MLĂDIȚE VINTILENE

MAKE A DIFFERENCE

Un proiect al grupului de inițiativă Păstrătorii Tradiției, de revitalizare și promovare a culturii și tradițiilor locale în comuna Vintilă-Vodă

Împreună pentru Vintilă Vodă

Proiectul “Ansamblul Folcloric Mlădițe Vintilene” are ca misiune principală revitalizarea și promovarea culturii și tradițiilor locale în comuna Vintilă-Vodă, județul Buzău.

Această comunitate de 2.450 de locuitori se confruntă cu o lipsă de evenimente și activități culturale, ceea ce a creat un deficit de experiențe culturale, mai ales pentru cei 300 de copii din zonă. Inițiatorii proiectului s-au angajat să formeze un ansamblu folcloric format din 20 de elevi locali, oferindu-le astfel oportunitatea de a învăța, prezenta și celebra dansurile tradiționale, muzica și obiceiurile specifice zonei.

De asemenea, proiectul va oferi o platformă pentru voluntarii seniori din comunitate, cum ar fi domnii Mircea și Cristian Micu, precum și dna Cecilia Petrescu, care vor împărtăși cu pasiune cunoștințele și experiența lor cu tinerii.

Ansamblul “Mlădițe Vintilene” va insufla viață comunității prin organizarea de spectacole, ateliere și serbări, contribuind astfel la promovarea valorilor și moștenirii culturale locale bogate.

Acest proiect nu reprezintă doar o inițiativă pe termen scurt, ci și un motor de unire a comunității și o modalitate de conservare și promovare a tradițiilor locale pe termen lung.

Buget proiect

Buget solicitat: 15 000 lei

• costume populare femei
  • cămăși bărbătești
  • brâie bărbătești
  • pantaloni bărbătești
  • opinci
  • negativele pieselor cu interpretare vocală

Resurse proprii

• Instructor calificat dans folcloric
  • Instructor canto
  • Publicitate și promovare evenimente
  • Organizare evenimente locale
  • Deplasări pentru evenimente județene sau regionale

De ce?

Promovarea culturii locale și a tradițiilor

Dezvoltarea tinerilor și îmbunătățirea calității vieții

Implicarea și coeziunea comunității

Valorizarea tradițiilor locale

SCOPUL PROIECTULUI

Scopul proiectului Ansamblul Folcloric “Mlădițe Vintilene” este de a conserva, promova și transmite cultura și tradițiile locale din comuna Vintilă-Vodă, județul Buzău. Prin înființarea unui ansamblu folcloric format din 20 de elevi din comunitate, se urmărește păstrarea și promovarea dansurilor tradiționale, a muzicii populare și obiceiurilor locale, contribuind astfel la conservarea patrimoniului cultural al zonei.

De asemenea, proiectul oferă tinerilor o oportunitate de dezvoltare personală, stimulând abilitățile artistice, creativitatea și încrederea în sine prin participarea la activitățile ansamblului.

Prin organizarea de spectacole, ateliere și evenimente culturale, se promovează cultura locală nu doar în comunitate, ci și în județul Buzău și în regiune, contribuind la sporirea conștientizării și aprecierii acesteia.

Ansamblul aduce împreună membrii comunității în jurul valorilor culturale comune, consolidând coeziunea și spiritul de echipă. De asemenea, voluntarii seniori din comunitate sunt implicați în proiect, sprijinind transmiterea tradițiilor locale tinerilor și contribuind la conservarea moștenirii culturale a comunității.

Echipa de proiect

Grupul de inițiativă

Grupul de inițiativă “Păstrătorii Tradiției” este format din trei cadre didactice din comuna Vintilă-Vodă, județul Buzău.

De-a lungul timpului, grupul a implementat o serie de proiecte importante precum “Călătorind prin ținuturile lui Vlad Vintilă Vodă,” finanțat de UMPIR, – o expoziție etnografică la Școala Vintilă Vodă, oferind o perspectivă bogată asupra culturii și istoriei comunității noastre.

În anul 2014, grupul a obținut locul I în competiția de proiecte antreprenoriale “Școala lui Andrei”, cu proiectul “Și 9 ne pasă!”: înființarea unui centru de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile în comuna Vintilă Vodă și coordonarea activităților de voluntariat aferente.

Alte proiecte: înființarea unui centru tip after-school pentru elevii comunei care se confruntă cu situații sociale precare și rezultate școlare mai slabe, acest proiect fiind finanțat de Fundația “Noua ne pasă.”

Grupul de inițiativă

Pîrlog Liviu Cristinel – Responsabil de proiect

Rolul dlui Pîrlog Liviu constă în coordonarea generală a proiectului, supervizarea tuturor aspectelor legate de înființarea și operarea ansamblului.

Matei Roneta – Responsabil de promovare și comunicare

Dna Matei Roneta are responsabilitatea de a elabora strategii de comunicare și de a gestiona toate aspectele legate de promovarea ansamblului.

Ioniță Stela – Coordonator de activități

Rolul Dnei Ioniță Stela constă în supervizarea și organizarea activităților specifice proiectului.

Obiectivele proiectului

• Recrutarea și pregătirea a 20 de membri ai ansamblului;
  • Implicarea a minim 3 voluntari seniori din comunitate;
  • Conservarea a minim 5 dansuri tradiționale și a 5 cântece specifice zonei;
  • Organizarea a cel puțin 96 de ore de repetiții și instruire artistică pentru membrii ansamblului pe parcursul primelor 6 luni;
  • Crearea și prezentarea a cel puțin 2 spectacole sau evenimente culturale pentru comunitatea locală;
  • Participarea la cel puțin 2 evenimente culturale județene sau regionale, pentru a reprezenta comuna Vintilă-Vodă și a spori vizibilitatea culturii locale, în primele 6 luni;

Transformă acest proiect în realitate!

Susține conservarea identității culturale, dezvoltarea tinerilor talentați, îmbogățirea ofertei culturale, educație și transmitere de valori, promovarea spiritului de comunitate și unificarea locuitorilor în jurul culturii locale.

Paricipă la Cercul de Donatori Buzău ediția 5

Cercul de Donatori este un mecanism de strângere de fonduri care face parte din rețeaua națională TFN România, o inițiativă a Fundației Comunitare Buzău cu sprijinul The Funding Network, susținut în Buzău de localnici care iubesc comunitatea buzoiană și cred în schimbările aduse de implicarea socială a fiecăruia.

VINO ȘI TU

Invităm comunitatea locală joi seară pe 7 decembrie 2023 la ora 18:00 la a cincea ediție a Cercului de Donatori Buzău, la Casa Berarilor din Buzău. În cadrul acestui eveniment de crowdfunding, se vor prezenta 3 proiecte de dezvoltare comunitară, selectate în urma concursului desfășurat de Fundația Comunitară Buzău în luna octombrie 2023. Buzoienii participanți vor putea să analizeze și să doneze pentru aceste trei proiecte tot felul de resurse: bani, mentorat, produse, expertiză, voluntariat, spații. Află mai multe despre eveniment aici: Cercul de Donatori Buzău ediția 5.