Proiectul național de training în co-terapie pentru autism începe la Buzău

18 februarie 2020. Fundația Comunitară Buzău finanțează și organizează împreună cu Asociația Autism Voice un training gratuit pentru părinții ai căror copii sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist (TSA). Trainingul durează 2 zile și se desfășoară în perioada 21-22 februarie 2020 în Buzău. Această acțiune este prima din proiectul național de training în co-terapie pentru autism, Fundația Comunitară Buzău facilitând acest lucru, cu ajutorul partenerilor săi. Locurile s-au epuizat în doar câteva zile iar momentan există o listă lungă de așteptare.

Proiectul Pass The Voice al Asociației Autism Voice se adresează familiilor defavorizate, aflate în județe în care serviciile de terapie sunt limitate, care au unul sau mai mulți copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist (TSA). Tulburarea de spectru autist reprezintă o dereglare neuro biologică ce afectează funcționarea normală a creierului. Conform ultimelor statistici internaționale, autismul afectează 1 din 59 de copii și are un impact major în ceea ce privește dezvoltarea copilului și integrarea acestuia în colectivitate, dar și asupra familiei. Cercetările au demonstrat ca cele mai bune rezultate se bazează pe: terapia ABA (Applied Behavior Analysis), intervenția precoce și implicarea părinților în terapie.

 

În Romania, exista doar 32 specialiști formați în ABA, cu acreditare internațională, iar majoritatea își desfășoară activitatea în București. Numărul mic al acestora nu poate acoperi nevoile de supervizare a programelor copiilor cu autism în alte orașe din țară. Deoarece programul de terapie acoperă în medie 2-3 ore pe zi, rolul părintelui de a continua planul de intervenție și predarea este unul foarte important.

Atât din lipsa posibilitatilor de informare, cat si din lipsa resurselor materiale, părinții apelează foarte târziu la serviciile de evaluare și terapie pentru copilul lor și nu sunt incluși în programe de training care să-i învețe cum să lucreze cu propriul copil și cum să-l ajute pe acesta. 

Modelul de intervenție în care parintele este "co-terapeut" va crește atat implicarea familiei în terapie, cât și a numărului de ore de intervenție, crescând șansele de recuperare și integrare. 

În cel mai mare studiu bazat pe necesitatea instruirii părinților, cercetătorii au demonstrat beneficii clare în dezvoltarea copiilor cu autism ai căror părinți au fost invatati strategii de promovare a comunicarii sociale. Copii au dezvoltat semnificativ mai multe abilități atunci cand părinților li s-a oferit training individual, în doua-trei sesiuni pe saptamana (Autism Speaks & the National Institute of Mental Health).

Asociația Autism Voice răspunde acestei situații prin oferirea de know-how, metodologii și instrumente concrete de lucru părinților. 

În ceea ce privește Buzăul, ca și date statistice, conform ANPCD, oficial există doar un număr de 1799 de copii cu handicap. Dat fiind că autismul este o boala asociată cu foarte multe alte tipuri de afecțiuni, putem doar presupune câți dintre aceștia ar fi cu autism. Statul român nu alocă un buget special pentru identificarea acestui număr. Din sursele asociației Autism Voice, în Buzău, numărul de copii cu TSA este de peste 400, însă această cifră nu este oficială. Prin proiectul național Pass the Voice se dorește și obținerea unor astfel de date. 

În cadrul trainingului din cadrul proiectului Pass The Voice din 21-22 februarie 2020 de la Buzău, 50 de părinți vor beneficia de cursuri bazate pe principiile ABA, singura terapie de recuperare ce poate oferi o șansă copiilor cu autism și tulburări de dezvoltare. În plus, părinții vor primi și Pass the Voice KIT - un pachet inovativ de materiale educaționale, special conceput pentru predarea de noi abilități, reducerea comportamentelor inadecvate, putând fi utilizat cu succes în orice situație dificilă.

Training-ul este format din 3 module:

  • Modul de curs pentru părinți -  Discuții despre aspecte teoretice ale tehnicilor de predare, precum și abordările de formare a abilităților copiilor.
  • Modulul materiale suport - Fiecare părinte va primi o serie de materiale video care să ofere un model eficient de predare a abilităților esențiale.
  • Modulul practic, de predare și feedback

Detalii complete despre cele 3 module și înscrieri la training: https://autismvoice.ro/portfolio-items/pass-the-voice-in-buzau-training-gratuit-pentru-parinti/

Proiectul Pass the Voice este adus pentru prima dată la Buzău de către Fundația Comunitară Buzău. Fondurile folosite pentru finanțarea acestui proiect au fost strânse de către doi buzoieni pasionați de sport. Ileana Adamescu și Sorin Ezaru au alergat la un maraton în Atena pentru această cauză și au strâns donații pe platforma online Galantom.ro. Sala pentru desfășurarea training-ului a fost pusă la dispoziție în mod gratuit de către Primăria Buzău. Buzoienii care vor să se implice și să susțină alte astfel de proiecte pot contacta Fundația Comunitară Buzău pentru mai multe detalii pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

___

Fundația Comunitară Buzău este un instrument al societății civile ce investește în dezvoltarea comunității buzoiene, folosind resurse locale. Prin activitățile și proiectele pe care le sprijină, Fundația Comunitară Buzău dezvoltă spiritul filantropic, susține inițiative curajoase și lideri locali.

presa, Fundatia Comunitara Buzau, comunicate, autism, pass the voice, autism voice, sanatate

  • Creat la .
  • Vizualizări: 1720

Termeni și condiții, link-uri utile

Newsletter FCBZ

Fundația Comunitară Buzău

Sediu: Str. Victoriei nr. 9, Buzău, Jud Buzău
Telefon: 0750 720 049
CIF: 41937262
CONT: RO40 RNCB 0096 1657 7133 0001
BANCA: BCR


© Toate drepturile rezervate Fundația Comunitară Buzău.

Plati securizate 3D Secure prin Netopia Mobil Pay. Visa, Mastercard, Netopia