Fundația Comunitară Buzău
Anunțarea proiectelor câștigătoare se va face pe 27 martie 2023.
Intră în Universul Științescu și arată-le copiilor tainele științelor într-un mod interactiv!
Proiecte câștigătoare
- Știința din grădină – Asociația Zestrea Bisoceană – Amenajarea unei grădini educative și interactive în Bisoca
- Caravana Științelor – Asociația TEHNIC 2010 – Organizarea de târguri de științe cu ajutorul unei caravane prin județul Buzău, Beceni, Lopătari, Săpoca, Mânzălești, Vintilă Vodă, Berca, Slănic.
- RoboCaravana STEM – Grup de inițiativă Homosapiens – Workshopuri interactive și tabere de vară în domeniul roboticii, matematicii și artelor digitale, la Buzău, Vintilă Vodă, Bisoca, Lopătari, Beceni, Murgești și Năruja.
- Discovery HUB – Grup de inițiativă CJE BZ – Înființarea unui hub dedicat educației STEAM în Buzău
- Natura-Laborator Gigantic – Grup de inițiativă MagicSTEAM – Ateliere practice de științe adresate elevilor din Pătârlagele și județul Buzău.
- Vânătorul de Sateliți – Asociația RadioȘtiința – Înființarea unei Școli de vară de astronomie în Buzău, Poșta Câlnău, Mânzălești, Smeeni și Stâncești.
- ExplorEx – Asociația Centrul de Artă Aluniș, sat Aluniș, comuna Colți – organizarea unei tabere de științe în Geoparcul UNESCO din zona Aluniș, în luna iulie, pentru copii provenind din medii vulnerabile și sistemul de protecție.
- RoboMeteo – Grup de Inițiativă VADU GARDIENILOR – Înființarea unui club de meteorologie la Vadu Pașii, Scurtești și Stâncești.
- Lumea Paratethys – Grup de inițiativă Fetele de la țară – Organizarea unei Școli de vară și a unui spațiu educațional în domeniul geoștiinței în Merei.
- Eco-Hidro legumicultură – Grup de inițiativă ITeachers – Realizarea unei sistem hydroponic pentru creșterea legumelor în Săpoca.
- EduSTEAM – TV Buzău – Grup de inițiativă Media School Pulse – Organizarea unui studio media și a unui canal de știri în domeniul științelor în Buzău.