Echipa
Fundației Comunitare Buzău

a investi înseamnă, conform DEX, a pune pe cineva în mod oficial în posesia unui drept; a conferi cuiva o demnitate.

Nu, acesta un este un articol în care voi explica sensul cuvintelor, ci acesta este ceva special pentru tine. Tu, cel care în acest moment citești primul articol de blog pe pagina Fundației Comunitare Buzău. Mă bucur că ești aici, asta înseamnă că îți pasă, te implici și ești activ în comunitatea în care trăiești.

Voi începe prin a-ți prezenta câteva date exacte: conform ultimului recensământ din 20 octombrie 2011, populația Buzăului număra 451 069 de persoane. Dintre acestea, populația tânără cuprinsă între 15 și 24 de ani, reprezenta 10,8% adică undeva la 48 715 tineri. Poate te întrebi ce legătură are această informație cu subiectul de față? Pentru a afla citește cu mare atenție în până la final.

Astăzi se vehiculează foarte mult ideea de a investi în tânăra generație; de ce? răspunsul deja a devenit un clișeu “pentru că cea mai profitabilă investiție este investiția în viitor, în copiii noștri”, “pentru ca ei reprezintă societatea de mâine”. Dar toate aceste afirmații, categoric adevărate, nu vorbesc deloc personal, nu transpun realitatea gravă ce desemnează motivul principal pentru care TU trebuie să investești în tineri și chiar mai mult în tinerii din comunitatea ta, tinerii buzoieni. Haide să privim asupra unui exemplu de zi cu zi: dacă te îmbolnăvești fie ca este o simplă răceală, fie că este ceva mult mai periculos, în ciuda faptului că poate nu ai banii necesari, faci tot posibilul să-ți cumperi tratamentul pentru vindecare. Te întreb, de ce? pentru că asta este cel mai important, pentru ca vrei să fii sănătos, pentru că sănătatea poate ajunge să te definească.
Acum revenind la tinerii buzoieni, te întreb încă o dată de ce să investești în tinerii buzoieni? Pentru că asta e esențial reprezentând cel mai important lucru pe care îl poți face sa influențezi, pentru că în mod sigur vrei să trăiești într-o comunitate sănătoasă, pentru că această comunitate îți reflectă personalitatea și ajunge să te definească.

Spuneam la început ca articolul e special pentru tine, de aceea uite câteva soluții simple pe care, chiar tu oricine ai fi, le poți pune în practică pentru a investi cu adevărat în tinerii buzoieni:

Încurajează!

Fiind pasionată de ecologie și protecția mediului înconjurător, anul trecut am lucrat împreună cu alte două colege la un proiect care sa producă o schimbare în comunitatea în care locuim. Pornind cu multă timiditate, am reușit să obținem o idee finală genială doar pentru că domnul profesor coordonator ne-a încurajat enorm și ne-a influențat să gândim cât mai concret raportându-ne la problemele reale cu care se confruntă societatea noastră!

Creează oportunități!

Indiferent de cine ești și ce statut social ai, sigur cunoști tineri cu inițiativă și idei minunate care pot fi implementate în comunitate; ceea ce poți face este să îi ajuți să se implice în proiecte, sa participe la concursuri sau chiar numai să-și expună ideile în fața persoanelor potrivite care să investească mai departe în ideea lor! Totodată poți să trezești acest spirit civic în tinerii buzoieni și să aibă viziune pentru a-și îndeplini misiunea!

Crede în schimbare!

Odată ce implementezi o anumită percepție asupra valorilor și realității și îndrumi un tânăr să gândească într-un anume fel și sa găsească soluții, bazează-te pe capacitatea tinerilor buzoieni de a transforma comunitatea actuală în cea de vis. Oferă-le încrederea ta și susține activitatea pe care o desfășoară ei, numai așa te poți simți împlinit ca ai investit în tinerii buzoieni, în viitor!

Așadar, dacă ai ajuns până la acest rând al articolului este momentul să îți explic totul exact! Ai 48 715 motive de a le oferi demnitate tinerilor buzoieni! Încă stai sa te gândești de ce?

Autor: Carla Rebeca Brezoaie

Carla Rebeca e elevă a Colegiului Național “B. P. Hasdeu” în clasa a 11-a. Profilul pe care îl urmează, filologie bilingv, a ajutat-o să descopere inteligența emoțională și să guste din bunătatea câtorva dintre cele 7 arte: atunci când emoția o cuprinde ea se descoperă prin culoare, atunci când sentimentele ajung la infinit pianul este cel mai bun remediu, atunci când nimeni nu mai are răbdare să o asculte ea se destăinuie scenei actoricești, iar atunci când cuvintele nu mai au loc în cosmos aceasta le așează în literatură. S-a implicat în multe proiecte, cel mai recent fiind concursul Technovation, în cadrul căruia ideea despre a recicla pedalând a uimit și a fost câștigătoare. Rebeca își dorește să ajungă judecător, fiind fascinată de etica dreptății și de filosofia virtuții.